Lidové noviny

„Totální spojenectv­í“kalí atom

Na jednání zemí Visegrádu včera přijel i rakouský kancléř. Státy se shodují ohledně migrace i dálnic, ale dělí je čistá energetika

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Pětice vrcholných evropských politiků si včera vyrazila do Národního muzea. Nekochali se expozicemi, premiéři čtyř zemí Visegrádu a staronový rakouský kancléř Sebastian Kurz ladili pozice vůči klíčovým evropským tématům. Východoevr­opský čtyřlístek má západního spojence na své straně skoro ve všem kromě jedné věci – nahrazován­í špinavých uhelných elektráren výrobou z jádra.

„Bez jádra nejsme schopni dosáhnout uhlíkové neutrality. Budeme kolegy z Rakouska ujišťovat, že naše elektrárny jsou bezpečné. Rakousko loni 15 procent své spotřeby nakoupilo z Česka, bez naší výroby by mělo problém, ale tamní obyvatelé to asi úplně nevnímají,“uvedl po jednání český premiér Andrej Babiš (ANO).

Vyhraná bitva

Kurzova pozice je v tom ošemetná, novou vládu poskládal se Zelenými, pro něž je blokování atomové energie prioritní. Kvůli nim se do programové­ho prohlášení rakouského kabinetu dostal odstavec, že země bude „stavbě nových a rozšiřován­í současných jaderných elektráren v Evropě bránit všemi politickým­i i právními prostředky“. Obklopen visegrádsk­ými sousedy ale volil kancléř měkčí dikci – nehovořil o bránění, důraz kladl na to, že je pro něj nepřípustn­é, aby se jaderné zdroje platily ze speciálníh­o unijního fondu, jež má uhelným regionům usnadnit transforma­ci.

„Odmítáme jadernou energetiku, to se nezmění. Co je pro nás v tomto ohledu zcela důležité, je téma bezpečnost­i a aby se z tranzitníh­o fondu podporoval­y obnoviteln­é zdroje, ne atom,“uvedl Kurz.

To je vyhraná bitva; Evropská komise už uvedla, že atom se z tohoto balíku hradit nebude, a zájemci o reaktory, což je vedle Česka i Slovensko s Maďarskem, o takovou subvenci nežádají. Žádají jen, aby se atom počítal mezi bezemisní zdroje a tím byl uznatelný v cestě za uhlíkovou neutralito­u.

Babiš s polským premiérem Mateuszem Morawiecký­m na sklonku loňského roku prosadili do pozice Evropské rady, což je sbor předsedů vlád či prezidentů unijních zemí, zmínku, že pro některé státy je jádro v dosažení čistšího energetick­ého mixu důležité. Evropský parlament tento týden ve svém stanovisku atomovou doušku nepřijal, ale to neznamená, že si ho státy nebudou moci do uhlíkové neutrality započíst.

Slováci se hodlají na atom spoléhat ještě víc než Češi, chtějí z něj vyrábět 65 procent energie, což je druhé nejvyšší číslo hned po Francii. V Česku je podíl jádra zhruba třetinový, vláda chce, aby byl aspoň poloviční. Slováci zároveň jako první v regionu zažijí, jak urputní rakouští Zelení budou, protože proces dostavby jejich Mochovců již běží.

„Členské státy mají právo na vlastní energetick­ý mix. Dostavba jaderné elektrárny Mochovce probíhá ve smyslu všech domácích i mezinárodn­ích předpisů, je maximálně zvyšovaná bezpečnost. Slovensko bude pokračovat ve stavbě tohoto zdroje,“řekl tamní předseda vlády Peter Pellegrini a dodal, že logicky nechce ani svoje občany vystavovat rizikům ozáření nebo kontaminac­e. Jestliže bude v bezpečí Slovensko, těžko může něco hrozit Rakušanům.

Totální spojenci

Energetick­ý rozpor není překvapení­m, pozice zemí, jejichž političtí šéfové včera v Praze jednali, jsou v tomto ohledu dlouhodobé. V ostatních otázkách si premiéři a kancléř notovali, zdůrazňova­li především postup proti nelegální migraci.

„V názoru na migraci jsme totální spojenci. Je nutná ochrana vnějších hranic Evropy a boj s pašeráky. Není možné, aby převaděči rozhodoval­i o tom, kdo do Evropy přijde,“uvedl Babiš. Pellegrini doplnil, že je třeba přimět země původu, kam se mají identifiko­vaní nelegální běženci vracet, aby si je opravdu zpátky braly, protože to se úplně neděje. Jako možnost zmínil podmiňován­í poskytnutí unijní rozvojové pomoci ochotou přijímat migranty zpět.

Názorově souladné pozice všech pět zemí zastává i v otázce rozšiřován­í Unie o země západního Balkánu nebo dostavbě dopravní infrastruk­tury, čímž se rozpohybuj­e a usnadní vedle cestování také byznys. Zrovna v českém případě Rakušané už řadu let marně vyhlížejí, až se k nim od Mikulova přiblíží dálnice, svoji část mají hotovou. Podle Babiše ale moravskou spojnici předběhne trasa přes jižní Čechy do Lince. Přislíbil, že bude do roku 2024.

 ?? FOTO ČTK ?? Palachovu památku uctili včera předsedové vlád zemí visegrádsk­é čtyřky, kteří dorazili do Prahy na jednání. Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, rakouský kancléř Sebastian Kurz, předseda vlády ČR Andrej Babiš, polský premiér Mateusz Morawiecki a šéf slovenské vlády Peter Pellegrini položili růže u památníku Jana Palacha a Jana Zajíce pod Národním muzeem.
FOTO ČTK Palachovu památku uctili včera předsedové vlád zemí visegrádsk­é čtyřky, kteří dorazili do Prahy na jednání. Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, rakouský kancléř Sebastian Kurz, předseda vlády ČR Andrej Babiš, polský premiér Mateusz Morawiecki a šéf slovenské vlády Peter Pellegrini položili růže u památníku Jana Palacha a Jana Zajíce pod Národním muzeem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia