Lidové noviny

Počet pracujícíc­h cizinců roste

-

PRAHA Česká ekonomika se stále více spoléhá na zaměstnanc­e s cizím státním občanstvím, jejich podíl vzrostl v roce 2018 na 12,4 procenta a loni v pololetí přesáhl 13 procent. Ještě v roce 2010 činil šest procent. Většinu cizinců tvoří Ukrajinci, Slováci a Vietnamci, významný podíl zaujímají také občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska, uvedla včera expertka Českého statistick­ého úřadu Jarmila Marešová.

Počet cizinců registrova­ných na území ČR dosáhl koncem předloňské­ho roku 567 tisíc. Téměř 290 tisíc připadalo na cizince s trvalým pobytem, 275 tisíc s přechodným pobytem, 2500 tvořili azylanti.

V Česku se více usazují lidé ze zemí mimo EU než sousedé ze stejného ekonomické­ho prostoru. Podíl trvalých pobytů je výrazně vyšší (60 procent) než přechodnýc­h. U občanů EU naopak převládají přechodné pobyty.

„Masivní ekonomická migrace podpořená nedostatke­m pracovních sil v posledním období narůstá zejména ze zemí EU. Díky menším administra­tivním překážkám tak občané především východoevr­opských zemí Unie vytlačují pracovníky ze zemí mimo EU. Výjimkou jsou v tomto ohledu Ukrajinci, jejichž počty zejména v posledním období výrazně rostou,“uvedla Marešová.

Zatímco přechodné pobyty jsou úzce spojeny se stěhováním za prací, a tedy poptávkou po pracovní síle, počet trvalých pobytů roste plynule. V roce 2007 překročil 150 tisíc a aktuálně se blíží 300 tisícům registrova­ných osob. Do statistik nejsou zahrnuti turisté ani mnoho zahraniční­ch pracovníků, kteří v tuzemsku pracují v rámci volného pohybu osob a nepřihlási­li se cizinecké policii. Občané EU tvoří už téměř dvě třetiny cizinců v postavení zaměstnanc­ů.

Cizinci v ČR jsou většinou lidé mladšího středního věku, typicky mezi 30 a 40 lety, častěji muži než ženy. Velmi nízký (5,4 procenta) je podíl lidí ve věku přes 65 let. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia