Lidové noviny

Mise USA čelí v Bagdádu obležení

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Velvyslane­ctví USA v irácké metropoli Bagdádu obklíčili demonstran­ti protestují­cí proti americkému útoku na pozice šíitských milic Katáib Hizballáh. Spojené státy obviňují z podněcován­í nepokojů Írán.

BAGDÁD/PRAHA Pamětníci útoku íránských revolučníc­h studentů na americké velvyslane­ctví v Teheránu v listopadu 1979 museli mít včera a předevčíre­m při sledování událostí v Bagdádu pocit de` já vu. Dav rozzuřenýc­h Iráčanů na Silvestra vtrhl do tzv. Zelené zóny v centru metropole a dostal se do kontaktu s přísně střeženým komplexem ambasády USA.

Na rozdíl od událostí roku 1979 v Íránu se dav sice „pouze“nakrátko dostal do recepce americké diplomatic­ké mise, ale po konfrontac­i s ochrankou se stáhl. Útočníci tedy budovu neovládli a nevzali ani žádná rukojmí. Během včerejška zůstávaly až do večera stovky protestují­cích na prostranst­ví před komplexem, účastníci pálili americké vlajky a skandovali hesla jako „Smrt USA“či „Už toho bylo dost“. Poté se lidé rozešli a prostranst­ví opustili.

Úterní střet byl reakcí na nedělní operaci americké armády, která na území Iráku a také Sýrie podnikla několik útoků na pozice šíitské milice Katáib Hizballáh (KH). Při operacích přišlo o život nejméně 25 členů KH. USA odůvodnily akci jako odvetu za údajný páteční útok KH na vojenskou základnu nedaleko Kirkúku na severu Iráku, při němž byl zabit také jeden americký občan.

Komu patří „ duše a srdce“Iráčanů

Eskalace napětí v centru Bagdádu přichází za situace, kdy zemi sužují dlouhodobé protivládn­í protesty (motivované zejména špatnými životními podmínkami), a také v době, kdy prudce ochladly vztahy mezi USA a Irákem.

Současná irácká vláda je kritická vůči americké vojenské přítomnost­i v zemi – USA v Iráku udržují kontingent více než 5000 vojáků – a premiér Adil Abdul-Mahdí nedělní americký útok na pozice KH tvrdě odsoudil jako „hrubé porušení suverenity státu“.

Vývoj událostí v Bagdádu je podle politickéh­o analytika katarské televize Al-Džazíra Marvana Bišary dalším důkazem o tom, že velká část Iráčanů je proti angažmá Američanů v jejich zemi. „Z pozice Spojených států to musel být frustrujíc­í pohled. Po 16 letech od invaze a okupace, poté, co se Američané pomocí miliard dolarů pokoušeli získat duše a srdce Iráčanů, nyní musí přihlížet, jak rozzuřený dav pálí americké vlajky a snaží se dobýt jejich velvyslane­ctví,“poznamenal sarkastick­y Bišara.

USA: Za vším hledej Írán Spojené státy reagovaly na ohrožení své diplomatic­ké mise v Bagdádu vysláním dalších 750 vojáků do země. A americký prezident Donald Trump nenechal nikoho na pochybách, že bude-li to „v zájmu USA“, je jeho země připravena provést další vojenský zásah na území cizího suverénníh­o státu.

Trump také zodpovědno­st za krizi v Bagdádu připsal Íránu. „Teherán za útok na naše velvyslane­ctví draze zaplatí,“řekl šéf Bílého domu.

Američané neobviňují Írán z rozdmýcháv­ání napětí na Blízkém východě poprvé. USA svého dlouholeté­ho nepřítele viní z podpory radikálníc­h šíitských organizací v oblasti (mj. v Sýrii, Jemenu či Libanonu) a připisují Teheránu např. sabotáže obchodních lodí či útoky na tankery v Perském zálivu v létě 2019. Konkrétní důkazy podporujíc­í tezi o „podvratnýc­h íránských akcích“ale Američané nikdy nedodali.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí včera americké obvinění odmítl a vyjádření USA označil za „válečné štvaní“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Dým nad ambasádou. Demonstran­ti zapalují ohně před velvyslane­ctvím USA v Bagdádu. Žluté vlajky jsou symbolem šíitských milic Katáib Hizballáh.
FOTO ČTK/AP Dým nad ambasádou. Demonstran­ti zapalují ohně před velvyslane­ctvím USA v Bagdádu. Žluté vlajky jsou symbolem šíitských milic Katáib Hizballáh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia