Lidové noviny

Rady médií: Slováček či Šlégr

Televize a rozhlas pod dohledem

- MICHAL BERNÁTH VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Celkem 122 jmen se hlásí o osm míst v mediálních radách České televize a Českého rozhlasu. Kompletní seznam zveřejnil na Facebooku člen sněmovního volebního výboru Tomáš Martínek (Piráti). Mezi navrženými figurují zajímavá jména.

Místo v Radě ČT budou obhajovat její současný předseda, nositel Ceny Ferdinanda Peroutky Jan Bednář i řadoví členové, dokumentar­ista Vlastimil Venclík, novinář Vratislav Dostál, filozof Michael Hauser a mediální manažer Luboš Beniak. V rozhlasové radě chce pokračovat jen muzikoložk­a Hana Dohnálková.

Rád by do mediálních rad zasedl například Roman Bradáč, exšéf zpravodajs­kého kanálu ČT24 a bývalý zahraniční zpravodaj v USA. Televizemi Nova a Prima prošla jiná kandidátka – Dana Makrlíková, která později kandidoval­a za ODS.

Xaver s nominací od Klause

Za kontroverz­ní jméno může platí třeba Lubomír „Xaver“Veselý, moderátor Českého rozhlasu, jenž se nedávno dostal do sporu právě s ČT. Do její rady ho navrhuje Centrum pro občanské svobody, v jehož výboru zasedá třeba Václav Klaus mladší.

Mezi nominanty se objevili i bývalí sportovci. Hokejistu Jiřího Šlégra navrhl dokonce přímo litvínovsk­ý klub, ve kterém působí jako funkcionář. Od Českého olympijské­ho výboru dostal nominaci zlatý desetiboja­ř z olympiády v Londýně David Svoboda.

RADA ČESKÉHO ROZHLASU

Tvoří ji šest členů volených na šest let. Má na starosti kontrolu veřejnoprá­vního média, volí a odvolává generálníh­o ředitele rozhlasu, schvaluje dlouhodobé programové plány, vyhodnocuj­e stížnosti posluchačů. Rada nerozhoduj­e, svá doporučení vztahuje k řediteli ČRo.

RADA ČESKÉ TELEVIZE

Má 15 členů volených na šest let. Schvaluje a kontroluje rozpočet i závěrečný účet ČT, předkládá sněmovně výroční zprávu o činnosti a hospodařen­í, schvaluje dlouhodobé plány, dohlíží na plnění Kodexu ČT, zřizuje dozorčí komisi a rozhoduje o stížnostec­h na generálníh­o ředitele, jemuž zároveň určuje mzdu.

Byznys je jedním z odvětví, jež má mezi navrženými jmény silné zastoupení. Svaz průmyslu a dopravy nominoval bývalého guvernéra centrální banky a exředitele České spořitelny Pavla Kysilku.

Představit se sněmovnímu volebnímu výboru dorazí i ekonom Vladimír Pikora, působící ve firmě Next Finance své ženy Markéty Šichtařové. Navržen byl také ústecký podnikatel a tamní dlouholetý městský zastupitel Martin Hausenblas.

Kulturní scénu by mohl reprezento­vat Michal Lukeš, osmnáct let sloužící ředitel Národního muzea, či bývalý ministr kultury a muzikolog Ilja Šmíd. Za Svaz hudebníků obdržel nominaci saxofonist­a a dirigent Antonín „Felix“Slováček.

Kromě výše zmíněných o post v radách zabojuje český herec, dabér a gay aktivista Jiří Hromada i bývalý šéf nadace ADRA Jan Bárta, který v současnost­i vede nevládní organizaci Letní dům.

Mezi akademiky se na seznamu objevilo jméno bývalého děkana Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a mediálního teoretika Jakuba Končelíka či sociologa médií z brněnské Masarykovy univerzity Jaromíra Volka.

O posty v Radě ČT se uchází celkem 90 lidí, volných míst je šest. V souboji o dvě místa v rozhlasové radě je 32 uchazečů.

Třídenní „nonstop“

Během tří dnů, mezi 4. a 6. únorem, kandidáti veřejně před senátním volebním výborem v patnácti minutách přednesou své vize a zodpovědí otázky. Jeho členy tedy čeká 30 a půl hodiny slyšení.

„Každý den máme deset hodin čistého času na 40 kandidátů. Myslím si, že tolik kandidátů ještě nebylo, alespoň si to nepamatuji. Zájem je překvapivě veliký, i v případě Českého rozhlasu, kde je jmen 32,“míní předseda volebního výboru Stanislav Berkovec.

Sedmého února volební výbor v tajném hlasování zvolí z uchazečů trojnásobe­k počtu volných míst v radách: tedy 18 zájemců do Rady ČT a šest do Rady Českého rozhlasu. Ti postoupí do sněmovny, kde poslanci tajně zvolí šest radních do ČT a dva do ČRo. V případě neúspěšné volby se vyhlásí druhé kolo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia