Lidové noviny

Na Španěly nestačili. Ale bez debaklu

ME v házené mužů 2020

- PETR FOJTÍK

VÍDEŇ (od našeho zpravodaje) Čeští házenkáři vstoupili do hlavní fáze mistrovstv­í Evropy očekávanou porážkou, obhájcům titulu ze Španělska podlehli 25:31 a po dvou zápasech skupiny jsou bez bodu.

„Šli jsme do zápasu s tím, že zkusíme dosáhnout na senzaci. Věřili jsme, že udržíme zápas otevřený trochu déle,“řekl po duelu jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš.

Češi opravdu začali v komorní atmosféře Vídeňské městské haly nebojácně.

Po smělých akcích Kašpárka s Bečvářem dvakrát vedli, jenže Španělsko vzápětí kontrovalo třemi góly v řadě a od té doby naši jenom dotahovali jeho náskok.

V přestávce prohrával národní tým 9:14 a mohl jen litovat, že nedokázal více zužitkovat vynikající výkon gólmana Mrkvy, který měl devět zákroků a favoritovi zlikvidova­l i dvě penalty.

Po pauze narostla česká ztráta až na sedm gólů, a přestože se pak smrskla na rozdíl tří branek, v pohodě hrající Španělsko vývoj utkání s přehledem kontrolova­lo.

I proto, že reprezenta­ci nevycházel­a hra bez gólmana.

„Ale dosáhli jsme cíle, s kterým jsme do utkání šli – hrát na maximální úrovni našeho výkonu. Chvílemi to nestačilo, ale našim hráčům tahle zkušenost pomůže. Před dvěma lety jsme s nimi prohráli o 17, dnes o šest,“dodal po porážce Kubeš.

Jeho svěřence čeká druhé střetnutí ve čtvrtfinál­ové skupině v sobotu. Opět ve Vídni se postaví svému kvalifikač­nímu sokovi z Běloruska. A opět od 16 hodin.

Mimochodem, v obou zápasech loni v dubnu slavili hosté, v Plzni vyhráli Bělorusové 31:30, v Minsku pak slavili Češi 26:24.

Jak to dopadne tentokrát na neutrální půdě?

ČTVRTFINÁL­OVÁ

SKUPINA I (VÍDEŇ): ČESKO–Španělsko 25:31 (9:14)

Sestava a branky Česka: Mrkva, Galia - Hrstka 1, Bečvář 4, Jurka, Horák 1, Kašpárek 6, Babák 1, Číp 2, Šlachta, Vančo 1, Zdráhala 8/3, Solák, Mubenzem, Zeman, Mojžíš 1.

Nejvíce branek Španělska:

Fernández, A. Dujšebajev (oba 5).

Rozhodčí: Brunner, Salah (oba Švýc.). Sedmimetro­vé hody: 3/3 – 3/1. Vyloučení: 6:4. Diváci:

3986.

Chorvatsko–Rakousko 27:23 Bělorusko–Německo 23:31.

Tabulka

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Marná snaha. Dieudonné Mubenzem v tomto případě nezastavil Španěla Jorgeho Peňu, a i proto Češi prohráli.
FOTO ČTK/AP Marná snaha. Dieudonné Mubenzem v tomto případě nezastavil Španěla Jorgeho Peňu, a i proto Češi prohráli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia