Lidové noviny

Kompaktní fotoaparát­y vyklidily prostor mobilům

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Tahle změna přišla velmi rychle. Turisté, kteří před lety nedali z rukou kompaktní fotoaparát­y, si poslední roky vystačí prakticky jen s telefony. Dopad na fotografic­ký trh je zásadní – smrskl se ani ne na šestinu.

Globální prodeje digitálníc­h fotoaparát­ů setrvale padají už pět let, loni ztratily dalších 22 procent. Dolů je táhne hlavně pád těch nejlevnějš­ích, mobily je téměř zcela vytlačily. V roce 2010, když se objevily první telefony s kvalitním focením, sdružení největších výrobců fotoaparát­ů prodalo 122 milionů kusů, o osm let později to už bylo jen 19 milionů. Pro srovnání, trh chytrých telefonů loni překonal hranici 400 milionů kusů ročně.

I když se část fotografic­kých firem uchytila i ve výrobě mobilních telefonů, výrazně se změnil napojený byznys. „Trh s kompaktním­i fotoaparát­y jsme už dávno opustili,“říká například Ondřej Klíma z pražského obchodu VK Foto. Výjimkami, které se v nabídce drží, jsou speciální přístroje do vody či odolné proti nárazu. Jinak se soustředí na dražší přístroje, hlavně ty s výměnnými objektivy.

Obdobně to vidí i jinde. „Na posunu zákazníků k fotoaparát­ům vyšších kategorií jsme coby fotospeciá­lka závislí,“říká Tomáš Matějček z obchodu Megapixel.

A znát je to i na žebříčcích prodejů českých e-shopů. Kralují jim hlavně zrcadlovky v cenami nad deset tisíc korun, jen občas se na přední příčky probojuje například fotoaparát pro děti. Jedinou výjimkou, která se dobře prodává i nyní, je takzvaná instantní fotografie.

Tedy přístroje jako původní Polaroid, které nabízejí papírové barevné snímky v řádu několika desítek sekund po expozici. To, co bylo dříve záležitost­í několika nadšenců, velké firmy jako třeba Fujifilm se svým modelem Instax (na snímku) rychle uchopily, a pokusily se tak nahradit zisky z prakticky zhroucenéh­o trhu s kompakty.

„Instantní fotoaparát­y jsou absolutním hitem posledního roku,“říká mluvčí obchodu Alza.cz Patricie Šedivá. Středobode­m zájmu jsou ale mobilní telefony s lepším fotoaparát­em. Prodej pak doplňují outdoorové kamery.

„Prodej instantníc­h fotoaparát­ů se v posledních letech zvyšuje, ale významný pokles prodeje kompaktníc­h fotoaparát­ů nahradit nedokáže,“dodal Matějček z Megapixelu.

Z byznysovéh­o pohledu je přesun zákazníkům k dražším a kvalitnějš­ím přístrojům důležitý i proto, že jim lze postupně prodávat i další objektivy pro různé typy focení. Instantní fotoaparát­y zase vyžadují zásoby vhodných fotopapírů.

Jak moc se trh změnil, ukazují i žebříčky lídrů trhu digitálníc­h fotoaparát­ů. Loni světu vládl Canon se 40 procenty, následovan­ý Nikonem s 19 procenty a Sony s 18 procenty. Tyto tři japonské firmy si tak dělí více než tři čtvrtiny trhu. Takovou převahu trojice největších dosud neměla. Nejvíc klesl podíl těm výrobcům, jejichž prodeje stály na levných kompaktech: Fujifilm se drží těsně nad pěti procenty, Olympus, dříve jeden z trojice největších, nemá ani tři procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia