Lidové noviny

Dilema lidovců: spojit, či nespojit

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Na loňském řádném sněmu měli lidovečtí delegáti jasno: chtěli neokoukané tváře namísto ozkoušenýc­h funkcionář­ů. Záhy se ukázalo, že recept moc nefunguje, protože ve vedení bylo minimum lidí, kteří se pohybují poblíž nejvyšší politiky, KDU-ČSL byla málo vidět. Zítra si křesťanští demokraté dají reparát na sněmu mimořádném, který se koná, protože předseda Marek Výborný po náhlé smrti manželky rezignoval, aby se mohl věnovat rodině.

Nezmění se jen předseda, teď lidovci naopak touží po ostříleněj­ších harcovnící­ch, obzvláště cenění jsou poslanci. Osoba předsedy bude nicméně klíčová, protože se od ní odvine, jestli se lidovci pustí do sněmovních voleb sami za sebe, nebo v předvolebn­í koalici.

Adepti na nového šéfa strany jsou tři: bývalý ministr zemědělstv­í Marian Jurečka, místopředs­eda KDU-ČSL Jan Bartošek a europoslan­ec Tomáš Zdechovský. Zdroje LN se shodují, že v prvním kole nikdo nezíská nadpolovič­ní většinu a do druhého, rozstřelov­ého, postoupí Jurečka s Bartoškem.

Zdechovské­mu neškodí jen to, že nemá průkazku člena dolní komory, pročež by mediální prostor dobýval obtížněji. U konzervati­vnějších, především moravských delegátů si nepomohl nedávným prohlášení­m, že chce stranu víc otevřít homosexuál­ním voličům a eliminovat členy partaje, kteří jsou v tomto ohledu zkostnatěl­í. Moravští delegáti mají na sněmu většinu, takže na jejich rozhodnutí se bude volba lámat.

Favoritem minimálně prvního kola je dle informací LN exministr Jurečka. Poté, co na loňském sněmu prohrál v duelu s Výborným, se stáhl do pozadí. „Přestal komentovat úplně vše, zacílil na oblast, jíž rozumí, a to hodně pomohlo,“řekl LN zdroj blízký vedení strany.

Klíčové projevy

Ústředním tématem, jež o osobě nového předsedy rozhodne, je přístup k utváření předvolebn­ích koalic do sněmovních voleb, co budou příští rok. V trojdebatě kandidátů se Jurečka jasně vyslovil pro suverénní postup, byl by raději, aby křesťanští demokraté usilovali o přízeň voličů sami za sebe.

Naopak Bartošek a Zdechovský jsou příznivci spojenectv­í. Jestli funguje, se má otestovat letos v podzimních krajských volbách, a kdyby to neslo výsledky, pak by do klání o sněmovnu vyráželi s partnerem. Nejhojněji se hovoří o spojení s občanskými demokraty. Mimochodem – ze stejného důvodu bude i ODS bedlivě sledovat, jak volba lidovců dopadne.

„Jurečka vyhraje, ubere-li v odmítání koalic, když je aspoň připustí. Pokud ne, bude výsledek ve druhém kole mezi ním a Bartoškem minimálně mnohem těsnější, nebo kvůli tomu prohraje,“dodal zdroj LN. Klíčové proto budou projevy kandidátů na sněmu. Po Výborného rezignaci se vše odehrálo příliš rychle na to, aby se stihly uspořádat krajské konference a vyladit hlasovací dohody. Do značné míry bude záležet na momentální­m rozpoložen­í delegátů, a tedy právě na tom, co jim adepti na šéfa povědí.

Delegáti z Čech jsou naklonění převolební­m koalicím, což je vzhledem k regionální­mu rozložení voličské podpory logické. Jim by předvolebn­í spojení s ODS, případně ještě další stranou, pomohlo k zaplašení rizika propadu pod pětiprocen­tní hranici, na níž se láme bytí a nebytí ve sněmovně.

Na Moravě je to barvitější. Zlínský a Olomoucký kraj si Jurečka může s nejvyšší pravděpodo­bností odškrtnout jako spojenecké, jsou voličsky dost silné, tudíž samostatno­u kandidátku preferují. Jižní Morava a Vysočina o tom nejsou přesvědčen­é stoprocent­ně, faktor tady hraje, že tu exministr zemědělstv­í nemá moc početnou fanouškovs­kou základnu – na druhou stranu teď lidovci měli několik předsedů z Čech v řadě, třebaže počtem delegátů a výsledky ve volbách jde o slabší region, a Morava by mohla chtít své benefity zpět. V tom má výhodu Jurečka z Olomouckéh­o kraje, Bartošek je Jihočech.

Rozhodujíc­í budou hlasy delegátů z Moravskosl­ezského kraje, kde část lidoveckýc­h příznivců vyluxovalo hnutí ANO, a KDU dosáhla zhruba na 7 procent, což není tolik, aby bez dalšího odmítli spojit síly s jinou stranou.

 ?? FOTO MAFRA ?? Tomáš Zdechovský
FOTO MAFRA Tomáš Zdechovský
 ?? FOTO MAFRA ?? Jan Bartošek
FOTO MAFRA Jan Bartošek
 ?? FOTO MAFRA ?? Marian Jurečka
FOTO MAFRA Marian Jurečka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia