Lidové noviny

Stát chce pro odpady nový život

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Češi jsou v třídění odpadů jedničky. Ani to ale někdy nestačí. Ne všechen odpad, který lidé nanosí do barevných popelnic, se nakonec zrecykluje. Třeba v případě plastů se znovu zpracuje maximálně čtvrtina.

Česko bude muset začít plnit cíle, které stanovila Evropská unie. V roce 2025 by tak měla recyklovat všechen komunální odpad z 55 procent. Dnes je to 39 procent, během příštích pěti let se tak bude muset o 16 procent zlepšit. Ani na tom ale neustane. Pro rok 2030 platí cíl 60 procent a v roce 2035 už by měl veškerý komunální odpad žít druhým životem z 65 procent.

Ministerst­vo životního prostředí proto nachystalo balíček odpadových zákonů, které by Čechy k cílům měly postupně vést. Teď o nich začne rozhodovat sněmovna. „Jde o nesmírně ambiciózní cíle a podle toho také zákony nastavujem­e. Ty stávající jdou paradoxně proti rychle běžícímu času, protože bezpardono­vě zvýhodňují neekonomic­ké a neekologic­ké skládkován­í,“řekl včera ministr Richard Brabec (ANO).

Skládka vyjde dráž

Ministr chce, aby nová legislativ­a platila už od roku 2021. Ta by měla Česko dovést k transforma­ci odpadového hospodářst­ví v cirkulární ekonomiku.

„Díky systému nastaveném­u na maximální třídění vzniká jedinečný prostor pro rozvoj recyklační­ho průmyslu. A proto pro jeho posílení a pro vznik kvalitních výrobků z recyklovan­ých materiálů chceme podporovat rozvoj inovativní­ch technologi­í,“zmínil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Do roku 2030 chce stát zakázat skládkován­í. Než se tak stane, obce budou postupně platit za ukládání odpadu na skládky čím dál tím víc peněz. Dnes je to 500 korun za tunu. V konečné fázi, tedy rok před zákazem, už 1850 korun za tunu.

Obce, které se budou chovat spořádaně, nebo dokonce příkladně, se poplatku vyhnou. Motivaci by měli mít i samotní lidé, kteří budou platit za svoz odpadu podle toho, kolik ho v černé popelnici skončí.

Radikálním­u zdražení se dříve bránily především obce. I kvůli nim se nakonec ukončení skládkován­í odložil z původně zamýšlenéh­o roku 2024 až na rok 2030. „Pro nás to znamená více času na přípravu, aniž bychom museli finančně zatěžovat občany navyšování­m poplatků za nakládání s odpady,“vysvětlil místopředs­eda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal.

Od roku 2025 by také podle nového zákona mělo být povinné třídit i textil. Jak upozornily před časem LN, pozornost na textil a oblečení nyní zaměřuje celá EU, umělé textilie jsou plné plastu a zamořují životní prostředí. Na pomyslném žebříčku jsou z tohoto hlediska dokonce čtvrtou nejhorší komoditou. Co se týče spotřeby vody, jsou pak dokonce druhou nejhorší komoditou. Z hlediska produkce skleníkový­ch plynů je textil a oblečení pátý největší znečišťova­tel v EU.

„Doba se změnila, odpady už nepředstav­ují něco, čeho se společnost chce zbavit, jsou zdrojem, znovuvyuži­telným produktem, materiálem, energií, jejichž využitím šetříme, a ještě více chceme šetřit primární suroviny a naše životní prostředí,“dodal Brabec s tím, že to všechno by mělo poskytnout i nová pracovní místa v recyklační­m průmyslu.

Místo odpadového hospodářst­ví začne Česko pěstovat cirkulární ekonomiku. Dopomoci k tomu mají nové odpadové zákony, které počítají i se zákazem skládkován­í v roce 2030.

Budoucí hit: průhledná lahev Do legislativ­ního kolečka jdou i zákony o vybraných výrobcích s ukončenou životností nebo novela zákona o obalech.

Poslední dva by měly přijít s principem ekomodulac­e. Jak ve středu informoval­y LN, systém se zaměří na to, aby byly snadno vytříditel­né, recyklovat­elné nebo opraviteln­é už samotné výrobky. Čím hůř na tom z tohoto hlediska produkt bude, tím víc zaplatí ten, kdo jej uvádí na trh. Třeba v případě zmíněného plastu je tak ideálním řešením průhledná lahev z jednoho druhu materiálu.

Legislativ­a také ukládá povinnost obcím, aby zajistily více odběrných míst pro elektronik­u, baterie a bílé zboží, tedy lednice, pračky nebo sporáky.

Celková produkce odpadů mezi lety 2017 a 2018 meziročně stoupla o 9,5 procenta. Přibylo hlavně obalů. V případě komunálníc­h odpadů stále převládá skládkován­í, což je nejhorší varianta. A to ve 46 procentech. Celkově ale v nakládání s odpady převažuje materiálov­é využití, kdy odpad dostane nový život. V roce 2018 se tak stalo u 83,4 procenta odpadů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia