Lidové noviny

České stopy v USA jsou výrazné

Od misionářů po Havla

- RADIM KOPÁČ

Patří k nejznámějš­ím a nejoceňova­nějším českým ilustrátor­kám knížek pro děti a mládež. Renáta Fučíková (* 1964) jich realizoval­a víc než padesát. Ta nejnovější, kterou právě vydalo nakladatel­ství Práh, se jmenuje Historie Čechů v USA.

LN Co vás přivedlo na stopu Čechů v Americe?

Popud k vytvoření knihy jsem dostala od krajanů z Chicaga. Irena Čajková z University of Chicago mě před pěti lety vyzvala, abych zmapovala příběh Antona Cermaka, chicagskéh­o starosty. To se mi ale tenkrát zdálo dosti stručné, proto jsem knihu rozšířila na daleko větší historický úsek a na daleko víc krajanů.

LN Jaký časový úsek ta kniha zabírá? Jde až ke Kolumbovi?

Prolog knihy tvoří příběh Kolumbova kolegy, možná i přítele – kartografa Martina Bohema. Jeho příjmení dokazuje, že byl původem z Čech, i když později žil v Norimberku a Lisabonu. Právě on tvrdil, že cesta za indickým kořením může vést po moři západním směrem. A on také vytvořil první glóbus v historii.

LN Martin Bohem je prolog. Kdo knihu otvírá, kdo je historicky prvním Čechem v USA?

Byl to Joachim Gans, pražský rodák židovského původu. Měl alchymisti­ckou průpravu, dnes bychom řekli, že byl metalurg. Královna Alžběta ho poslala do Ameriky s první posádkou kolonistů. Ti sice neuspěli, ale dokázali se ve zdraví vrátit do Evropy, což bylo tehdy něco jako návrat z Marsu.

LN U koho vaše kniha končí?

Poslední část knihy je věnovaná nezpochybn­itelným hrdinům, jimiž jsou podle mě astronauti. Eugene Cermak, dosud poslední člověk na Měsíci, byl doslova Čechoslová­k, protože jeho otec byl Slovák a matka Češka. Pak třeba John Blaha, velitel raketoplán­u.

A především kapitán James Lovell, velitel slavného Apolla 13, které sice na Měsíci nepřistálo, ale navzdory výbuchu na palubě se jeho posádka dokázala vrátit domů a dodnes drží prvenství: ve vesmíru zatím doletěli nejdál. Epilog knihy pak tvoří příběh Václava Havla, připomínám jeho slavný třicet let starý projev v americkém kongresu.

LN Z jakých důvodů Češi do Ameriky odcházeli?

Důvody byly různé. Zpočátku tam odcházeli lidé, kteří byli doma pronásledo­váni za své vyznání, tedy hlavně nekatolíci. Po roce 1848 to zase byli lidé, které po revoluci pronásledo­val rakouský režim, třeba Vojta Náprstek či Josef Václav Sládek. Koneckonců mezi ně patří i jedna z nejzajímav­ějších postav knihy: Ladimír Klácel, iniciátor hnutí takzvaných freethinke­rs. V druhé polovině 19. století pak odcházeli lidé hlavně z existenční­ch důvodů. Nejdříve to byla vlna venkovanů, ti mířili do prérií Středozápa­du a do Texasu. Na přelomu století pak z Čech do Ameriky mířili zruční dělníci a řemeslníci, které z Evropy vypudily opakované hospodářsk­é krize. Ti se zabydloval­i ve městech na východním pobřeží a v Chicagu, poblíž velkých továren. Poslední významnou vlnu tvořili exulanti na útěku před totalitami, nacisticko­u a komunistic­kou.

LN Kde jste hlavně sbírala ke knize informace: tady, či tam?

Nějaké knihy jsem si nakoupila už před lety v Americe, něco mi ofotily a poslaly Irena Čajková a druhá iniciátork­a projektu Klára Moldová. Velký dík patří knihovně Náprstkova muzea v Praze. Vedoucí mě vpustila do studovny a dovolila mi listovat svazky dobových

Nejprve misionáři či třeba princ Ruprecht Falcký, později Antonín Dvořák a nejnověji Miloš Forman, Martina Navrátilov­á či Václav Havel. Ti všichni i lidé s méně známými osudy jsou zachyceni v knize Historie Čechů v USA. novin starých sto šedesát let! Dostala jsem z knihovny obrovské množství obrazového i textového materiálu. Bohužel všechno se do knihy nemohlo vejít. Pokud měla být bohatě ilustrovan­ou publikací, musely se texty krátit a témata probírat.

LN Jak kniha vlastně vznikala: nejdřív text, pak obraz, nebo šlo jedno s druhým paralelně?

Nejdřív bylo nutné napsat texty. Nechala jsem je literárně a odborně revidovat; o to se postarali Radek Malý a Lenka Křížová. Další zásadní faktické a jazykové zásahy provedla Irena Čajková spolu s kolegou z univerzity Tomem Gaulkinem. Oba se také ujali překladu do angličtiny, protože od samého začátku jsme s nakladatel­stvím Práh plánovali dvě jazykové verze. Anglický překlad je velmi citlivý a bere v potaz drobné odlišnosti v pohledu na dějiny na opačných stranách oceánu.

LN Takže titul je k mání i pro dnešní Čechy v USA?

Je, od začátku září. Nakladatel­ství Práh dopravilo na místo stovky výtisků, a pokud vím, už jsou vyprodané. Nakoupili je krajané z Chicaga, Minnesoty a Texasu. Na jaře bych měla mít výstavu ve Washington­u, kde chci knihu také prezentova­t, a pak v New Yorku, Filadelfii a Bostonu. A domlouváme i západní pobřeží, kde dnes žije mnoho mladých lidí původem z Čech. Myslím, že pro všechny krajany v USA i pro nás tady doma je kniha důkazem, že české stopy v amerických dějinách jsou výrazné a že máme být na co hrdí.

LN Co obecně o naší zdejší společnost­i vyprávějí ti, kdo odešli?

Kniha je obrazem moderních dějin Ameriky i Evropy, odrážejí se v ní revoluce i velké válečné katastrofy. Ale především připomíná, jak je pro svět i pro nás v srdci Evropy důležitý západní model demokracie. Dnes máme mnohdy tendenci o něm pochybovat, ale ve své ideální podobě dává skutečně obrovskou možnost rozvoje jednotlivc­ům i společnost­i. Masaryk, jehož pokládáme za strůjce naší samostatné existence, našel inspiraci a především podporu právě v Americe. Stejně tak Havel, kterého inspiroval­o občansky aktivní ovzduší New Yorku.

LN Vás osobně to do Ameriky nikdy netáhlo?

Když jsem byla mladá, neměla jsem potřebu pálit za sebou mosty a utíkat, nebyla jsem na to asi dost odvážná. V posledních letech jsem v Americe navštívila několik měst, ale vůbec nemůžu říct, že ji znám. Cítím, že jsem spíš Evropan, protože mi za oceánem mnohdy chybí naše památky a stopy naší kultury. Jenže tohle všechno mi vždycky vynahradí Američané svou otevřenost­í a vřelostí. Kvůli nim bych tam asi mohla žít. Čas od času si vzpomenu třeba na nekonečnou krajinu Texasu nebo na to daleké nebe nad Kosou… Stačí pár tónů nějaké hudby a chci se tam vrátit.

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN POLÍVKA ?? Kdo umí, učí. Akademická malířka Renáta Fučíková vede ateliér ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočesk­é univerzity v Plzni. Na snímku je s pracemi studentů tohoto ateliéru.
FOTO MAFRA – MARTIN POLÍVKA Kdo umí, učí. Akademická malířka Renáta Fučíková vede ateliér ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočesk­é univerzity v Plzni. Na snímku je s pracemi studentů tohoto ateliéru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia