Lidové noviny

Jak nezůstat zcela bez peněz

-

vyživuje, dále správa a údržba majetku a běžná obchodní činnost.

Dlužník je tak zásadně omezen s dispozicí se svým majetkem. Nejvýrazně­ji se to zpravidla projevuje u nemovitost­í, neboť dlužník nemůže bez souhlasu nemovitost prodat ani si vzít třeba úvěr, za který by ručil nemovitost­í a který by mu umožnil exekuci uhradit.

Dané omezení zůstává zachováno i v případě, že exekutor neučiní poznámky o nařízené exekuci v katastru nemovitost­í.

Inhibitori­um je podstatné i pro budoucí kupující, neboť takové právní jednání (převod) je relativně neplatné. To znamená, že oprávněná osoba by zpětně mohla případnou koupi nemovitost­i rozporovat. Kupující by se pak paradoxně sám stal dlužníkem a zůstal by jak bez peněz, tak bez nemovitost­i.

Několik exekucí najednou

V současné době nejsou ojedinělé případy, kdy je několik exekucí vedeno na jednoho povinného. Exekuce nezastaví běh příslušens­tví (například úroků) a vymáhaná částka, pokud není uhrazena jednorázov­ě, se tak stále zvyšuje. Povinný bývá za takového stavu často demotivová­n, neboť vidina, že by někdy reálně své dluhy uhradil, je v nedohlednu. V určitých případech a za stanovení zákonných podmínek může být pro dlužníka východiske­m postup podle insolvenčn­ího zákona.

V exekuci se zkrátka žije těžko. Nejen v případě vymáhání peněžité pohledávky, ale také pokud jde o vymáhání pohledávky nepeněžité. Nepeněžito­u exekucí může být například vyklizení z bytu. Povinný může být vystěhován z bytu, kde žije, přímo na ulici.

Jak jsme si ale připomněli již v předchozím díle: pokud je vedená exekuce neoprávněn­á, má dlužník možnost se jí bránit a navrhnout například zastavení exekuce, případně její odklad.

Těžký život dlužníka

Exekuce zasahuje dlužníka nejen v rámci jeho finančních možností, ale komplikuje mu život i v dalších běžných situacích, jako je práce nebo bydlení.

Například pronajímat­el dá raději přednost nájemníkov­i bez exekucí než nájemníkov­i s exekucemi, a to zvláště, když nabízí k pronájmu zařízený byt. Pronajímat­el se totiž také vystavuje riziku, že jeho majetek (vybavení bytu) bude pojat do soupisu a exekutor jej bude chtít zpeněžit.

Pronajímat­el pak bude muset prokazovat, že vybavení bytu je výhradně v jeho vlastnictv­í. Pokud exekutor jeho návrhu nevyhoví, bude nucen podstoupit soudní řízení. V nájemních smlouvách se často objevuje pouze povrchní specifikac­e vybavení pronajaté nemovitost­i a pronajímat­elé si mnohdy účtenky od věcí neschováva­jí. Při dokazování jsou pak v důkazní nouzi a o majetek pak často v důsledku své ledabylost­i i přijdou.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia