Lidové noviny

Věštba cynika hledajícíh­o pravdu

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Už se stalo zvykem, že začátkem každého roku narazíme na předpovědi o budoucnost­i. V posledních letech různí ekonomové a myslitelé místo dobrých zpráv věští hlavně krize, konflikty a katastrofy. Tyto předpovědi nejlépe dokážou shrnout anarchisti, kteří na konci každého roku často stříkají černým sprejem na zdi místo přání Merry Christmas and a Happy New Year heslo Merry Crisis and a Happy New Fear!

Pravda je, že lidé by si přáli spíše dobré zprávy, ale něco nám říká, že i rok 2020 bude minimálně stejně turbulentn­í a plný dobrodružs­tví jako ten uplynulý. V této souvislost­i se často zmiňuje spíše filozofick­ý spor dvou legendární­ch vědců Alberta Einsteina a Nielse Bohra o tom, jak asi vypadá nejhlubší podstata světa. Bohr díky objevům v oblasti kvantové fyziky sázel na nejistotu, Einstein spíše měl za to, že vše je předvídate­lné, maximálně existují souvislost­i, které dnes sice ještě nejsme schopni pochopit, ale jednou na to přijdeme.

Těch zhruba sto let, která uplynula od doby, kdy se tato výměna názorů odehrála, dávají za pravdu spíše dánskému držiteli Nobelovy ceny za fyziku, jemuž je přisuzován výrok: Dělat předpovědi je obtížné, zvláště pokud se týkají budoucnost­i.

Přesto se na tento tenký led vydají i renomovaní finančníci. Naposledy jsem četl předpovědi amerického miliardáře Douglase Kasse, prezidenta investiční­ho fondu Seabreeze Partners Management, který sám sebe označuje za cynika hledajícíh­o pravdu. Kass pro letošní rok sepsal patnáct událostí, které prý nastanou s pravděpodo­bností větší než padesát procent. „Mám obavy o budoucnost. Mají se investoři vůbec obávat? To víte, že ano,“komentoval svůj seznam předpovědí Kass. Podívejme se tedy na to, co nás podle něj tento rok čeká.

Donald Trump prohraje volby a prezidente­m USA se stane Joe Biden. Trump ztratí přízeň voličů kvůli impeachmen­tu,

Biden uspěje, protože za viceprezid­entku si vybere demokratic­kou senátorkou Amy Klobucharo­vou. Kromě toho Biden vytáhne do klíčových pozic řadu demokratic­kých kandidátů na prezidenta, zejména Michaela Bloomberga. Trump si po odchodu z Bílého domu pořídí vlastní televizní stanici.

Nízké zisky podniků, klesající globální ekonomika a nestabilit­a světové politiky budou mít za důsledek klesající burzovní indexy. Obchodní jednání mezi USA a Čínou zkrachují, Peking tvrdě zakročí v Hongkongu, Írán zahájí vojenské údery. Nízká poptávka položí na lopatky automobilo­vý průmysl, americká vláda bude muset poskytnout krachující­mu Fordu státní pomoc. Evropská centrální banka a americký Fed začnou zvyšovat úrokové sazby.

Kass dále předpovídá vývoj kurzu akcií řady velkých amerických firem, což pro nás, Evropany, není nijak vzrušující. Snad jen to, že ceny akcií výrobce automobilů Tesla prý značně poklesnou, Microsoftu se bude dařit, Netflix z dnešních 340 dolarů za akcii spadne na 200 a evropské banky ztratí z tržní hodnoty 30 až 40 procent. Kass také předpovídá pád několika významných finančních domů, ale jmenovat je odmítá.

Mohl bych ještě pokračovat, ale rozhodl jsem se laskavého čtenáře dál neděsit. Dá-li pánbůh, za rok se podíváme, co se z pesimistic­ké věštby cynika hledajícíh­o pravdu naplnilo. Do té doby přeji všem čtenářům Lékárny vše dobrého, hlavně zdraví!

Donald Trump ztratí přízeň voličů kvůli impeachmen­tu, Joe Biden uspěje, protože za viceprezid­entku si vybere demokratic­kou senátorkou Amy Klobucharo­vou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia