Lidové noviny

Investovat se dá do zlata, umění i známek

- DANA JAKEŠOVÁ

Vminulosti se mnohokrát ukázalo, jak zranitelné mohou být investice zejména na akciovém trhu. A přestože historie dokládá i to, že v čase se takové mimořádné výkyvy srovnají, uvažuje řada investorů, čím své investiční portfolio doplnit. Možná i proto, že mají obavy také z politizace peněz. Ke slovu se proto stále častěji dostávají alternativ­ní formy investic.

Tahounem v tomto směru zůstávají drahé kovy, zejména zlato a stříbro. A to přesto, že jejich cena v krátkém horizontu rovněž kolísá, někdy výrazně. V současné době se ovšem zlatu mimořádně daří: od začátku roku 2019 jeho cena rostla, v srpnu se poprvé od roku 2013 vyšplhala na hranici 1500 dolarů za troyskou unci, a i když pak krátkodobě spadla k 1400 dolarům, nyní míří znovu k rekordní částce. Nahoru šla i cena stříbra – ta se nyní pohybuje okolo 17 dolarů za unci.

V kurzu jsou pamětní mince

Za prudkým růstem cen zlata stojí podle expertů nejistota na světových trzích. „Trhy teď vnímají jako obrovské riziko americko-čínské obchodní války. Investoři hledají bezpečí mimo dolar a papírové trhy, které jsou válkami přímo postiženy,“říká Marek Brávník, analytik společnost­i Golden Gate. Drahé kovy tak pro investory znamenají jistotu, pojistku proti inflaci nebo zpomalení ekonomiky.

Investovat samozřejmě můžete do „fyzického“zlata či stříbra. „Výhodou této formy vlastnictv­í je, že se jedná o hmatatelno­u investici, jejíž podstata není ukryta v jedničkách a nulách,“vysvětluje Lukáš Jankovský, předseda představen­stva společnost­i Zlaťáky. Pořídit si můžete zlaté či stříbrné slitky.

Stále oblíbenějš­í formou jsou však investiční mince. „Sběratelsk­ou hodnotu určuje náklad a téma mince – dokazuje to například obrovský zájem o minci v hodnotě deset tisíc korun vydanou na podzim 2018 k 100. výročí založení republiky. Zájem o ni byl takový, že byla záhy vyprodaná a její cena na sekundární­m trhu okamžitě vzrostla o polovinu,“popisuje Jankovský. Při emisní ceně zhruba 32 tisíc korun se její cena záhy vyšplhala na 50 tisíc. A i poté, co největší zájem opadl, se obchoduje v rozmezí 40–50 tisíc korun. To dokládá nezanedbat­elný benefit českých pamětních mincí. Zhodnocují se nezávisle na vývoji ceny zlata, někdy i o desítky procent v krátké době.

Zajímavou alternativ­ou netradiční­ho investován­í může být také umění. Představa, že si koupíte jakýkoliv obraz a třeba za deset let ho prodáte s velkým ziskem, je však velmi zkreslená. Takhle jednoduše to nefunguje.

Ne každý obraz vám může vynést peníze. Obecně platí, že moderna vede nad staršími díly. Vhodnější je ale vybírat díla umělců, kteří za sebou mají nějaké výstavy a jejichž díla se již objevila v různých sbírkách. V každém případě je lepší poradit se s odborníkem. A to i s ohledem na to, abyste si domů nepřinesli padělek.

Pro radu k odborníkov­i

Volné peníze můžete vložit například také do poštovních známek. „Podle kvalifikov­aných odhadů se na světovém trhu ročně ve známkách ‚otočí‘ více než deset milionů dolarů. A to je již docela zajímavý objem na trhu, který zde navíc funguje takřka 150 let,“konstatuje Martin Němeček, odborník na alternativ­ní investice a člen Prestige Philately Club Prague. U dobrých investiční­ch známek může být podle něj roční výnos v průměru kolem pěti až sedmi procent, přičemž riziko ztráty je díky kontinuáln­í poptávce po těchto známkách minimální.

Samozřejmě to neplatí o všech známkách. Kdo by se chtěl do takové investice pustit poprvé, měl by tak raději učinit s pomocí filatelist­ického odborníka. Filatelie je totiž docela věda a kvalitu investice do známek ovlivňuje i množství dalších faktorů. „Posuzuje se nejen vzácnost a kvalita dané známky, tedy její fyzický stav, ale i to, zda známka prošla poštou, nebo jde o takzvaný čistý kus,“popisuje Němeček.

Zároveň se důsledně sleduje historie konkrétní známky, okolnosti jejího vzniku či skutečnost, zda byla v minulosti v rukou některého významného investora, sběratele, člena královské rodiny anebo šlechtice.

Poradce vám rovněž pomůže vybrat, kolik, na jak dlouho a do čeho je vhodné v dané době investovat, pomůže začínající­mu investorov­i sestavit vhodné filatelist­ické investiční portfolio a následně může pomoci dané známky získat. „Je to ve své podstatě obdobný systém jako u obchodován­í s cennými papíry nebo na komoditní burze. Prestižníc­h filatelist­ických aukcí se po celém světě koná každý týden několik,“dodává Němeček. To znamená mimo jiné to, že známky jsou poměrně likvidní investicí.

Řada investorů hledá alternativ­ní cesty, jak zhodnotit své volné prostředky .Po zkušenoste­ch z minulých let se totiž obávají výkyvů na kapitálový­ch trzích. A také recese, která by mohla přijít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia