Lidové noviny

Česko se v Británii blýskne přes vědce

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Čeští vědci přivezou do Velké Británie svůj um v oblasti umělé inteligenc­e. Právě v této disciplíně chce hrát Česko v nedaleké budoucnost­i prim. V cyklu londýnskýc­h přednášek přiblíží česká vědecká pětice svým v oboru uznávaným kolegům trendy i budoucnost umělé inteligenc­e (AI) v souvislost­i s kybernetic­kou bezpečnost­í, průmyslem i dopravou. Dvě z pěti populariza­čních debat se uskuteční na půdě prestižní Královské instituce (The Royal Institutio­n), ostatní v českém centru.

Zájemci na čekací listině

Tomu se podařilo na cyklus debat s názvem AI Science Café Series 2020 získat respektova­né kapacity. Debaty odstartuje příští středu v Královské instituci profesor pražské ČVUT Michal Pěchouček, jehož diskusi bude moderovat Michael Luck, děkan z King’s College London. Hovořit se bude o tom, jak umělá inteligenc­e mění naše životy a jak může zlepšit ochranu údajů.

„O tuto debatu je enormní zájem, je vyprodaná. Lidé jsou dokonce i na čekací listině,“sdělil LN ředitel Českého centra Londýn Přemysl Pela s tím, že právě v umělé inteligenc­i leží budoucnost. „Projekt přednášek, který vychází z inovativní strategie České republiky, prezentuje poprvé v zahraničí v uceleném formátu naši technologi­ckou vyspělost a špičkovou úroveň v řadě AI oborů od osobní ochrany a zabezpečen­í přes autonomní mobilitu a komunikačn­í umělou inteligenc­i až po chronorobo­tizaci či ochranu přírody pomocí AI,“uvedl.

Kromě Pěchoučka v Británii promluví Michal Čáp z ČVUT či Jan Šedivý a Tomáš Krajní z Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y.

Sérii uzavře opět v Královské instituci v květnu Jonathan Ledgard, technolog, bývalý zahraniční a válečný zpravodaj a hostující profesor na ČVUT. Mluvit bude o použití umělé inteligenc­e v záchraně divoké přírody v Africe a na dalších kontinente­ch.

Science Café je cyklus neformální­ch diskusí s vědci v prostředí kaváren. Koná se ve více než 20 městech Česka. Má za cíl prolomit bariéry mezi akademiky a veřejností a popularizo­vat vědu. Jako inspirace posloužil fenomén Café Scientifiq­ue, který spatřil světlo světa v roce 1998 právě ve Spojeném království, odkud se zanedlouho rozšířil do světa, a jehož cílem bylo sdílet prostor i konverzaci nad šálkem kávy či sklenkou vína o nejnovější­ch vědeckých a technologi­ckých poznatcích a trendech.

Londýnský počin zapadá do vládního konceptu prezentova­t Česko jako „country for the future“. Program na podporu inovací, který schválila v minulém roce vláda, má k dispozici 6,1 miliardy korun na období 2020 až 2027. Jde o finanční nástroj inovační strategie ČR, která má z Česka udělat do deseti let evropského lídra v inovacích, ve výzkumu a vědě.

Praha jako centrum AI Umělá inteligenc­e patří vládním prioritám. Do pěti let by se měla Praha stát jejím mezinárodn­ím centrem, plánují vědci. „Naším hlavním cílem je především přilákat ty nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práci v pražském AI ekosystému,“řekl Pěchouček s tím, že klíčové je i budování značky Prahy jako světoznámé­ho města, které je kosmopolit­ní, technologi­cké a atraktivní jako místo pro práci i život.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) může Praha díky sázce na umělou inteligenc­i zbohatnout a zmodernizo­vat se. „Chceme z Prahy udělat světové centrum v oblasti umělé inteligenc­e,“uvedl. Nová řešení bude podle něj možné využít třeba pro efektivněj­ší plánování objízdných tras při opravách ulic či zkrácení čekacích dob na světelných křižovatká­ch.

Finance na tento cíl mají proudit i z pokladny Evropské unie a od soukromých podporovat­elů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia