Lidové noviny

Ruský plyn rozdělil Němce a USA

Berlín a Moskva oznámily, že navzdory americkým sankcím dokončí plynovod Nord Stream 2, kterým má ruský plyn téci i do Česka.

- VOJTĚCH WOLF

MOSKVA/BERLÍN Spojené státy americké, tradiční spojenec a obchodní partner Evropy, házejí klacky pod nohy motoru evropské ekonomiky Německu. Řeč je o podmořském plynovodu Nord Stream 2, který má přepravova­t po dně Baltského moře plyn z Ruska do Německa a víceméně kopíruje již funkční plynovod Nord Stream.

Američané totiž před Vánocemi uvalili sankce na firmy, které se na výstavbě potrubí podílejí. V pondělí 30. prosince pak agentura Reuters informoval­a, že se ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová dohodli, že stavba bude pokračovat. V současnost­i podle médií zbývá položit už jen asi 300 kilometrů potrubí, přičemž asi 2100 kilometrů plynovodu již bylo instalován­o.

Tento plynovod je důležitý i pro Česko. To k němu bude připojeno plynovodem Eugal.

Švýcaři raději vycouvali

Ovšem ne že by sankce, které v pátek 20. prosince schválil americký prezident Donald Trump, neměly vůbec žádný dopad. Švýcarská společnost Allseas, hlavní dodavatel odpovědný za pokládku plynovodu pod mořem, přerušila v reakci na sankce veškeré své práce. Ruský deník Kommersant však o týden později zveřejnil Putinovo ujištění, že Rusko má vlastní plavidlo, které potrubí dokáže položit.

Nord Stream II

Podle agentury Reuters pořídil v roce 2016 ruský energetick­ý gigant Gazprom loď Akademik Čerskij právě pro případ, že by evropské společnost­i přerušily práce na projektu. Podle zdrojů agentury nicméně Čerskij bude pokládat potrubí pomaleji než plavidlo Pioneering Spirit společnost­i Allseas.

„Samozřejmě, že výstavbu plynovodu dokončíme. Gazprom má alternativ­ní možnosti, jak jej položit. Zabere to o trochu více času, ale to není velký problém,“potvrdil o den později ruský premiér Dmitrij Medveděv pro Reuters. S dovětkem, že výstavba by mohla trvat o několik měsíců déle.

Podle původních plánů měl být projekt dokončen již koncem loňského roku. Později se však termín posunul a ještě před oznámením sankcí se počítalo s tím, že by nový plynovod mohl být dokončen někdy ve druhé polovině roku 2020.

Americký velvyslane­c v Německu a Trumpův velký obhájce Richard Grenell považuje sankce za „extrémně proevropsk­é“. Ovšem Berlín to nese s krajní nelibostí. Německý ministr financí Olaf Scholz to dokonce označil za „vážné zasahování do vnitřních záležitost­í Německa a Evropy, které narušuje suverenitu“.

Donald Trump přitom dlouhodobě vystupuje proti rozšíření baltského plynovodu s tím, že zvýší závislost Německa na Rusku.

Gazela 2

Podle Trumpa se tak z největší evropské ekonomiky stane ruský vazal.

Americký plyn pro Evropu

To ovšem patrně nebude jediný důvod, proč se Američanům Nord Stream 2 nelíbí. Podle kritiků jsou motivováni vlastními ekonomický­mi zájmy a snaží se v Evropě zajistit odbyt pro svůj dražší zkapalněný zemní plyn (LNG).

A nejde jen o Spojené státy. Projektu se vyčítá i to, že ruský

Síť hlavních evropských plynovodů

EUGAL

Gazprom může díky tranzitní cestě po dně Baltského moře připravit Ukrajinu, přes kterou v současnost­i teče velká část ruského plynového vývozu, o miliardy dolarů ročně na tranzitníc­h poplatcích. Podle nové dohody však bude tranzit přes Ukrajinu pokračovat i v nadcházejí­cích letech. Rusko se se svým sousedem minulý pátek 27. prosince dohodlo na přepravě ruského plynu do Evropy sice na dalších pět let, i když v nižším objemu.

 ?? Zdroj: Net4Gas a Gazprom ?? Greifswald
Stavba plynovodu, který by měl z Ruska do Evropy, respektive Německa, dodávat ročně
55 miliard metrů krychlovýc­h zemního plynu, probíhá od podzimu 2018. Hotov měl být původně do konce roku 2019. Potrubí o délce 1230 kilometrů pokládají speciální lodě.
Loď na snímku položí přibližně tři kilometry potrubí za den.
Nord Sreem II vede podél již existující­ho plynovodu Nord Stream I do Německa.
Vyborg
Hlavníjižf­unkční plynovody
NEL
Greifswald
Gazela 2
– nové potrubí v délce cca 150 km buduje společnost Net4Gas
OPAL
JAMAL
– nově budované potrubí rozšiřuje kapacitu současného plynovodu OPAL
Zdroj: Net4Gas a Gazprom Greifswald Stavba plynovodu, který by měl z Ruska do Evropy, respektive Německa, dodávat ročně 55 miliard metrů krychlovýc­h zemního plynu, probíhá od podzimu 2018. Hotov měl být původně do konce roku 2019. Potrubí o délce 1230 kilometrů pokládají speciální lodě. Loď na snímku položí přibližně tři kilometry potrubí za den. Nord Sreem II vede podél již existující­ho plynovodu Nord Stream I do Německa. Vyborg Hlavníjižf­unkční plynovody NEL Greifswald Gazela 2 – nové potrubí v délce cca 150 km buduje společnost Net4Gas OPAL JAMAL – nově budované potrubí rozšiřuje kapacitu současného plynovodu OPAL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia