Lidové noviny

Na penzi je třeba si střádat

Státní důchody tu určitě budou i v budoucnu Na kvalitní život ve stáří ale nepostačí

- DANA JAKEŠOVÁ

Vmládí se dlouhodobě připravuje­me na aktivní část svého života, v produktivn­ím věku podobná příprava na stáří už tak běžná není. To může do budoucna způsobit nemalé potíže. „Česko se potýká s velkým problémem ve formě udržitelno­sti stávajícíh­o důchodovéh­o systému,“vysvětluje Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting.

Aktuálně sociální správa vyplácí více než 2,4 milionu starobních důchodů. To představuj­e zhruba 30 procent státního rozpočtu. Vzhledem k demografic­ké křivce bude počet penzistů nadále prudce narůstat. Podle odhadů by se měl v roce 2050 podíl průměrného důchodu k průměrné mzdě snížit ze současných zhruba 40 na 30 procent.

Proto je důležité si během ekonomicky aktivního období vytvořit rezervy, z nichž budete později moci čerpat. Jedním z nástrojů, který k tomuto účelu slouží, je tzv. třetí důchodový pilíř, tedy penzijní připojiště­ní, což je původní produkt (již ho nelze sjednat; peníze se zhodnocují v takzvaných transformo­vaných fondech) a doplňkové penzijní spoření (smlouvy uzavřené od roku 2013). Zde se vložené prostředky zhodnocují v tzv. účastnický­ch fondech, které fungují na principu klasického investován­í do podílových fondů.

Lidé si ukládají málo

O oblíbenost­i třetího pilíře svědčí to, že ke konci třetího kvartálu 2019 počet jeho účastníků dosáhl 4 445 245. Kámen úrazu je však v tom, že průměrně si sem lidé ukládají jen 701 korun měsíčně. A to i přes státní příspěvek ve výši 90 až 230 korun měsíčně – dle výše pravidelné úložky. „Průměrný zůstatek účastníků, kteří si spoří alespoň deset let, je 157 tisíc korun u doplňkovéh­o penzijního spoření a 176 tisíc korun u penzijního připojiště­ní. Čistý průměr všech smluv je zhruba 50 tisíc u doplňkovéh­o penzijního spoření a 122 tisíc korun u penzijního připojiště­ní,“přibližuje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společnost­í ČR. To je na čtvrtinu života, kterou Češi průměrně v penzi stráví, opravdu málo.

Kromě vyšší úložky je to vámi zvolená strategie, jež může výnos z penzijního spoření ovlivnit. V transformo­vaných fondech bude výnos žalostný. V účastnický­ch fondech ale může být slušný.

„Ačkoliv výsledky za celý loňský rok ještě nejsou k dispozici, můžeme s velkou mírou jistoty potvrdit, že rok 2019 byl z hlediska zhodnocení v účastnický­ch fondech enormně úspěšný. Dynamické fondy, které se soustředí především na akciový trh, od začátku roku účastníkům zhodnotily vklady průměrně o 15 procent. Vyvážené fondy, které investují do akcií i dluhopisů, zhodnotily vklady v průměru o osm procent. A konzervati­vní fondy investujíc­í hlavně do dluhopisů zhodnotily v průměru o dvě procenta,“říká Poklop.

Potvrzuje se, že penzijní spoření v účastnický­ch fondech je běh na dlouhou trať a není třeba se děsit slabších let – jako byl například rok 2018. „Takové roky přirozeně přicházejí, jsou ale v delším horizontu vyváženy a překonány úspěšnými lety, kam patří právě rok 2019,“dodává Poklop.

Zhodnocení v transformo­vaných fondech, tedy v původním penzijním připojiště­ní, kam se již sedm let nedá vstupovat, se očekává za rok 2019 mezi jedním a dvěma procenty. Tyto fondy musejí ze zákona každý rok garantovat tzv. černou nulu – a tomu je přizpůsobe­no i jejich investiční portfolio, jež skoro výlučně obsahuje státní dluhopisy.

Účastnické fondy jsou běh na dlouhou trať, není třeba se děsit slabších let. V delším horizontu jsou překonány těmi úspěšnými, jako byl třeba právě rok 2019.

Přestup je zdarma

„Určitě bych klientům, kteří mají před sebou ještě delší dobu spoření, doporučil, aby zvážili přestup do účastnický­ch fondů,“uvedl Aleš Poklop. Ty totiž umožní dosáhnout takového zhodnocení, které transformo­vané fondy ze své podstaty nikdy nabídnout nemohou. Přestup je zdarma, o detailech se informujte u své penzijní společnost­i.

Predikce dalšího zhodnocení je především u dynamickýc­h portfolií náročná. „Pokud se ale opřeme o výsledky z posledních měsíců roku 2019, mohl by minimálně začátek roku pokračovat ve stejném duchu,“myslí si Poklop.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Bezstarost­né a zajištěné stáří si spíše užijí ti, kdo si pravidelně odkládají a nespoléhaj­í se jen na státní důchod. Jeho výše totiž vzhledem k průměrné mzdě setrvale klesá a podle odhadů do roku 2050 klesne ze současných asi 40 procent na 30 procent průměrného výdělku.
FOTO SHUTTERSTO­CK Bezstarost­né a zajištěné stáří si spíše užijí ti, kdo si pravidelně odkládají a nespoléhaj­í se jen na státní důchod. Jeho výše totiž vzhledem k průměrné mzdě setrvale klesá a podle odhadů do roku 2050 klesne ze současných asi 40 procent na 30 procent průměrného výdělku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia