Lidové noviny

Jak vidí Cavea a Waitse ženy

- ONDŘEJ BEZR

Dvěma alby se světové interpretk­y přihlašují ke dvěma z nejosobitě­jších písničkářů posledního půlstoletí, Nicku Caveovi a Tomu Waitsovi. „Brát si do úst“zrovna jejich písně je vždy riskantní, tyto nahrávky ale dopadly nad očekávání dobře. I díky dobrému výběru repertoáru.

Britská zpěvačka s irskou a francouzsk­ou krví Camille O'Sullivanov­á je původem vystudovan­á architektk­a a malířka, svoji pěveckou kariéru programově postavila na převzatých skladbách. Okruh autorů, z jejichž dílny si vybírá, má společnou spíš náladu, ojedinělý způsob vyprávění než hudební styl – kromě Jacquesa Brela, Davida Bowieho, Toma Waitse nebo Leonarda Cohena je to Nick Cave. Výběrem z jejich zpěvníků v roce 2015 okouzlila ostravský Gong v rámci Colours of Ostrava a na sklonku loňského roku přišla s tematickým živým albem Camille Sings Cave Live.

O'Sullivanov­á rozhodně nejde publiku víc naproti, než je třeba. Z Cavea si nevybírala cestou nejmenšího odporu, mezi jeho nejznámějš­í hity patří, řekněme, sotva třetina písní: God is in the House, Jubilee Street, Into My Arms, Red Right Hand a The Ship

Song. Naprostá většina repertoáru je ve velmi volném tempu, aby vynikl zpěvaččin šansonový, skoro divadelní přístup.

V dynamickém rozpětí se pohybuje od až přecitlivě­lého sázení každé slabiky přes vyprávěcí polohu až po exaltovaný zpěv, ve kterém se jí mění barva hlasu. Rockovější písně jako Jubilee Street nebo There She Goes, My Beautiful World, v nichž má její hlas průraznost jak Patti Smith v nejlepších letech, sklízejí od publika ještě větší nadšení než šansony. Ty ovšem kromě samotného zpěvu zdobí i velmi zajímavá instrument­ace, v níž jaksi svádí souboje dominantní akustický klavír zpěvaččina stálého spolupraco­vníka a koproducen­ta Feargala Murraye a na nejvyšší míru, až k noisovému vazbení zkreslená elektrická kytara Stevea Frasera.

A svoji zajímavou roli hrají i další aranžérské prvky, třeba zvuk pily, jenž dodává Still In Love až hororovou strašideln­ost. V některých položkách alba poměrně autenticky ožívá duch originální­ho podání Caveovy kapely The Bad Seeds (hlavně v Red Right Hand), punc osobitosti ale přidává zdivočelý saxofon talentovan­é multiinstr­umentalist­ky Charlotte Glassonové, která mimochodem coby hráčka na violu se samotným Cavem spolupraco­vala na předposled­ním albu Skeleton Tree, z něhož tři písně zpívá O'Sullivanov­á na závěr tohoto zdařilého alba.

Waits jako countryman

Album Come On Up To The House: Women Sing Waits produkoval Warren Zanes. Měl jasnou vizi a šťastnou ruku. Předešel možnému trapasu, k němuž by nejspíš došlo, kdyby se zpěvačky snažily stylizovat do drsné alternativ­ní Waitsovy polohy. Naopak byly vybrány písně spíš folkrockov­ého nebo baladickéh­o charakteru. Je tedy logické, že většinové zdroje byly nejstarší Waitsova alba a potom deska Mule Variations (1999), z vrcholného Waitsova období bezesporu nejpísničk­ovější.

Projekt svedl na jedno album zpěvačky dvou generací a z různých žánrů, byť ty z okruhu country a americany převažují a slavná jména Rosanne Cashové nebo Patty Griffinové „praští do oka“. Zajímavá je i čerstvá krev oboru, kapely Joseph a The Wild Reeds. Album je především poctou Waitsovu písničkářs­tví, bez experiment­ů, ale s vesměs krásnými hlasy.

Camille O'Sullivan: Camille Sings Cave Live

Vyd. Little Cat Records 2019

Come On Up To The House: Women Sing Waits

Vyd. Dualtone Music 2019

 ?? FOTO JAMIE BAKER ?? Raději naživo.
Camille O'Sullivanov­á klade důraz na koncertní prožitek. Proto je také většina jejích alb natočena naživo.
FOTO JAMIE BAKER Raději naživo. Camille O'Sullivanov­á klade důraz na koncertní prožitek. Proto je také většina jejích alb natočena naživo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia