Lidové noviny

V čínské karanténě uvázli i Češi

- MARTIN HAMPEJS

WU-CHAN/PRAHA Čínské město Wu-chan bylo ve čtvrtek plné vzteku a strachu. Více než jedenáct milionů lidí se probudilo s informací, že od 10. hodiny dopolední budou žít v karanténní zóně o velikosti metropole, aby úřady zabránily šíření nebezpečné­ho koronaviru. Ten si již vyžádal nejméně 18 životů a počet infikovaný­ch jen v Číně už přesáhl šest stovek.

Šíření smrtelné nákazy mělo pomoci také uzavření měst Chuang-kang a E-čou i zrušení velkých akcí spojených s oslavami lunárního nového roku v Pekingu. Přerušena byla i veřejná doprava. Celkem tak zůstalo bez možnosti vycestovat z města na dvacet milionů lidí.

Ve Wu-chanu, který vědci označili za ohnisko nákazy, zůstaly ve čtvrtek uzavřené vlakové i autobusové stanice, zrušeny byly stovky letů a policie uzavřela i řadu silnic. Všichni lidé opouštějíc­í město přitom museli projít kontrolou. Desetitisí­ce obyvatel se totiž na poslední chvíli chtěly z města o velikosti New Yorku dostat ke svým rodinám, s nimiž měli v plánu oslavit příchod nového lunárního roku.

Včera ráno před spuštěním karantény již stály před vchodem do největší vlakové stanice desítky policistů. „Chci si koupit lístek na jakýkoliv vlak, jen abych se dostal pryč z Wu-chanu,“uvedl pro list The Washington Post jeden z pasažérů.

Zablokován­í dopravy ve městě následně pocítil celý region. Město je průmyslový­m a komerčním centrem střední Číny a domovem jednoho z největší letišť a přístavů. Karanténní opatření čínské komunistic­ké vlády se však nezastavil­a u dopravy – úřady podle deníku The New York Times spustily i cenzuru na sociálních sítích.

Nemocnice ošetří jen někoho Mezitím ve městě vypukla panika. Místní během dne vykoupili z obchodů jídlo, z lékáren ochranné respirační roušky a motoristé podle britského listu The Guardian obklopili benzinové pumpy, protože se mezi nimi rozšířily zprávy, že zásoby docházejí.

Podle dat z roku 2018 se ve Wu-chanu nachází 398 nemocnic, 17 center pro kontrolu nemocí a kolem 6340 lékařských institucí. Podle televize CNN město disponuje 95 300 nemocniční­mi lůžky a ve zdravotnic­tví je zaměstnáno na 136 300 lidí. Přesto se již teď některým obyvatelům nedostává pomoci. „Nevzali ho kvůli nedostatku kapacity,“napsala na sociální síť Weibo Rebecca Čangová o tom, jak již dvě nemocnice odmítly přijmout jejího otce, přestože již několik dní trpí vysokými horečkami.

Ve městě sídlí také jedny z nejprestiž­nějších univerzit v Číně – Huazhong University of Science and Technology, Wuhan University a China University of Geoscience­s. Právě kvůli univerzitn­ímu studiu momentálně pobývají v epicentru nákazy i nejméně dva vysokoškol­áci z ČR; další Čech pak ve městě trvale žije.

„Dali nám pokyny, ať neopouštím­e město, nepanikaří­me a dbáme na hygienu,“řekl včera pro Českou televizi Daniel Pekárek, student Wuchanské univerzity. „Spousta přátel Číňanů mi teď odcestoval­a z Wu-chanu pryč. Myslím si však, že ty zátarasy přišly pozdě, čínská vláda možná trochu zaspala,“dodal.

Jak rychle bude šíření nákazy pokračovat, není zatím jasné. Podle některých epidemiolo­gů budou současná opatření stačit, jiní tento názor nesdílejí. „Masivní rozšíření je prakticky jisté,“uvedl pro deník The Washington Post virolog Guan Ji, který v roce 2003 pomáhal s identifika­cí onemocnění SARS.

Nakažlivý koronaviru­s se z čínského města Wu-chan nebezpečně šíří. Úřady již zastavily dopravu do tří měst a zrušily i novoroční oslavy v Pekingu. V epicentru nákazy jsou nejméně tři Češi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia