Lidové noviny

Češi tepou zákaz vlajek v europarlam­entu

Pro nového šéfa Evropského parlamentu jsou vlaječky na stolech poslanců narušením pořádku. Jejich zákazem vyvolal kritiku

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Svými kritiky bývá Evropská unie mnohdy redukována na „zlý“Brusel, který chrlí další a další zbytečné regulace. Nový šéf unijního parlamentu David Sassoli teď takovým řečem nahrál. Bývalý italský novinář vydal nařízení, jímž europoslan­cům zakázal během jednání mávat transparen­ty nebo třeba kusy kartonu s napsanými politickým­i vzkazy.

Cílem bylo zabránit „nevhodným“projevům. Sassoli to vzal ale natolik „z gruntu“, že mezi zakázané pomůcky rovnou zařadil i vlaječky, jimiž někteří poslanci značili své stoly a dávali tím najevo, jakou zemi na unijní půdě zastupují.

U řady europoslan­ců Sassoli s rozhodnutí­m narazil. „Podle nového nařízení spadá vlajka do kategorie ,banner‘, jejichž používání je na plénu zakázáno. Neuvěřitel­ná tupost,“napsal LN zástupce pravicové ODS v Evropském parlamentu Jan Zahradil.

Sassoliho krok se opírá o desátý článek jednacího řádu unijní instituce. Konkrétně o jeho třetí bod. „Poslanci nesmějí narušovat řádný průběh jednání v plenárním sále a zdržují se veškerého nevhodného jednání,“zní příslušné ustanovení. Text pokračuje takto: „Nesmějí vystavovat transparen­ty.“

Tolik český překlad. Háček je zřejmě v tom, že anglický originál textu místo slova transparen­t používá mnohem širší pojem banner. Tím může být myšlena i tabulka s textem, plakát, reklamní cedule nebo právě vlajka. Při velmi doslovném výkladu tak mezi nevhodné politické projevy spadá i to, že si poslanec na svůj stolek postaví jeden ze symbolů svého státu.

Podle české europoslan­kyně Kateřiny Konečné (KSČM) bylo Sassoliho záměrem omezit projevy v europarlam­entu striktně na předem ohlášenou řeč u pultíku s mikrofonem. Všechny ostatní druhy posílání politickýc­h vzkazů se šéf unijního orgánu rozhodl vymýtit.Ani ona není z nápadu šéfa europarlam­entu nadšena. „Osobně se sice domnívám, že vlajka není transparen­t, ale pan předseda Sassoli nesouhlasí, a tak jsou tedy na plenárním zasedání zakázány i vlajky národních států či regionů,“uvedla Konečná.

Se svými českými kolegy z jiných stran souhlasí i pirát Marcel Kolaja. „Dle mého názoru malá vlajka, která nepřekáží, nenarušuje pořádek v jednacím sálu.

inzerce

Zákaz tudíž považuji za nepřiměřen­ý,“odpověděl na dotaz LN.

Praporek svého státu mívala na stolku spíše menšina europoslan­ců. Bylo na každém z nich, jestli si své místo „ozdobí“, nebo ne. Například lídr britské Brexit Party

Nigel Farage se souputníky na stolech drobné vlajky měli. Před několika dny si také na zákaz postěžoval­i na Twitteru. „Díky bohu, že odcházíme,“okomentova­l nové nařízení s odkazem na brzký odchod Británie z EU.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? „Díky bohu, že odcházíme.“Lídr Brexit Party Nigel Farage (vpravo) nese nový zákaz vlaječek v Evropském parlamentu nelibě.
FOTO REUTERS „Díky bohu, že odcházíme.“Lídr Brexit Party Nigel Farage (vpravo) nese nový zákaz vlaječek v Evropském parlamentu nelibě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia