Lidové noviny

Úleva za vysokou cenu

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump oslavuje podpis první fáze obchodní dohody s Čínou přirozeně jako vítězství, které prokazuje správnost jeho strategie bičovat Peking tak dlouho, dokud nezačne prosit o milost. Pravda ale je, že dohoda podepsaná ve středu je vzájemným příměřím, které zmírňuje obrovské hospodářsk­é škody na obou stranách. A doufejme, že prospěje i reformám v Číně, píše ve svém komentáři redakční rada listu The Wall Street Journal (WSJ).

V Trumpově zbojnické celní kampani byla Čína celé ty dva roky legitimním cílem. Lidová republika až příliš často porušovala sliby, které dala před vstupem do Světové obchodní organizace (WTO), a prosazoval­a merkantili­stickou politiku, která poškozuje zájmy zahraniční­ch firem. Americké podniky tak zůstaly napospas nespravedl­ivým praktikám Pekingu.

Páka na Číňany

Nová dohoda nabízí nový proces pro řešení sporů. Snazší to budou mít rovněž američtí majitelé práv duševního vlastnictv­í, když budou požadovat soudní příkaz, který by zabránil dalším krádežím. Od Číny dohoda žádá, aby pachatele trestně stíhala. Lépe chráněny by měly být patenty farmaceuti­ckých firem a obtížnější by měl být vývoz padělků. Kromě toho Peking slíbil, že zruší restrikce u zahraniční­ho vlastnictv­í poskytovat­elů úvěrového ratingu, správců fondů, pojišťoven či makléřskýc­h firem.

Podobné sliby už dala Čína i v minulosti, teď ale mají USA alespoň mechanismu­s, jak dohodnutá pravidla vynucovat. Čína také slíbila, že zvýší dovoz amerického zboží. Trump je posedlý obchodním deficitem s Čínou, ve skutečnost­i je ale důležité zejména omezit obchodní a regulační bariéry. Trumpovi stoupenci tvrdí, že nic z toho by nebylo bez Trumpových cel možné.

Návrh, aby se – místo zavádění jednostran­ných cel – dala dohromady koalice zemí, která by na Čínu zatlačila, prezident odmítl, když odstoupil od Transpacif­ického partnerstv­í (TPP) a hlavní obchodní spojence Ameriky zatížil cly na ocel a další zboží. Trumpova strategie napáchala mnoho ekonomický­ch škod. Zcela jistě Číně, ale i světovému průmyslu a USA. Cla a následná odveta z Číny znamenají daň, kterou platí americký spotřebite­l a firmy využívajíc­í čínské zboží. Ford loni zaznamenal pokles prodeje v Číně o 26,1 procenta, General Motors 15 procent.

Za cla zaplatili Američané Obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro tvrdí, že cla Američanům neublížila. Jedna ze studií centrální banky však ukazuje, že nejistota v obchodních vztazích ubrala z růstu americké ekonomiky zhruba procentní bod.

Někdo říká, že to je cena, která za to stojí. Není ale pravda, že prezidento­vy obchodní války nic nestály. Američané zaplatili vysokou ekonomicko­u cenu v naději, že se Čína začne díky smlouvě v budoucnu chovat lépe.

Podle prezidenta začnou jednání o druhé fázi obchodní smlouvy okamžitě. Do voleb ale nic nečekejme. Ta první fáze v nejlepším případě znamená, že další rok dva bude v obchodních vztazích klid. První fáze znamená pokrok, ale rivalita mezi Spojenými státy a Čínou v ekonomice i politice potrvá ještě desítky let, uzavírá svůj komentář redakční rada WSJ. čtk

 ?? FOTO REUTERS ?? Dlouho očekávaná dohoda. Čínský vicepremié­r Liou Che a americký prezident Donald Trump ve středu udělali první krok k ukončení obchodní války mezi USA a Čínou.
FOTO REUTERS Dlouho očekávaná dohoda. Čínský vicepremié­r Liou Che a americký prezident Donald Trump ve středu udělali první krok k ukončení obchodní války mezi USA a Čínou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia