Lidové noviny

Investiční byt: klíčová je lokalita

-

Vysoké ceny v kombinaci s méně dostupnými hypotékami znemožnily pořízení vlastního bydlení řadě lidí. Prudce tak narůstá zájem o pronájmy bytů. To nahrává do karet těm, kdo uvažují o pořízení investiční­ho bytu. A není jich málo. „Investoři tvoří zhruba 20 procent všech kupujících,“říká ze zkušeností Jiří Rájek z ERA Reality.

Důvod je jednoduchý. „Jde totiž o zdánlivě spolehlivý způsob zhodnocení peněz s přiměřeným rizikem a výnosem mírně přesahujíc­ím dobré dluhopisy,“vysvětluje Tomáš Jelínek z realitní kanceláře Century 21 Czech Republic. Největším přínosem investice do bytu je pak podle něj fakt, že jde o hmatatelno­u věc, která tu bude i za desítky let.

Dlouhodobá investice

Ti, kdo koupili byt před pár lety, dosáhli už nyní slušného zhodnocení. Nyní ceny začínají narážet na strop a nadále zřejmě porostou už jen mírně. Do bytu však neinvestuj­eme na rok či dva, ale obvykle na dvacet let a více. „A tam je jistota, že dojde opět k růstu ceny,“dodává Jelínek. Kromě toho je zde ještě pravidelný výnos z nájmu.

Aby vše šlo, jak má, je třeba vybrat správný byt. Univerzáln­í je z tohoto pohledu 2+1 či 2+kk. O ty, jak potvrzují shodně všechny oslovené realitní kanceláře, je největší zájem. U menších bytů se navíc dá očekávat větší výnos. „A to zhruba ve výši čtyř až šesti procent ročně,“doplňuje Tomáš Hejda ze společnost­i RE/MAX. „Kromě toho investoři vědí, že v případě potřeby je byt s touto dispozicí rychle prodejný.“

Ještě důležitějš­í je však lokalita. Poptávka po pronájmech je největší v Praze a Brně, kde jsou také nejvyšší pořizovací ceny bytů. „Dobrou investiční příležitos­tí jsou ale i byty v lokalitách s rozrůstají­cí se průmyslovo­u výrobou,“doplňuje Jan Martina z M&M Reality. A zajímavé jsou i byty na malých městech.

Je ovšem třeba počítat i s riziky. Byt nemusí být vždy obsazený a noční můrou pronajímat­elů jsou neplatiči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia