Lidové noviny

Infekce je nevyzpytat­elná, třeba bude u nás klid

- LUBOŠ JIRSA

PRAHA Počet nakažených novým typem koronaviru ve světě roste. „To, jestli se jeho šíření dokáže úplně zastavit, poznáme až v řádu několika týdnů či měsíců,“říká v rozhovoru pro LN Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepide­mického odboru z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

LN Co si myslíte o opatřeních, která aktuálně přijali v čínském velkoměstě Wu-chan?

Nejsou přehnaná. Zatím to vypadá, že úmrtnost není zanedbatel­ná. Ani Číňané nemají přesný přehled o tom, kolik lidí je nemocných. Obecně platí, že nejúčinněj­ší opatření jsou vždy na místě zdroje infekce, takže jedna z cest, jak zpomalit její šíření, je místo izolovat.

LN Na kolik jsou opatření efektivní?

V Číně určitě. Dovedu si představit, jak jsou uzavřené všechny přístupové cesty do města a střeží je armáda. Jakékoliv omezení pohybu obyvatel, které musíme považovat za případné zdroje nákazy, povede ke zpomalení šíření viru do jiných oblastí.

LN Co můžete říct o tomto novém typu koronaviru?

Informací není mnoho. Koronaviry se chovají nepředvída­telně. Může se stát, že pokud se infekce dostane do Evropy, virus bude nezávadný a bude vyvolávat onemocnění běžná pro zimní období a bude relativní klid. A nebo naopak vyvolá onemocnění s těžkým průběhem. To zatím nedokáže nikdo odhadnout.

LN Předpovída­t další vývoj je tedy v rovině spekulací, souhlasíte?

Přesně tak. Virus se nejspíš bude šířit dál, byť nyní patrně dojde ke zpomalení. Jestli se však jeho šíření dokáže úplně zastavit, to poznáme až v řádu několika týdnů či měsíců. Obvykle se k hodnocení ukončení epidemie používá dvojnásobn­á inkubační doba, což je čtyřiadvac­et dní ode dne posledního známého onemocnění.

LN Nakolik je koronaviru­s nebezpečně­jší než jiné typy virů?

To se z dostupných informací říci zatím nedá. Nikdo neví, jestli se bude chovat stejně jako před lety například koronaviru­s MERS, který měl v minulosti na svědomí třicetipro­centní úmrtnost.

LN Jak se infekce léčí?

Používají se běžná antiviroti­ka, velký problém je u lidí, kteří mají oslabenou imunitu. Ostatně i Číňané uvádějí, že ti, jež viru podlehli, měli i jiná onemocnění. Dochází u nich k těžkému zápalu dolní části plic, který se velice obtížně léčí i u jiných virových onemocnění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia