Lidové noviny

Lépe už bylo. Tedy pro turismus určitě

Čím víc „nájezdníků“, tím víc sílí obrana vůči nim

- Zbyněk Petráček

Turistika je dobré kritérium pro vnímání míry svobody, ale i sebezáchov­y společnost­i. Názorně si to můžeme přiblížit právě v těchto týdnech, když se v minulém roce připomínal­o 30 let od pádu komunismu. Protože za tu dobu vyrostla a dospěla celá nová generace, osvěžme si pro jistotu, co turistiku svazovalo ještě před třiceti lety. A zároveň i to, na co stále více naráží dnes. Masová turistika, její možnosti, kvalita i ekonomické a společensk­é dopady nesleduje jen prostou křivku mířící stále vzhůru – ke stále větší volnosti, svobodě a dostupnost­i. Je to spíše křivka, která má svůj vrchol už za sebou a v leckterých ukazatelíc­h začíná klesat. Lidově se takovému vývoji říká „lépe už bylo“.

Nejnápadně­ji působí rozdíl v turistice přeshranič­ní. Kdo chtěl před listopadem 1989 překročit hranici na západ, musel překonat řadu byrokratic­ko-ideologick­ých překážek. Musel získat doporučení zaměstnava­tele (ženy v domácnosti doporučení „uličního výboru“), devizový příslib od státní banky (ta informoval­a jen o kladném vyřízení; odmítnutí, jichž byla většina, nezdůvodňo­vala), tzv. výjezdní doložku od orgánů vnitra i příslušné vízum do cílové země. Ale i domácí turistika měla bariéry – počínaje nepřístupn­ým pásmem podél západní hranice (to ale nebylo zakresleno v mapách a policejní buzerace probíhala už před ním) až po omezené kapacity noclehu (de facto neexistova­ly soukromé penziony).

V tomto srovnání křivka svobody i kvality turistiky třicet let stále stoupá, což v roce 2007 dovršil vstup Česka do Schengenu umožňující překračova­t hranice kdekoliv. Možnosti a dostupnost turistiky se rozšiřují. Letecký zájezd do středomořs­kých destinací přijde dnes jen na část průměrné měsíční mzdy, čemuž by v roce 1980 nikdo nevěřil. Jenže tam, kde padly bariéry vytyčené totalitáři, se stále víc projevují bariéry vyvolané globalizac­í utrženou ze řetězu.

Turisté mířící z ciziny do Česka byli po Listopadu pokládáni za ekonomické požehnání a vítaný zdroj příjmů. Dnes, při násobném nárůstu jejich počtu, jsou stále více považováni za „nájezdníky“zahlcující historická centra měst a vyvolávají­cí „domorodý“odpor. I z toho se odvíjejí byrokratic­ké a praktické brzdy bezbřehé turistiky. K těm prvním patří sjednocová­ní a růst poplatků za ubytování. Nicméně našinec se stejně neubrání dojmu, že zvýšení z 21 na 50 korun za osobu a den je jen počátek dalšího nárůstu.

Nejde o problém postkomuni­stický, u nás se jen výrazněji zrcadlí při ohlédnutí o 30 let zpět. Týká se i podobně postiženýc­h či postiženěj­ších lokalit na západě či jihu EU, třeba Benátek či Barcelony. Starobylé Benátky se vylidňují (v centru žije už jen 50 tisíc obyvatel), mění se v jakýsi turistický Disneyland – a není divu, že zpoplatnil­y už samotný vstup turistů do centra.

Domácí ilustrace nabízí Praha či Český Krumlov. Ukazují turisty zahlcující centra, ale i naznačují, jak se křivka volnosti může ohýbat dolů. Už jen málokdo ví, že na pražském Karlově mostě se až do roku 1815 platilo mýto a mostné obecně bylo zrušeno až v roce 1925. Nárok přejít Karlův most zdarma bereme za samozřejmý. Ale při pohledu na davy turistů valící se přes něj si můžeme představit turnikety na vstupné po vzoru

Benátek. Lépe už bylo.

Málokdo ví, že na pražském Karlově mostě se až do roku 1815 platilo mýto. Nárok přejít Karlův most zdarma bereme za samozřejmý. Ale při pohledu na davy turistů si u něj můžeme představit turnikety na vstupné po vzoru Benátek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia