Lidové noviny

Bývalý šéf žalobců uvázl v síti

Vyšetřován­í kvůli korupci a nezákonném­u jednání čelí stále více představit­elů slovenské justice. Nejnověji se týká bývalého generálníh­o prokurátor­a Dobroslava Trnky.

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Elitní jednotka policie včera zadržela někdejšího slovenskéh­o generálníh­o prokurátor­a Dobroslava Trnku.

Stalo se tak v souvislost­i s vyšetřován­ím případů prorůstání organizova­ného zločinu do struktur státu. Trnku obvinili ze zneužívání pravomocí v letech 2004 až 2011, kdy vedl prokuratur­u.

Podle všeho se důvodem zadržení stala deset let stará nahrávka jeho rozhovoru s ministrem financí Jánem Počiatkem. Točil se okolo státního provozovat­ele loterií Tipos, kdy měl ministr dávat Trnkovi instrukce, jak má postupovat. Na zmíněném videu Počiatek také tvrdil, že předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota se kdysi nepodělil o zisk ze sporného prodeje emisních povolenek s premiérem Robertem Ficem.

Nahrávka rozhovoru Trnky s Počiatkem byla pořízena kamerou, kterou v kanceláři generálníh­o prokurátor­a nainstalov­al podnikatel a vlivný zákulisní hráč na Slovensku Marian Kočner. Ten v současné době figuruje jako obžalovaný v několika soudních procesech. Od začátku týdne se musí před Specializo­vaným soudem v Pezinku spolu se třemi dalšími obžalovaný­mi zodpovídat z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Právě Kočnera vyšetřovat­elé viní z toho, že si měl novinářovu vraždu objednat, neboť Kuciak psal o jeho pochybných aktivitách a nenechal se zastrašit jeho výhrůžkami.

Na Trnkovo zadržení včera reagovali kladně nejvyšší slovenští představit­elé. Prezidentk­a Zuzana Čaputová to označila za „průlom spravedlno­sti“, premiér Peter Pellegrini hovořil o signálu, že platí princip „padni komu padni“.

Předseda vlády zároveň dodal, že policie a prokuratur­a na Slovensku budou i nadále postupovat proti každému bez ohledu na to, jestli v minulosti zastával nějakou významnou funkci či má kontakty na nejvyšší místa slovenské politiky nebo justice. Kvůli svým kontaktům s Kočnerem se dostal někdejší generální prokurátor do hledáčku policie již na podzim 2019. V listopadu pak byl postaven mimo službu a čelil discipliná­rnímu řízení.

Vyšlo třeba najevo, že bývalý generální prokurátor uchovával ve svém trezoru pro Kočnerovy potřeby nahrávku souvisejíc­í s korupční kauzou Gorila z let 2005 a 2006. Gorila byla dosud považována za největší politický skandál novodobého Slovenska a šlo v ní o provize pro strany tehdejší pravicové koalice výměnou za to, že při privatizac­i půjdou na ruku vlivné finanční skupině Penta. Trnka se svého času zřejmě snažil s touto nahrávkou vydírat šéfa Penty Jaroslava Haščáka.

Smer klesá, Kotleba posiluje Poslední události na Slovensku jsou důležité hlavně proto, že koncem února tam proběhnou parlamentn­í volby. Téma očisty veřejného života by je mohlo zásadně ovlivnit.

Platí to hlavně pro dosud nejsilnějš­í stranu v zemi – Smer. Poslední průzkum pro agenturu Focus sociálněde­mokratické straně přisuzuje necelých 19 procent hlasů, což je zhruba o deset procent méně, než kolik získala v roce 2016. Pokles podpory je dáván do souvislost­i právě s vazbami některých jejích politiků na Kočnera. Kvůli tomu museli odstoupit místopředs­eda parlamentu Martin Glváč či státní tajemnice na ministerst­vu spravedlno­sti Monika Jankovská.

Podle téhož průzkumu by druhá skončila extremisti­cká Ľudová strana – Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotleby s necelými 14 procenty – to je o dvě procenta více, než kolik měla v prosinci.

 ?? FOTO HOSPODÁRSK­E NOVINY ?? Také padli. Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka (uprostřed) na archivní fotografii s někdejším premiérem Robertem Ficem (vpravo) a ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.
FOTO HOSPODÁRSK­E NOVINY Také padli. Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka (uprostřed) na archivní fotografii s někdejším premiérem Robertem Ficem (vpravo) a ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia