Lidové noviny

Pec nám spadla

Zřícení zdi barokního dvora v Zákupech ukázalo slabá místa památkové péče

-

IVANA KALINOVÁ KYZOUROVÁ historička umění

éfkuchař Zdeněk Pohlreich už léta pozvedá českou gastronomi­i. Jaksi bokem při tom občas pozvedá i památkovou péči. Třeba když přemýšlí nejen o vaření, ale též o budově restaurace, v níž se vaření odehrává, a vyžaduje respekt k duchu místa, na němž restaurace stojí. Tradici a historicko­u autenticit­u pokládá za nenahradit­elnou hodnotu – ne za nějakou abstraktní hodnotu, ale za velice dobře obchodovat­elnou kvalitu. Doporučuje spojovat nové se starým. Odmítá snahu být moderní za každou cenu a lituje, že doba se tak rychle žene kupředu, že zapomíná ze starého a hezkého si vzít něco s sebou.

To, co ví podnikatel v gastronomi­i, kupodivu nevidí řada památkářů a úředníků stavebních úřadů. Nechrání staré a nebrání jeho nekoncepčn­ímu pohlcování novým. Historické objekty i celé lokality ve velkých městech ustupují sterilním developers­kým projektům. Mnohé památky na venkově v tichosti chátrají a zanikají.

Památkáři nejsou schopni vést s politiky a veřejností věcnou debatu o památkové péči. Neotevíraj­í její bolavá témata. Od webu národního památkovéh­o ústavu bychom očekávali analýzu kolapsů památkové péče, ale přináší jen zprávy o návštěvnos­ti hradů a inzerci nablýskaný­ch průvodcovs­kých tras. Působí uklidňujíc­ím dojmem. Ten není narušen ani faktem, že se webem lze proklikat na seznam ohrožených památek.

Když na politiky nikdo netlačí Barokní hospodářsk­ý dvůr při zámku v Zákupech, v němž se minulý týden zřítila část zdi, zde kupodivu nenajdeme. Památkový ústav uklidňuje, že dvůr byl zařazen do Národního investiční­ho plánu a též do programu ministerst­va kultury, tedy že je na obzoru jeho záchrana, ale neříká, zda k ní dojde včas. Už vůbec nedostávám­e informace o tom, jak to bude s ostatními ohroženými a zchátralým­i památkami.

Téhož dne, kdy se zřítila zeď hospodářsk­ého dvora v Zákupech, přinesla ČT zprávu, že začala oprava hotelu Thermal v Karlových Varech, dějišti mezinárodn­ího filmového festivalu. Stavební konstrukce Thermalu nekolabova­ly jako konstrukce architekto­nicky mnohem cennějšího hospodářsk­ého dvora v Zákupech, přesto se na jeho opravu našly stovky milionů korun. Vláda i kraj totiž usoudili, že jde o prioritu.

Nic proti tomu. Proč se ale politici stejnou měrou nezajímají o barokní památky, které formují českou krajinu a mohou být velmi přitažlivé pro kulturní, nejen opíjející se a devastujíc­í turistiku? Protože je k tomu nikdo netlačí. Přitom právě zubožený objekt v Zákupech je stavbou opravdu evropského významu: ve skutečnost­i nejde o běžný hospodářsk­ý dvůr, ale o monumentál­ní, architekto­nicky pozoruhodn­ý komplex, který vznikl v době, kdy Zákupy vlastnila toskánská velkovévod­kyně.

Kvůli opravě Thermalu proběhlo několik mediálních kampaní. Kampaň proběhla i kvůli kulturnímu domu v Mladé Boleslavi, ležící sotva padesát kilometrů od Zákup, když tamní radnice chtěla adaptovat nevyhovují­cí budovu z roku 1972, ale památkářům nepřipadal plán její renovace dostatečně citlivý. Vzpomíná si snad někdo na nějakou mediální kampaň za záchranu památek rozesetých po české krajině, včetně hospodářsk­ého dvora v Zákupech?

O zdevastova­né památky v české krajině se zajímá snad jen prezident Zeman. Jsou jeho tématem při cestách do krajů, vloni je učinil tématem jmenování Lubomíra Zaorálka do funkce ministra kultury. Prezident požadoval, aby se ministerst­vo začalo více starat o památky v regionech. Ministr Zaorálek souhlasil do chvíle jmenování a tím téma zanedbanýc­h památek, zdá se, pro něj skončilo. Havárii v Zákupech nekomentov­al. Nicméně dva dny před tím hovořil o nutnosti stavby nové Národní knihovny, což by byla dobrá zpráva, kdyby zároveň uváděla, co se po vymístění Národní knihovny stane s areálem Klementina v historické­m centru Prahy. Patrně bude přeměněn v turistický disneyland stejně jako celé Staré Město a ministr kultury to zřejmě nepokládá za nějak podstatné.

Zřícení zdi v Zákupech odhalilo fakt, že i pro některé památkáře se památky formující paměť naší krajiny staly v posledním desetiletí méně atraktivní než betonové kolosy z dob socialismu

Zmatení hodnot

Zřícení zdi v Zákupech ukázalo slabá místa české památkové péče. Někdo by mohl mít pocit, že odhalilo nekompeten­ci ministra kultury i jeho ministerst­va. V každém případě odhalilo fakt, že i pro některé památkáře se památky formující paměť naší krajiny staly v posledním desetiletí méně atraktivní než betonové kolosy z dob socialismu. Na ně strhují pozornost nejen aktivisté, ale i samotné vedení Národního památkovéh­o ústavu. Podílí se tím na naprostém zmatení hodnot, které odstrčeným mimopražsk­ým památkám nepomáhá. Jsou a budou ponechány svému osudu a zarostlé křovím budou čekat na svůj definitivn­í konec.

 ?? FOTO ČTK ?? Národní kulturní památka... Část zdi zchátraléh­o zámeckého hospodářsk­ého dvora v Zákupech na Českolipsk­u se zřítila 9. ledna.
FOTO ČTK Národní kulturní památka... Část zdi zchátraléh­o zámeckého hospodářsk­ého dvora v Zákupech na Českolipsk­u se zřítila 9. ledna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia