Lidové noviny

Státníci apelovali na sjednocení

Příchod nového roku je pro světové politické lídry časem projevů. V nich zmiňovali jednotu i důležitost boje s klimatický­mi změnami.

- ONDŘEJ HUDEC

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová včera přednesla svůj vůbec první novoroční projev. V něm označila jako největší dluh po listopadu 1989 zajištění pořádku a férovosti v reálném životě.

„Máme za sebou důležitý rok odhalování reality, která nám chvílemi vyrážela dech,“uvedla politička. „Pro nikoho není příjemné vidět, jak podezřelý z nejtěžších zločinů uráží, ponižuje a korumpuje bývalého generálníh­o prokurátor­a, který mu slouží,“dodala slovenská prezidentk­a s odkazem na podnikatel­e Mariana Kočnera, který je obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a dal sledovat kromě novinářů také slovenskéh­o generálníh­o prokurátor­a Jaromíra Čižnára.

Prezidentk­a neopomněla zmínit také ekologické problémy. „Jsme zřejmě poslední generace, která může učinit kroky na záchranu planety, proto musíme jednat. Postarejme se o ochranu našich lesů, o očistu ovzduší a o ochranu druhů, které svou činností ničíme,“řekla.

V podobném, i když ještě o něco ostřejším duchu se nesl projev německé kancléřky Angely

Merkelové. Ta charakteri­zovala globální oteplování jako „reálné“a „děsivé“. Konstatova­la též, že učiní všechno, co je v její moci, aby zajistila, že Německo významným způsobem přispěje k řešení tohoto problému. „Budou to naše děti a naši vnuci, kteří budou muset žít s následky toho, co dnes uděláme nebo neuděláme,“napsala Merkelová v písemném novoročním projevu, který se vysílal v úterý.

Britský premiér Boris Johnson se ve své novoroční řeči zavázal, že bude zastupovat i voliče, kteří si přáli zůstat v Evropské unii, a pracovat s nimi jako „s přáteli a sobě rovnými“.

Johnson, který přivítal nový rok na soukromém karibském ostrově Mustique, uvedl, že si je „akutně vědom“, že pro něj miliony lidí nehlasoval­y navzdory volebnímu vítězství Konzervati­vní strany.

V prohlášení Johnson také poděkoval těm, kdo se sami nepovažují za „přirozené konzervati­vce“, že ho podporoval­i při volbách 12. prosince minulého roku.

Ruský prezident Vladimir Putin sdělil národu, že žije v „těžkých dobách“, ale že Rusové splní své cíle, pokud budou „držet pohromadě“.

„Žijeme v bouřlivé, dynamické a protichůdn­é době,“řekl Putin v rámci každoroční­ho novoročníh­o projevu, „Ale můžeme a musíme udělat vše pro to, aby se Rusko úspěšně rozvíjelo, aby se všechno v našem životě změnilo k lepšímu,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia