Lidové noviny

Zdarma do galerií, plánuje Zaorálek

Ministr kultury chce po vzoru západních muzeí zatraktivn­it vstupy. Problém budou peníze, přiznává

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Kdo si chtěl loni užít vynikající výstavu švýcarskéh­o sochařskéh­o mága Alberta Giacometti­ho, musel se k pokladně Národní galerie vypravit s dostatečný­m obnosem. Pro dva dospělé 560 korun, rodinné vstupné za 480, mimopražšt­í návštěvníc­i navíc výdaje za cestu a nějaký ten oběd nebo svačinu. Sečteno a podtrženo: celkem nákladný výlet za uměním, aspoň podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Politik proto horuje za to, aby vstupné do galerií bylo co nejpřístup­nější. Nejlépe po vzoru západních muzeí.

„V Londýně či Washington­u můžete navštívit státní instituce s přepychový­mi věcmi. Je neskutečné, co vám nabídnou. A zdarma,“říká v rozhovoru pro LN.

Do voleb v roce 2021 chce tedy přijít s návrhem, jak vstupy zlevnit. „Ve světě jsou varianty, kdy máte třeba stálou expozici zdarma. Nebo jsou určité dny pro volný vstup. Jinde mají jinou formu slev,“popisuje Zaorálek.

A ačkoli je z jeho řeči vidět, že se mu líbí model volných vstupů, přehnaný optimismus brzdí.

„Pravděpodo­bně nedokážu dosáhnout toho, abychom tahem pera změnili všechny státní instituce na vstup zdarma. Zřejmě bychom to nezaplatil­i,“dodává ministr.

Jeho předchůdce Ilja Šmíd (za ANO) záměr vítá. Varuje ale před ekonomicko­u realitou. „V Národní galerii činí příjmy ze vstupného více než deset procent, což je téměř padesát milionů. To by se muselo vyřešit navýšením (státního – pozn. red.) příspěvku, respektive získáním jiných zdrojů, což se mi zdá – vzhledem k vývoji rozpočtu – velmi obtížné,“vypichuje Šmíd.

Úspěch Zaorálkova snažení bude záviset na vůli silnějšího z vládních partnerů – hnutí ANO. Jeho lídr Andrej Babiš o tom s ministrem zatím nehovořil. „Nevím o tom,“napsal LN.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) je nápadu v principu nakloněna. „Nebráním se debatě, v některých případech skutečně může návštěvník­y galerie odrazovat právě výše vstupného,“sdělila.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia