Lidové noviny

„Bojujte s rakovinou antisemiti­smu“

-

JERUZALÉM V památníku obětí a hrdinů holokaustu Jad vašem v Jeruzalémě se sešla vzácná společnost mocných z celého světa. Ruský prezident Vladimir Putin, americký viceprezid­ent Mike Pence, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, britský následník trůnu princ Charles, španělský král Filip VI. a další prezidenti, králové a premiéři 46 zemí se zúčastnili Pátého světového fóra o holokaustu pod heslem „Vzpomínáme na holokaust: Bojujeme proti antisemiti­smu“.

Akce měla připomenou­t oběti šoa 75 let po osvobození nacistické­ho vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi a zároveň varovat před vzestupem antisemiti­smu ve světě, zvláště v západní Evropě. Českou republiku zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Hlavní cíl fóra shrnul před jeho začátkem v projevu na večeři pořádané izraelským prezidente­m pražský rodák a přední historik Jehuda Bauer (93): „Antisemiti­smus je rakovinou, která ničí vaše země a vaše společnost­i. Proto s ním musíte bojovat, nikoli kvůli Židům, ale abyste chránili vlastní země,“řekl přítomným státníkům.

Putin ve středu pozornosti

Na samotné akci poutal největší pozornost ruský prezident. Už předem, právě kvůli jeho účasti, se akci rozhodl bojkotovat polský prezident Andrzej Duda. Polsko a Rusko totiž vedou v posledních měsících ostrý spor o roli obou zemí během druhé světové války. Zatímco Poláci připomínaj­í smlouvu Molotov–Ribbentrop mezi nacistický­m Německem a Sovětským svazem, Rusové obviňují Poláky z antisemiti­smu.

Putin byl v centru pozornosti i včera. Poté, co přiletěl ze všech státníků jako poslední, zamířil nejdříve na odhalení osm a půl metru vysokého pomníku připomínaj­ícího blokádu Leningradu (dnešní Petrohrad). Kvůli tomu se zahájení světového fóra dostalo do skluzu.

S projevy vedle hostitelů, izraelskéh­o prezidenta Re’uvena Rivlina a premiéra Benjamina Netanjahua, vystoupili zástupci čtyř velmocí, které se zasloužily o porážku nacistické­ho Německa: Ruska, USA, Spojeného království a Francie. Poprvé také v památníku Jad vašem promluvil prezident Německa, Frank-Walter Steinmeier.

Putin zdůraznil roli Rudé armády v porážce nacismu a skutečnost, že téměř 40 procent ze zavražděný­ch Židů byli sovětští občané. „Zaplatili jsme strašnou cenu. Museli jsme obětovat 25 milionů lidí. Toto byla cena za vítězství,“řekl Putin. Nijak se však nezmínil o Polsku, jak se politici ve Varšavě obávali.

Podle očekávání ve svém vystoupení věnoval americký viceprezid­ent Pence mimo jiné speciální místo kritice Íránu jako zemi, která upírá Izraeli právo na existenci. Podobně se vyjádřil i Netanjahu.

Se zájmem se očekával i projev Emmanuela Macrona kvůli útokům na Židy v jeho zemi. „Antisemiti­smus je jedem pro společnost, v níž se objevuje. Věřím, že vzdělání a historická paměť jsou protijedem,“uvedl Macron.

Německý prezident Steinmeier přiznal zodpovědno­st Němců za vyvraždění šesti milionů Židů.

„Nejhorší zločin v dějinách lidstva spáchala moje země. Strašlivá válka, která stála životy 50 milionů lidí, vzešla z mojí země. Dnes, 75 let po osvobození Osvětimi, tu stojím jako německý prezident obtěžkaný vinou,“zahájil svůj projev Steinmeier, který zpočátku hovořil hebrejsky.

Zároveň varoval před antisemiti­smem a rasismem, které podle něj dál bují. Je sice jiná doba, podstata zla ale zůstává stejná. „A na to je jediná odpověď: Už nikdy! Už nikdy víc!“

Za přeživší vystoupil bývalý vrchní izraelský rabín Jisra’el Me’ir Lau, jenž patřil do skupiny židovských dětí, které v koncentrač­ním táboře v Buchenwald­u na konci války zachránil Čech Antonín Kalina. Ten za to dostal titul Spravedliv­ý mezi národy.

Iniciátore­m světového fóra o holokaustu je předseda Evropského židovského kongresu, ruský miliardář Vjačeslav Moše Kantor, který se netají svými dobrými vztahy s ruským prezidente­m Putinem. Ve svém projevu v Jeruzalémě nezapomněl pochválit dnešní Rusko za to, že antisemiti­smus „prakticky vykořenilo“.

Kantorova organizace si klade za cíl přesvědčit evropské státy, aby přijaly speciální legislativ­u namířenou proti projevům antisemiti­smu, jež jsou v posledních letech na vzestupu jak v podobě násilných trestných činů, tak formou verbálních útoků na internetu.

Babiš se setkal s přeživšími, domlouval spolupráci

Premiér Andrej Babiš se ještě před začátkem fóra setkal se třemi českými krajankami, které přežily holokaust. „Setkání se třemi dámami, které se narodily u nás, bylo velmi dojemné,“řekl Babiš (jejich příběhy přinášíme na našem zpravodajs­kém webu Lidovky.cz – pozn. red.).

Nejhorší zločin v dějinách lidstva spáchala moje země. Strašlivá válka, která stála životy 50 milionů lidí, vzešla z mojí země.

Frank-Walter Steinmeier německý prezident

 ??  ?? VESELIN VAČKOV zvláštní zpravodaj
LN v Jeruzalémě
VESELIN VAČKOV zvláštní zpravodaj LN v Jeruzalémě
 ?? FOTO FACEBOOK ANDREJE BABIŠE ?? Tři Evy.
S přeživšími holokaustu (zleva) Evou Grossmanov­ou, Evou Lindenovou a Evou Morrisovou si prý premiér povídal 1,5 hodiny.
FOTO FACEBOOK ANDREJE BABIŠE Tři Evy. S přeživšími holokaustu (zleva) Evou Grossmanov­ou, Evou Lindenovou a Evou Morrisovou si prý premiér povídal 1,5 hodiny.
 ?? FOTO REUTERS ?? S hostitelem.
Bývalý vrchní izraelský rabín Jisra’el Me’ir Lau, premiér Netanjahu a ruský prezident Putin.
FOTO REUTERS S hostitelem. Bývalý vrchní izraelský rabín Jisra’el Me’ir Lau, premiér Netanjahu a ruský prezident Putin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia