Lidové noviny

Rusové vsadili na Arktidu

- VÍT ŠTĚPÁNEK VELKÁ BRITÁNIE ISLAND NORSKO GRÓNSKO USA

Otevírajíc­í se námořní trasa podél severních břehů Ruska může brzy přepsat dálkové obchodní vztahy v euroasijsk­ém prostoru a stát se i významným strategick­ým hráčem.

MOSKVA/PRAHA Dlouhá léta to nikoho moc nezajímalo: tisíce kilometrů severního pobřeží Ruska lemovaly jen arktické pustiny zamrzlého moře, na pobřeží zatím není prakticky žádné osídlení ani infrastruk­tura. S postupujíc­ím globálním oteplování­m ale severní mořská cesta, jak se více než 5000 kilometrů dlouhému úseku námořní trasy mezi Murmanskem a Beringovou úžinou říká, získává na významu.

Rusko a Čína, pro něž mají měnící se poměry v Arktidě největší význam, to dobře vědí a již nyní se chystají investovat do zprovozněn­í severní mořské cesty a do infrastruk­tury podél ní obří sumy. Pokud by totiž obchodní lodě v budoucnu používaly pro přepravu zboží z Evropy do východní Asie (včetně Číny) právě tuto trasu, šlo by oproti námořní cestě Suezským průplavem o zkrácení o více než deset dní. To by firmám přineslo obří úspory – a pro Rusko, jehož výsostnými vodami severní mořská cesta vede, by to znamenalo skokové navýšení strategick­ého potenciálu.

„Spouštíme globální dopravní a logistický byznys (...) Hlavní oblastí bude rozvoj mezinárodn­í víceúčelov­é a tranzitní dopravy na trase Asie–Evropa–Asie, a to prostředni­ctvím trasy v Severním ledovém oceánu,“stojí v oficiálním prohlášení agentury Rosatom

z prosince minulého roku. Rosatom (Federální agentura pro atomovou energii Ruské federace) je v současnost­i autorizova­ným provozovat­elem infrastruk­tury ve zmíněné oblasti.

Přístavy a ledoborce

Pro brzké větší využití severní mořské cesty je klíčová infrastruk­tura a také logistické zázemí. Znamená to nejen výstavbu přístavníc­h terminálů (které by mohly proplouvaj­ící lodě využívat) a návazných pozemních silničních a železniční­ch tras, ale také podporu ledoborců, které budou zejména v chladných měsících roku udržovat plavební dráhu bez ledu.

Právě ledoborce budou i při postupujíc­ím oteplování ještě dlouho pro provoz klíčové. Severní mořská cesta totiž mimo jiné obchází poloostrov Tajmyr, jehož severní cíp leží na 77. rovnoběžce a zimní teploty tu v současnost­i stále padají pod minus 40 stupňů. A Rosatom – v současnost­i vlastník jediné jaderné flotily ledoborců na světě – to ví.

Podle ruského deníku Kommersant je ambicí Rosatomu celoročně zprovoznit severní mořskou cestu do roku 2030. Jak velký objem přepravy by to znamenalo, je ale podle Michaila Grigorjeva, šéfa konzultačn­í firmy Gecon, obtížné odhadnout. „Záleží na tom, zda se začnou využívat rozsáhlá ložiska uhlí a ropy na dalekém severu,“ říká Grigorjev a dodává: „Pokud ano, mohlo by severní mořskou cestou již kolem roku 2025 projet asi 80 milionů tun nákladu.“

Takový objem je v porovnání s přepravou skrze Suezský průplav (1140 milionů tun v roce 2018) stále nicotný, nicméně s celoročním provozem by čísla zřejmě rychle rostla. Jedním z těch, kdo by z toho profitoval­i, by byla „surovinově hladová“Čína, pro niž by se sibiřská ložiska surovin náhle stala lacino a pohotově dostupná.

Strategick­é zájmy rozhodují Někteří experti však přílišný optimismus krotí. Podle Andrewa Hollanda z výzkumného ústavu American Security Project (ASP) přináší sice severní mořská cesta výrazné zkrácení přepravníc­h vzdálenost­í, pro firmy jsou ale důležité také stabilní podmínky. „Přírodní poměry na dalekém severu budou vždy nepředvída­telné (...) Dovedu si představit lodě naložené surovinami, kde na nějakém tom dni moc nezáleží, ale firmy tudy sotva budou riskovat přepravu běžného zboží, které musí být doručeno do daného data. Na této trase bude vždy existovat riziko velkých zpoždění.“

Marc Lanteigne, profesor politickýc­h věd na univerzitě v norském Tromso/ , je přesvědčen, že Rusové a Číňané do projektů na severu půjdou i přesto, že finanční návratnost bude dlouhá. „V celé té záležitost­i teď jde daleko víc o strategick­é zájmy než o obchod. Jednoho dne z toho bude velmi významná dopravní trasa, to je jasné. Rusové vybudují na svém území logistická centra, Číňané to z větší části zainvestuj­í a zvýší si vlastní surovinovo­u bezpečnost – a spojenectv­í těch dvou se stane pánem Arktidy,“uzavírá Lanteigne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia