Lidové noviny

Samuraj z Brna už je v UFC

Jiří Procházka podepsal jako čtvrtý Čech smlouvu s nejslavněj­ší ligou smíšených bojových umění

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Dobyl Japonsko. Nyní je řada na Americe. „Vždycky jsem chtěl do UFC,“opakoval 27letý Jiří Procházka v posledních měsících, kdy bylo jasné, že se jeho kariéra v Rizinu chýlí ke konci.

31. prosince v Saitamě knockoutov­al bývalého bijce UFC (s dopingovým škraloupem) C. B. Dollawaye, aby následně do slavné ligy sám zamířil. Byť to původně vypadalo trochu jinak.

Už po příletu z Japonska jeho kouč a manažer Martin Karaivanov prozradil, že přednostní právo na jeho podpis měla další americká organizace – Bellator MMA.

Tam by dostal nejspíše okamžitou šanci na duel se šampionem Ryanem Baderem. Jenže...

Krátce po středeční půlnoci vypálil věhlasný reportér ESPN Brett Okamoto text s tímto titulkem: „UFC podepsalo evropského šampiona v polotěžké váze Jiřího Procházku“.

„Jedna etapa končí, na Rizin nezapomene­me, prožili jsme tam pět fantastick­ých let. Teď se ale moc těšíme do UFC,“řekl pro iDnes.cz Karaivanov. A přidal informace, které ukazují na to, jak silnou pozici si ve světovém MMA Procházka za pět let v Japonsku vybudoval: „Součástí smlouvy na šest zápasů je i možnost titulového duelu!“

Fanouškům není třeba připomínat, že pás UFC v této váze drží

Američan Jon Jones, aktuální jednička organizace napříč vahami.

„Soupeře a termín první bitvy nevím, ale vybírají se zápasníci z nejlepší desítky, a dokonce i pětky mé váhy. Jde opravdu o ty nejlepší,“pokračoval sám Procházka, který je ochotný pro slavnou ligu změnit i svůj mediální obraz „brněnského samuraje“, byť šaška ze sebe dělat nebude ani tak.

Jen tak mimochodem, zde je současný rating polotěžké váhy UFC: 1. Thiago Santos, 2. Daniel Cormier, 3. Anthony Smith, 4. Dominick Reyes, 5. Corey Anderson, 6. Jan Blachowicz, 7. Alexander Gustafsson, 8. Volkan Oezdemir, 9. Glover Teixeira, 10. Aleksandar Rakič.

Co jméno, to pojem.

Ideálním scénářem pro jeho premiéru by bylo UFC v Praze, o kterém se spekuluje v souvislost­i s červnovým termínem.

Procházka je čtvrtým Čechem v UFC po Karlosi Vémolovi, Viktoru Peštovi a Lucii Pudilové.

Ta v lize stále působí, stejně jako Uzbek žijící v Praze Machmud Muradov, který se do ligy probil taktéž z české scény.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia