Lidové noviny

Místo ryb vylovili špionážní drony

-

o první případ. Například v roce 2018 odměnu za nalezení dohromady devíti podmořskýc­h zařízení dostalo osmnáct lidí.

V případě nálezů z loňska Číňané zatím neodhalili, odkud pocházejí, ale předpoklád­ají, že patřily ostatním zemím aktivním v regionu.

„Zařízení pravděpodo­bně byla amerického námořnictv­a, Japonska nebo Tchaj-wanu,“řekl pro BBC expert na bezpečnost pro asijsko-pacifickou oblast Alexander Neill z Mezinárodn­ího institutu pro strategick­á studia (IISS).

Důvěryhodn­ost jeho slov může potvrzovat fakt, že v roce 2009 americké námořnictv­o sponzorova­lo výzkum bezpilotní­ch podvodních vozidel (UUV), technologi­e známé také jako podmořský dron. Tyto stroje využívají aktivní sonar a Američané je chtěli nasadit například za účelem hledání podvodních bomb zejména ve vodách jiných zemí nebo k monitorová­ní podmořské infrastruk­tury a sledování ponorek protivníků.

Ke sporům kvůli UUV došlo mezi Čínou a USA již v roce 2016. Peking americký podmořský dron nejprve zabavil, poté ho vrátil. Zástupci Pentagonu tehdy uvedli, že neozbrojen­ý podmořský dron Američané používali ke shromažďov­ání údajů o počasí.

Výhodou podmořskýc­h dronů je cena. Menší verze UUV stojí sice několik desítek tisíc dolarů, ale poměr ceny a výkonu je podle expertů příznivý. Systém UUV umožňuje přístup do mělkých a obtížně dostupných vod. Neill odhaduje, že po celém světě jsou takových zařízení stovky.

„Rozšiřují dosah dohledové kapacity pro všechna moderní námořnictv­a,“ uvedl pro BBC expert. Technologi­i využívá například všech pět stálých členů Rady bezpečnost­i OSN – Čína, Francie, Rusko, USA a Spojené království.

Čínští rybáři, nebo vojáci?

To, že v Číně k nálezům cizích podmořskýc­h zařízení dochází častěji než v jiných zemích, způsobuje podle odborníků fakt, že čínská rybářská flotila je obrovská a rybáři jsou často také členy armády. Mnoho rybářských plavidel podle expertů ve skutečnost­i působí jako vojenský dozor v moři, přestože na papíře vypadají jako moderní rybářské lodě. „Reálně to jsou v podstatě vojenské lodě. Myslím, že při troše bádání by člověk zjistil, že někteří ocenění rybáři jsou vlastně vojáci,“vysvětlil Alexader Neill.

Podmořské drony v blízkosti svého území nenachází pouze Čína. Její zařízení vylovili ve Vietnamu nebo Indonésii. S předpoklád­aným rozvojem technologi­e UUV je tak možné, že stále více rybářů může místo ryb očekávat v sítích právě podmořské drony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia