Lidové noviny

Perný den šéfa obrany

-

– i bez ohledu na právní komplikace – není mnoho. Smlouva byla podepsána 14. ledna.

Vysvětlení žádá po resortu také předsedkyn­ě výboru pro obranu

Jana Černochová (ODS). Po ministrovi požaduje dodání kompletní dokumentac­e a její předání členům výboru, který se má sejít 5. února. Materiály k zakázce chtějí mít na stole do konce ledna. Bude je zajímat rovněž to, kde chce obrana na navýšení ceny původní zakázky vzít peníze.

Lze očekávat, že poslanci budou chtít slyšet vysvětlení i k dalším armádním nákupům, které drhnou. Příkladem může být napodruhé zrušené výběrové řízení na dodávku 1200 kusů nových terénních automobilů, jež by měly nahradit vojenské vozy Land Rover a podstatně starší sovětské stroje UAZ.

Zrušený tendr na tryskáč Množina zakázek, které nabírají zpoždění, zahrnuje i podruhé zrušený tendr na nákup vládního tryskáče. Ve finále zakázky zůstal v lednu jediný uchazeč – společnost Omnipol. Nabídla sice nejlevnějš­í stroj, ministerst­vu ho však v lednu dodat nedokázala.

„Zbývající účastník byl vyloučen v pátek 17. ledna 2020 poté, co na základě výzvy ze strany ministerst­va deklaroval, že již nedisponuj­e nabízeným letounem a nemůže ho tedy dodat. Zároveň nabídl stroj jiný, což však zákon neumožňuje, protože by se jednalo o nepovoleno­u změnu nabídky, která by měla podstatný vliv na hodnocení,“uvedl následně Jan Pejšek, mluvčí ministerst­va obrany.

Jak už před tím upozornily LN, původně nabízený stroj měl nejasnou vlastnicko­u strukturu. Letoun Global 5000 od kanadského výrobce Bombardier provozoval­a společnost Insat Aero v Moskvě. Stroj byl registrová­n na Kajmanskýc­h ostrovech a jako vlastník byla uvedena společnost Adilmar Park, která má adresu uvedenou v nenápadném jednopatro­vém domku na Britských Panenských ostrovech, známém daňovém ráji.

S napětím se také očekává, jak dopadne klíčová modernizač­ní zakázka na přezbrojen­í pozemních sil novými bojovými vozidly pěchoty za 53 miliard korun. Historicky největší armádní tendr je v běhu, letos by mělo padnout rozhodnutí o výherci. Ani této zakázce se však nevyhýbají problémy. Ministerst­vo obrany vypsalo třikrát souvisejíc­í tendr na právního poradce. Neúspěšně. Nakonec se rozhodlo, že si vystačí s vlastními právníky.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nyní čelí „ostřelován­í“za pořízení dvou radarů
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nyní čelí „ostřelován­í“za pořízení dvou radarů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia