Lidové noviny

Babiš navrhuje snížit spotřební daň z nafty

Protože čeští autodoprav­ci nestačí na levnou konkurenci z východu, měl by jim stát podle předsedy vlády pomoci.

- MIROSLAV PETR

PRAHA „Chci pro naše dopravce snížení spotřební daně z pohonných hmot,“oznámil v úterý na svém twitterové­m účtu premiér Andrej Babiš (ANO). Zástupci sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia by měli na základě své schůzky s předsedou vlády začít jednat o podrobnost­ech s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (za ANO).

Téma snížení daně z pohonných hmot, v tomto případě zejména nafty, se tak do Česka vrací po letech marných diskusí a pokusů. I když v tomto případě ještě není jasné, zda by se sleva týkala jen firem, či všech řidičů.

Česmad jako největší sdružení autodoprav­ců u nás upozorňuje na tíživou situaci domácích firem, které kvůli vyšší ceně nafty, silniční daně a různým odvodům nejsou schopné čelit levnějším nabídkám firem z „východu“, zejména z Polska. České zboží tak po Česku i do světa vozí stále víc zahraniční dopravci. Ti domácí houfně přicházejí i v dobách ekonomické­ho růstu o zakázky.

České kamiony v minusu Česmad uvádí, že jen za loňská tři čtvrtletí klesl meziročně výkon (parametr kombinujíc­í objem přepravy a ujeté kilometry) tuzemských dopravců o 33 procent. Předloni přitom vykázali propad o 41,5 procenta a převezli o 10,2 procenta méně tun zboží – jenže oproti roku 2004. Pomoci by měl stát.

„Chceme podpořit české přepravce, aby byli konkurence­schopní vůči zahraniční konkurenci. Takže by to bylo o poplatcích za mýto, cenách pohonných hmot a podobně,“uvedl pro LN Babiš.

Česko vybírá z nafty daň na úrovni 10,95 koruny za litr, což je mírně pod průměrem Evropské unie. Oproti tomu Poláci mají sazbu v přepočtu 8,76 koruny a třeba Bulharsko vybírá v přepočtu 8,5 koruny, tedy 0,33 eura, což je nejnižší povolená sazba v EU.

Debaty o snížení spotřební daně z nafty se v Česku vedou už od roku 2010, daň vzrostla o korunu na nynějších 10,95 koruny za litr. Kamiony tehdy houfně začaly tankovat v levnějších zemích.

Zlevnění jen pro firmy?

„Teď by však plošné snížení daně nemělo smysl,“vyjádřil se šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček. „Aby to dopravcům viditelně pomohlo, musela by se daň snížit k minimu, které Brusel povoluje. Ale to by znamenalo velký propad výběru daně. Jediné řešení by mohla být profesioná­lní nafta. Tedy určitá vratka ze zaplacené daně, určená jen pro dopravce. V některých zemích to tak funguje,“dodává Indráček.

Ministerst­vo financí ve svých plánech evidentně se snížením daně z pohonných hmot dosud nepočítalo. K možnostem řešení se vyjádří až po jednání s Česmadem. Dopravci už na neutěšenou situaci svého byznysu upozorňují dlouhodobě.

„Polovina českých dopravních firem, které své kvality potvrdily během 30leté existence, se dnes pohybuje ve ztrátě,“uvedlo sdružení v tiskové zprávě.

Generální tajemník Česmadu Vojtěch Hromíř ilustruje pro LN situaci na příkladu polských firem. Ty na svém území natankují levně naftu i pro jízdy pro české zákazníky, nižší mají i silniční daň i odvody ze mzdy. „Jejich nízkým vstupům lze u nás těžko konkurovat. Nižší daň, a tedy i cena nafty by u nás obecně podpořila tankování, a tedy spotřebu,“říká Hromíř.

Podle některých ekonomů by však zlevnění nafty pomohlo dopravcům jen dočasně, za rok či dva by se dostali do stejné situace. A stát by přišel o miliardy.

„Pokud chce vláda podpořit české podnikatel­e včetně dopravců, tak může snížit sazbu daně z příjmů a sazbu odvodů. Nebo může odbourat zbytečnou byrokracii. To by byl systémový krok. Podpora vybraných skupin podnikatel­ů se za systémový krok nedá považovat,“reaguje ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

„Silniční doprava u nás zaměstnává 200 tisíc lidí. Zatím. Práci jim bere levnější konkurence z východu. Chci pro naše dopravce snížení spotřební daně z PHM.“

ANDREJ BABIŠ na Twitteru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia