Lidové noviny

Požáry vyháněly Australany do moře

- VÍT ŠTĚPÁNEK

CANBERRA/PRAHA Obyvatelé turistické­ho střediska Mallacoota v jihovýchod­ním cípu Austrálie si v poslední den roku 2019 užili rudě zbarveného nebe dosyta – ohňostroje vítající přelom kalendářní­ho roku však za tím nebyly. Město totiž dostihly obří požáry postupujíc­í z vnitrozemí a tisíce obyvatel i návštěvník­ů se tváří v tvář plamenům ocitly v pasti, z níž bylo jediného úniku: na pláže a případě do moře.

„Byla to scéna jako z apokalypsy,“řekl BBC muž, který se představil jako David Jeffrey, a pokračoval: „V osm hodin ráno se rozezněly sirény a hlášení nabádalo lidi, aby se zachránili útěkem do moře. (...) Obzor, který byl dosud zbarvený do ruda, zčernal, když jej zahalil dým z postupujíc­ích ohňů, jako by se den náhle změnil v noc.“

V Mallacootě se nakonec díky pohotovému zásahu hasičů podařilo plameny zastavit tak, aby pobřežní zónu přímo nezasáhly a z místa byla hlášena jen lehčí zranění. Jinde ale takové štěstí neměli. Od pondělí si ničivé požáry vyžádaly ve svazových státech Nový Jižní Wales a Victoria nejméně osm obětí.

Ohně živí sucho a horko

Mezi mrtvými byl také jeden požárník či otec se synem, kteří se – postupujíc­ímu ohni navzdory – rozhodli zůstat na své farmě a chránit majetek. Dva lidé byli nalezeni na Nový rok ráno mrtví v ohořelých vracích svých automobilů.

Požáry, pro které se v Austrálii vžil termín bushfires (ohně ničící buš), sice na kontinentě propukají každé léto, tato sezona je však nejničivěj­ší za několik posledních dekád. V řadě oblastí hoří nepřetržit­ě již více než deset týdnů, dohromady ohně strávily plochu o rozloze několika desítek tisíc čtverečníc­h kilometrů. Mimořádném­u rozšíření požárů napomohlo dlouhotrva­jící sucho – v některých oblastech neviděli déšť po mnoho měsíců – a také extrémní teploty, které se ve vnitrozemí přiblížily těsně k úrovni 50 °C. Absolutně nejvyšší v Austrálii zaznamenan­á teplota je přitom jen o sedm desetin stupně vyšší.

Před Vánoci se plameny dostaly nebezpečně blízko největšímu australské­mu městu Sydney, které bylo po několik dní zahaleno toxickým dýmem. Poslední vlna požárů na přelomu roku byla tak intenzivní, že kouř byl vidět dokonce až z 2000 kilometrů vzdáleného Nového Zélandu.

Nejvíce škod zatím ohně napáchaly na Silvestra. Vedle obětí na životech (jejichž počet se zřejmě bude zvyšovat vzhledem k tomu, že několik lidí se stále pohřešuje) plameny také zcela zničily několik set domů, zejména ve svazovém státě Nový Jižní Wales. Na mnoha místech požáry donutily úřady uzavřít silnice, jejichž síť je v oblasti řídká, a řada komunit se tím ocitla zcela odříznutá od světa. V některých městech lidé v obavě z izolace vykoupili zásoby potravin v obchodech, které už neměly co prodávat. Rozsáhlé oblasti se potýkají s výpadky elektrické­ho proudu, což v horkém prostředí mj. znemožňuje používat klimatizač­ní jednotky.

Dnes sice teploty na jihovýchod­ě Austrálie mírně poklesly, přesto výhled na další dny není optimistic­ký. Ví to i Andrew Crisp, šéf Úřadu pro mimořádné záležitost­i státu Victoria. „Takový rozsah požárů prostě nemůžeme zdolat (...) Byla to příroda, která ty ohně způsobila, a jen ona nám může pomoci s nimi skoncovat. Musíme se modlit za déšť,“odvětil včera lakonicky Crisp na dotaz novinářů týkající se nejbližšíh­o postupu úřadů proti ohni.

Přelom starého a nového roku přinesl na jihovýchod Austrálie zvýšenou intenzitu ničivých požárů. V oblasti mezi Sydney a Melbourne přišlo o život nejméně osm lidí, zničeny byly stovky obydlí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Spas se kdo můžeš. Nebezpečné plameny ohrožovaly v posledních hodinách roku 2019 i pobřežní sídlo Charmhaven v Novém Jižním Walesu.
FOTO ČTK/AP Spas se kdo můžeš. Nebezpečné plameny ohrožovaly v posledních hodinách roku 2019 i pobřežní sídlo Charmhaven v Novém Jižním Walesu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia