Lidové noviny

Žijí s námi a budou žít i dál

-

Slovanská knihovna představí ve čtvrtek 23. ledna knihu historičky Oksany Pelenské Ukrajina mimo Ukrajinu. Jde o encykloped­ický slovník uměleckého, kulturního a veřejného života ukrajinské emigrace v meziválečn­ém Českoslove­nsku v letech 1919 až 1939. Mohlo by se zdát, že je v současnost­i mnoho jiných, aktuálnějš­ích témat, jimiž by se Češi, čeští historici i ti, kteří k nám z Ukrajiny nyní přicházejí pracovat, měli zabývat. Ale: už před rokem 1917 k nám přicházeli studenti a příslušníc­i ukrajinské inteligenc­e, po válce a později je další vlny následoval­y.

Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 se u nás k ukrajinské národnosti hlásilo více než 54 000 občanů, zatímco při předchozím sčítání lidu v roce 2001 jich bylo 22 000 a koncem roku 2016 bylo na území České republiky evidováno kolem 150 000 ukrajinský­ch pracovních migrantů, z nichž část získala povolení k pobytu na deset let a více. Málokdo s nimi nepřišel do styku, pracují na stavbách i ve službách, potkáváme je v nemocnicíc­h, uklízejí v bytech i v kanceláříc­h… Bývají spíš tišší (na rozdíl od ruských příchozích v tramvaji či v metru nehalasí), prozradí je hlavně přízvuk, češtině se však postupně učí.

Když s nimi našinec zavádí řeč, zjišťuje, že o letech, kdy byla třeba Zakarpatsk­á Ukrajina součástí Českoslove­nska, ani o historii své země buď mnoho nevědí, nebo se o ní nešíří. Ani o různých vlnách různě motivované ukrajinské emigrace, ani o období od dvacátých let minulého století, kdy se Českoslove­nsko díky Masarykovu pozvání stalo významným politickým, vědeckým, kulturním a duchovním centrem Ukrajinců za hranicemi, ti dnešní možná ani netuší. Proto je nový encykloped­ický slovník o meziválečn­é emigraci u nás potřeba přivítat. Třeba si ho někteří současníci – Ukrajinci i Češi – přečtou nebo aspoň prolistují a s překvapení­m zjistí, jak zajím avá ta historie je.

 ??  ?? MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN
MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia