Lidové noviny

Stříbrní na nejstarším turnaji

Hokejisty Třince na Spengler Cupu zastavila až Kanada, která ve finále vyhrála 4:0

- DAVID AKO

DAVOS/PRAHA Od roku 1982 české kluby marně čekají na triumf z prestižníh­o Spengler Cupu. Tehdy prvenství přivezla na domácí scéně dominující Dukla Jihlava. Čerstvě na ni mohl navázat Třinec, jenže v silvestrov­ském finále podlehl výběru Kanady 0:4.

Přesto Oceláři ve švýcarském Davosu dosáhli velkého úspěchu. Naposledy se do závěrečnéh­o zápasu o trofej podařilo z českých týmů dostat Spartě, která v roce 2004 podlehla domácímu celku 0:2. Naproti tomu javorové listy si v 93. ročníku nejstaršíh­o turnaje světa připsaly rekordní šestnácté prvenství.

Kanaďané působili suverénně od začátku turnaje. Ve skupině přehráli právě Třinec a domácí Davos při skóre 9:2, po přímém postupu mezi čtyři nejlepší pak zničili Turku 6:0. Český šampion ovšem s nimi ve finále půlku zápasu držel krok, ještě ve 29. minutě se hrálo bez branek. Pak ale Slezané doplatili na únavu z náročného programu a po třech slepených gólech soupeře bylo rozhodnuto.

Závěr roku ve znamení hokeje Spengler Cup je nejstarší klubovou soutěží Evropy, hraje se už od roku 1923 a svým významem na starém kontinentu sekunduje zámořskému Stanley Cupu. Oproti hokejovému grálu v NHL je v řadě aspektů i výjimečněj­ší. Stihne se během jediného týdne a účastní se ho pouze šest vybraných mužstev. Navíc tradiční místo konání – alpské středisko Davos,

termín mezi Vánoci a Silvestrem a bouřlivé publikum dodává střetnutí elitních evropských mužstev doplněných kanadským výběrem nezaměnite­lné kouzlo.

„Pro mě je super, že si na konci kariéry můžu tohle zahrát. Pro každého je čest nastoupit proti Kanadě a takovým velikánům,“těšil se už před turnajem například třinecký kapitán Martin Adamský.

Své nadšení se mu podařilo přenést i na zbytek týmu. Těžké semifinále s Ambri-Piottou vyhráli Oceláři 3:2 po prodloužen­í a o šanci na trofej přišli až ve druhé polovině finálového duelu. V rozmezí 30. a 34. minuty Kanaďané získali třígólové vedení. V klasické početní převaze se nejdřív prosadil Dustin Jeffrey, v přesilovce pět na tři pak udeřili Ian Mitchell a Kris Versteeg. To vše za pouhé čtyři minuty a sedm sekund.

„Rozhodl fakt, že jsme pustili Kanadu do přesilovek, kde nám soupeř ukázal nesmírnou kvalitu a dal tři góly. Po patnácti letech byl český tým ve finále, což je úspěch. Tým hrál srdcem, za což jim patří poděkování, celkové hodnocení turnaje je pozitivní,“řekl asistent trenéra Třince Marek Zadina, který při povinnoste­ch Václava Varadi u české dvacítky na MS v Ostravě vedl mužstvo jako hlavní kouč.

Přivezli si posilu

Na turnaji se navíc Třinci povedlo ulovit zajímavou posilu. Po finále se ke Slezanům připojil kanadský

útočník Wojtek Wolski. Polský rodák a bronzový medailista z olympijský­ch her v Pchjongčch­angu 2018, který má na kontě 451 zápasů v NHL, skončil na začátku prosince v čínském celku KHL Kunlunu a na na Spenglerov­ě poháru vypomáhal Ambri-Piottě.

Rozhodován­í pro Třinec mu usnadnil fakt, že na duely Ocelářů do Werk arény chodí v hojném počtu rovněž polští fanoušci. „To je moc příjemné. Narodil jsem se zhruba hodinku cesty od Třince. Teď se naskytne možnost, že mě může vidět také rodina. Budu hrát pro polské, ale i české fanoušky. Těším se,“říká Wolski, který žil od tří let v Kanadě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia