Lidové noviny

Parašutist­a v osidlech zrady

- TOMÁŠ JAKL

Program výsadků do protektorá­tu, organizova­ných českoslove­nským exilovým Ministerst­vem národní obrany v Londýně, pokračoval i ve druhé polovině druhé světové války. Souboj s gestapem v okupované vlasti byl i v této době stejně krutý, jako předtím. a krátce také jako velitel baterie. Po okupaci a likvidaci čs. branné moci nastoupil 9. června 1939 službu jako obecní tajemník v Náměšti nad Oslavou a potom na okresním úřadě v Třebíči.

Hranice protektorá­tu ilegálně překročil 7. prosince 1939 přes Velké Karlovice – Javorník. U Levic poté přešel do Maďarska a přes Budapešť a Bělehrad přicestova­l 14. ledna 1940 do Marseille. Dne 14. ledna 1940 byl prezentová­n v Agde, a krátce nato ustanoven důstojníke­m pátračem u 7. baterie.

Po pádu Francie přijel 7. července 1940 do Anglie, kde byl vtělen k baterii kanonů proti útočné vozbě. Od 27. září 1940 byl zařazen v důstojnick­é záloze. Absolvoval množství speciálníc­h kurzů, 25. října 1941 byl povýšen na nadporučík­a dělostřele­ctva a 6. listopadu 1942 přemístěn ke III. odboru exilového Ministerst­va národní obrany. Do vlasti byl vyslán v noci ze 3. na 4. dubna 1944 u Vysoké nad Labem jako velitel paravýsadk­u Barium.

Tříčlenný výsadek, který obsahoval zástupce velitele a šifranta, četaře Tomáše Býčka a radistu, četaře aspiranta Josefa Žižku, měl, kromě zpravodajs­tví, za úkol organizova­t podzemní armádu na Královéhra­decku a připravit ji na celonárodn­í povstání.

Úkoly výsadek úspěšně plnil, navázal kontakt se zbytky Obrany národa i nově vzniklými organizace­mi, ve spojení s výsadkem byli i generálové František Slunečko, František Bláha a Zdeněk Novák. Josef Šandera byl 15. června 1944 povýšen na kapitána dělostřele­ctva. Na podzim 1944 se na činnost výsadku zaměřil protiparaš­utistický referát pražské služebny gestapa. Za pomoci konfidentů a zatčeného parašutist­y Vítězslava Lepaříka z paravýsadk­u Glucinium, se dostal k členům Baria na stopu. Josef Šandera byl 16. ledna 1945 zatčen v Žamberku, při zatýkání se pokusil o sebevraždu ranou z pistole do spánku. Na následky zranění zemřel 9. března 1945 v nemocnici v Hradci Králové.

 ??  ??
 ?? FOTO VÚA-VHA ?? Když gestapo Josefa Šanderu zatýkalo, obrátil zbraň proti sobě. Druhý snímek je z výcviku výsadkářů.
FOTO VÚA-VHA Když gestapo Josefa Šanderu zatýkalo, obrátil zbraň proti sobě. Druhý snímek je z výcviku výsadkářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia