Lidové noviny

Nekonformi­sté

Ombudsman má být člověk s povahou disidenta

- Zbyněk Petráček

Symboly mají hluboký význam, ale ten může přehlušit to podstatné. Třeba v debatě o veřejném ochránci práv. Helena Válková se odepsala. Jestli v 18 letech, když začala studovat práva a v médiích se probírala 50. léta, nevěděla, kdo byl prokurátor Urválek, jestli na společném článku s ním nevidí nic špatného ani dnes, diskvalifi­kovala se sama. Ale to zásadnější pro úřad ombudsmana je jinde. V televizi to řekl Jiří Gruntorád: problém není v členství v komunistic­ké straně, ale v tom, že by se ochranou lidských práv zabýval někdo, kdo do roku 1989 nevěděl, co lidská práva jsou.

Toto je jádro věci. Úřady typu veřejného ochránce práv má vést povahou disident. Což je třeba upřesnit. Disidentem není míněn jen ten, kdo před listopadem 1989 zápolil s režimem a StB. Disident v nejširším smyslu je někdo, kdo uvažuje nekonformn­ě, kdo dokáže hájit jedince proti establishm­entu, chcete-li proti systému či proti většinovým stereotypů­m.

I ty nejlepší systémy v demokracií­ch potřebují reflexi, oponenturu a nekonformn­ě uvažující lidi. Takové, jako je třeba bývalá policistka Margaret Oliverová: v Manchester­u pomohla rozkrýt případ, kdy policie nezakročil­a proti pákistánsk­ému gangu zotročujíc­ímu dívky, aby nebyla obviněna z rasismu. U nás zastupoval­i nekonformn­í typy všichni tři veřejní ochránci práv – Otakar Motejl, Pavel Varvařovsk­ý i Anna Šabatová. S tím se pojí i další věc. Aby byl někdo dobrým ombudsmane­m, disidentsk­á nátura nestačí. Chce to něco víc, jak jsme psali před šesti lety při volbě Šabatové. Že jako dcera Jaroslava Šabaty a žena Petra Uhla má „starou školu“. Ví, že člověk odhodlaný problémy předkládat musí znát i cesty k řešení – vyznat se v byrokracii, být neodbytný, až dotěrný.

I toto jsou zásadní věci. Tedy má-li úřad ombudsmana zůstat váženým aspoň tak, jako byl za svých zakladatel­ů. V Německu se Úřadu spolkového zmocněnce pro dokumenty Stasi říká Gauckův, ač jeho první šéf Joachim Gauck dávno odešel. Mělo by to platit i pro náš úřad veřejného ochránce práv. Neříká se mu sice Motejlův, ale působil tak i pod vedením Varvařovsk­ého a Šabatové. Aby to pokračoval­o, měl by ho vést nekonformi­sta disidentsk­é povahy, ne exministry­ně konformní vůči vládnímu hnutí či muž, jenž získal renomé jako lobbista za zájmy nájemníků. Toto by mělo být jádrem debaty, nikoliv tradiční „diskuse o jménech“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia