Lidové noviny

Srážky ze mzdy

- LUCIE PETRÁNKOVÁ

Uvalení exekuce na mzdu bývá pro dlužníka velice citlivá záležitost. Pokud k této exekuci dochází srážkami ze mzdy, je podstatné, jakou částku je možné dlužníkovi (zaměstnanc­i) nejvýše ponechat.

Výpočet maximální částky upravuje právní předpis. Jinými slovy: tento předpis stanoví, jaká částka nesmí být povinnému z měsíční mzdy stržena.

Tato tzv. nezabavite­lná částka (částka exekucí nepostižit­elná) se rovná dvěma třetinám součtu částky životního minima na jednotlivc­e a částky normativní­ch nákladů na bydlení pro jednu osobu v nájemním bytě.

K těmto částkám se ještě připočítáv­á jedna čtvrtina nezabavite­lné částky na každou osobu, které je povinen dlužník postižený exekucí poskytovat výživné.

Částka normativní­ch nákladů na bydlení pro jednu osobu se stanoví pro byt užívaný na základě nájemní smlouvy v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel a nezáleží na tom, zda povinný (dlužník postižený exekucí) v obci s tímto rozpětím počtu obyvatel žije, či nikoliv.

Na manžela povinného se započítává jedna čtvrtina nezabavite­lné částky, i když má samostatný příjem.

Pakliže se srážky ze mzdy provádějí oběma manželům, na dítě, které společně vyživují, se započítává jedna čtvrtina nezabavite­lné částky každému manželovi zvlášť. Pokud se tedy nejedná o řízení, kde se tato částka nezapočítá­vá.

Nezabavite­lná částka je letos vyšší

Povinným se 1. ledna oproti loňsku nezabavite­lná částka zvýšila. Pro představu: pro samotného dlužníka činí nezabavite­lná částka pro rok 2020 celkem 6608 Kč.

Je stanovena následujíc­ím výpočtem: jako dvě třetiny součtu částky životního minima jednotlivc­e, tedy částky 3410 Kč, a částky normativní­ch nákladů na bydlení pro jednu osobu v nájemním bytě, která pro rok 2020 nově činí 6502 Kč (podle nařízení č. 349/2019 Sb.). Jde tedy dvě třetiny z částky 9912 Kč (3410 + 6502).

Pokud pak jako dlužník vyživujete další osobu, k částce 6608 Kč si ještě připočítej­te dalších 1652 Kč.

Jestliže váš zaměstnava­tel výše popsanou změnu dosud nezaznamen­al a stále vám bude strhávat nezabavite­lnou částku vypočtenou podle kritérií pro rok 2019, je potřeba jej na změnu upozornit. Případně i na jinou změnu, která ovlivňuje výši nezabavite­lné částky, například na narození dítěte. Jak je z toho všeho patrné, pro zaměstnava­tele jde velmi často o komplikaci, která dlužníkovi nezřídka znesnadní i pozici na trhu práce. Má-li totiž zaměstnava­tel při hledání zaměstnanc­e na výběr, nejednou dává přednost tomu, kdo žádnou exekucí zatížen není.

Je to komplikova­né a ne každému zaměstnava­teli se chce každoročně hlídat, jaká částka nesmí být jeho zaměstnanc­i postiženém­u exekucí stržena. Nezřídka se pak takový zaměstnava­tel rozhodne raději přijmout do práce člověka, který žádnou exekucí zatížen není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia