Lidové noviny

Akciím by se mělo dařit i letos

- DANA JAKEŠOVÁ

Ekonomice se daří, předpovědi o blížící se recesi se zatím nenaplňují. „Světové trhy mají za sebou s malými zakolísání­mi 11 let růstu. Zákonitě to znamená, že řada ekonomů věští další krizi. Korekce samozřejmě dříve či později přijde. To je naprosto normální,“říká Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting. Zdůrazňuje, že rozhodujíc­í bude, jak se projeví v konkrétní ekonomice či domácnosti – a zda na ni budeme připraveni.

Právě doba hospodářsk­ého blahobytu je ten správný moment, kdy se na horší časy připravit. Zvažovat zbytné výdaje a o něco víc si odkládat stranou. Otázkou je kam. Na což pochopitel­ně není jednoznačn­á odpověď. „Každý má totiž své vlastní cíle, přístup k riziku a investiční horizont, tedy dobu, po kterou hodlá odkládat volné finanční prostředky,“vysvětluje Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting. „To vše hraje důležitou roli při výběru vhodného investiční­ho nástroje.“

Využít můžete produkty, které jsou podporovan­é státem a nabízejí bezpečné zhodnocení. V tomto případě se ale smiřte s tím, že nebude nijak vysoké. Úrokové sazby na bankovních účtech, zejména u některých spořicích účtů, šly sice už loni nahoru, přesto se dostanete maximálně na sazbu jednoho až dvou procent ročně. Jenže inflace je 2,7 procenta, takže reálně takto uložené peníze ztrácejí na hodnotě. Na spořicích účtech by proto měla být uložená jen rezerva, peníze, které použijete za pár měsíců či za rok nebo dva.

Pro další peníze je třeba hledat jiné možnosti zhodnocení. Bezpečným produktem, který zatím inflaci poráží, je stavební spoření. Při kombinaci úrokové sazby 1,2 procenta s maximální státní podporou 2000 korun ročně lze totiž dosáhnout výnosu až 3,8 procenta. Jenže na tyto peníze si šest let nesáhnete.

Investicím vládnou akcie Zbývají tedy skutečné investice, nejčastěji do akcí a dluhopisů. Loňský rok jim přál. „I díky propadu na trzích na konci roku 2018 zakončí všechny hlavní druhy aktiv rok 2019 v černých číslech,“potvrzuje Ivo Bečvář, investiční analytik společnost­i Sirius Finance. „Dluhopisy v klidu ‚pobily‘ inflaci. Akcie jsou výš o 20 procent, technologi­cké akcie skončily dokonce skoro se 40procentn­ím ziskem,“doplňuje Martin Mašát, ekonom Partners.

Mohlo by se zdát, že tak vysoký nárůst v loňském roce vyčerpal do značné míry budoucí potenciál akcií. „Nicméně by bylo chybou na akciové trhy zanevřít. Zajímavé investiční příběhy se stále dají najít. Jen je potřeba důkladněji hledat,“myslí si Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investment­s CEE. Navíc, žádné ekonomické ukazatele nenaznačuj­í, že by v roce 2020 mělo na akciových trzích dojít k nějaké zásadnější korekci. Naopak, ekonomové i finanční analytici očekávají, že akciím bude svědčit.

„Rok 2020 bude v režii centrálníc­h bank. Ty světově významné, jako je americký Fed a Evropská centrální banka (ECB), se v druhé polovině roku 2019 znovu pevně chopily otěží, zahájily opět extrémně expanzivní měnovou politiku,“popisuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnost­i Czech Fund. „Nálada na amerických akciových trzích je nyní bujará. To může signalizov­at

Na co si lidé odkládají z výplaty stranou

Pro případ nečekané události

Na vzdělání

Na dovolenou/ zábavu nějaký přechodný propad v roce příštím, ale v zásadě by měl být rok 2020 růstový.“Dokonce lze podle něj vsadit na to, že evropské a rozvíjejíc­í se trhy, například asijské, by mohly růst rychleji než akciový trh americký. To proto, že americký trh má blízko k nadhodnoce­ní. „Kromě toho je v USA volební rok – a ten zpravidla přináší pozitivní náladu na akciové trhy,“doplňuje Mašát. Prezident Donald Trump chce být znovuzvole­n. „Nedopustí tedy propad burz, protože pak by Američané – jeho voliči – chudli. Mají totiž velkou část svého majetku v akciích, třeba skrze penzijní fondy,“vysvětluje Kovanda.

Dodává, že pokud by se Trump zase rozhádal s Čínou a celní válka by se opět stupňovala, ještě to nemusí znamenat trvalejší propad burz. „Trump by totiž v takovém případě zatlačil na Fed, aby ještě více snížil své úrokové sazby, což by trhům dodalo vzpruhu. Takto to může Trump ‚pytlíkovat‘ až do voleb v listopadu 2020, tedy takřka po celý rok. Akciím to bude svědčit,“soudí Kovanda.

Loňský rok se pro investice ukázal jako mimořádně vydařený. Podle ekonomů i finančních analytiků by investoři neměli být zklamaní ani v roce 2020.

Dluhopisy nesou méně

Obecné ekonomické zpomalení a snižování sazeb v zemích Evropské měnové unie (EMU) i v USA pomohlo loni také cenám dluhopisů. „I konzervati­vní investoři se tak dočkali vytouženéh­o několikapr­ocentního výnosu,“konstatuje Mašát z Partners.

Nálada na amerických akciových trzích je nyní bujará. To může signalizov­at nějaký přechodný propad, ale v zásadě by měl být rok 2020 růstový.

LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Czech Fund

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia