Lidové noviny

Louis Vuitton koupil superdiama­nt

- VOJTĚCH WOLF

PAŘÍŽ/PRAHA Druhý největší diamant šperkařské kvality, který byl kdy na světě nalezen, má nového majitele. Tím se poměrně překvapivě stala společnost zabývající se především výrobou luxusního oblečení a kabelek – Louis Vuitton. Řeč je o neopracova­ném diamantu honosícím se názvem Sewelô (v setswanšti­ně „vzácný nález“) o velikosti tenisového míčku, který má 1758 karátů a váží téměř 352 gramů.

Největší diamant světa Cullinan, který byl objeven v roce 1905, vážil 621 gramů a měl 3106 karátů. Následně byl však rozřezán na devět menších kusů. Díky tomu je Sewelô v současné době největším existující­m diamantem.

Sewelô byl objeven poměrně nedávno, konkrétně loni v dubnu, v dole společnost­i Lucara Diamond v Botswaně. Za kolik ho společnost koupila, není známo.

Šéf Vuittonu Michal Burke pro list The New York Times pouze připustil, že to bylo v milionech dolarů. „Na světě je méně než deset lidí, kteří vědí, co s takovým kamenem dělat či jak ho rozřezat, a navíc mají prostředky na to ho koupit,“řekl témuž listu Marcel Pruwer ředitel poradenské společnost­i Internatio­nal Economic Strategy.

Kupovat surové diamanty je však riziko. Podle Johna Kinga, šéfa kvality z Gemologica­l Institute of America, totiž společnost v tuto chvíli neví, co přesně se pod neopracova­ným povrchem nachází. Podle odhadů to zabere přinejmenš­ím tři měsíce studia, než se zjistí, jak drahokam ideálně rozřezat.

Louis Vuitton jako kupec rekordního diamantu je překvapení­m především proto, že při nákupu luxusních šperků se lidé na tuto značku obvykle neobracejí. Jak upozorňuje list Financial Times, pro většinu zákazníků jsou to spíše francouzsk­é společnost­i Van Cleef & Arpels, Boucheron či americká značka Tiffany & Co.

Drahokam pro Tiffanyho

Na tomto trhu se ale teď chce Louis Vuitton více prosadit. V listopadu přišla informace, že francouzsk­á společnost, respektive její mateřská LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), kterou ovládá nejbohatší Evropan Bernard Arnault, kupuje za 16,2 miliardy dolarů (374 miliard korun) právě společnost Tiffany.

Podle analytičky společnost­i Bloomberg Deborah Aitkenové koupí společnost­i Tiffany zdvojnásob­il LVMH svůj podíl na trhu šperků asi na 18 procent. Transakce by měla být dokončena v polovině roku 2020.

Šlo o nejdražší obchod v historii světového luxusního byznysu. „Šperky jsou jednou z našich nejvíce rostoucích obchodních kategorií,“vysvětlil Burke pro list Financial Times, proč se společnost do tohoto obchodu pouští. „Nikdo od nás nečekal, že dáme takový důraz na ty nejluxusně­jší šperky. Myslím, že to trochu okořeníme a probudíme toto odvětví,“doplnil Burke.

Celosvětov­ý roční obrat trhu se šperky se odhaduje asi na 270 miliard dolarů. Slavná francouzsk­á společnost v současnost­i vlastní více než sedmdesátk­u luxusních značek, jako jsou Bulgari, Dior, Tag Heuer či Hublot.

 ?? FOTO LUCARA DIAMONDS ?? Jako dětská pěst. Kámen Sewelô vážící 352 gramů je největším diamantem nalezeným od roku 1905.
FOTO LUCARA DIAMONDS Jako dětská pěst. Kámen Sewelô vážící 352 gramů je největším diamantem nalezeným od roku 1905.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia