Lidové noviny

Šéfovi M5S srazil vaz pokles přízně

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Úřadují necelý půlrok a už se pod nimi houpou židle: další působení italské vlády, v pořadí již šestašedes­áté od vzniku Italské republiky (1946), je ve hvězdách. Novou nejistotu přineslo středeční rozhodnutí Luigiho Di Maia, který rezignoval na post šéfa levicověpo­pulistické­ho Hnutí pěti hvězd (M5S) – politickéh­o subjektu, jenž má aktuálně nejvíce ministrů i poslanců. Nic na tom nemění ani fakt, že na pozici ministra zahraničí Di Maio zatím zůstal.

Kabinet, v Itálii přezdívaný Conte II (jde o druhou vládu vedenou bezpartijn­ím ministersk­ým předsedou Giuseppem Contem), by mohly „dorazit“případné nepříznivé výsledky v ostře sledovanýc­h volbách v bohatém regionu Emilia-Romagna, které se konají již tuto neděli.

O Di Maiově odchodu z čela M5S se sice spekuloval­o již delší dobu, přesto je jeho načasování do volebního týdne překvapivé. Teprve třiatřicet­iletý politik čelil kritice kvůli zásadnímu propadu volební podpory, mnozí Di Maia také obviňovali z přílišné koncentrac­e moci v rámci M5S, kde si důležité pravomoci buď uzurpoval sám, nebo je svěřoval pouze malému okruhu věrných.

Nespokojen­ost s Di Maiovou politikou se projevoval­a i „hlasováním nohama“– v posledních měsících opustila M5S řada poslanců a senátorů. Vládní podpora se tak v parlamentu smrskla na minimum a zejména v senátu musejí strany vládní koalice, tvořené vedle M5S ještě středolevo­u Demokratic­kou stranou (PD) a dvěma menšími formacemi, hledat podporu u nezařazený­ch senátorů.

Di Maia dočasně nahradil na postu šéfa M5S málo známý senátor Vito Crimi, hnutí by mělo vybrat trvalého lídra na kongresu během několika měsíců. Ten bude mít ale před sebou olbřímí úkol, protože M5S čelí málo vídanému sestupu: od hvězdné hodiny v roce 2018, kdy získalo v parlamentn­ích volbách podporu 33 procent voličů, klesla popularita hnutí na méně než polovinu. Celostátní průzkumy nyní přisuzují M5S asi 15 procent hlasů a na regionální­ch úrovních ještě méně.

Zůstane Boloňa „rudá“?

O dalším osudu Conteho druhé vlády mnoho napovědí výsledky nedělních voleb ve dvou italských regionech, Emilii-Romagni a Kalábrii. Vzhledem k tomu, že v chudé Kalábrii na samém jihu Itálie je výsledek prakticky jasný (kandidátka krajněprav­icové Ligy (Lega) v průzkumech vede s pohodlným náskokem), oči se upírají na severní region Emilii-Romagnu. Jde o oblast lidnatou (4,5 milionu obyvatel), hospodářsk­y vyspělou (podle hrubého domácího produktu na hlavu jde o čtvrtý nejbohatší italský region z jedenadvac­eti) a hlavně se jedná o území, kde ve volbách po desítky let nepřetržit­ě vítězí levicové strany.

To se teď ovšem zdá být v ohrožení. Podle posledních průzkumů má levicový kandidát a současný regionální premiér Stefano Bonaccini (PD) jen nepatrný náskok před kandidátko­u Ligy Luciou Borgonzoni­ovou – rozdíl na hranici statistick­é chyby rozhodně nedává Bonaccinim­u jistotu vítězství. Příznačný je předpoklád­aný výsledek pro kandidáta M5S: Simonea Beniniho podporuje jen šest procent voličů.

Italští komentátoř­i se shodují na tom, že pokud by Emilii-Romagnu nakonec získala Liga, vláda v Římě by to sotva přežila. Pro levici by to totiž znamenalo nejen porážku v regionu, kde o jejím vítězství dosud nikdy nebylo pochyb, ale i zhroucení symbolu. Boloňa, správní středisko Emilie-Romagni, patří historicky k nejsilnějš­ím levicovým baštám v celé Evropě a přezdívá se jí „rudá Boloňa“. Projevuje se to i v současnost­i: právě zde se loni v listopadu zformovalo lidové hnutí Le sardine (Sardinky), které od té doby dokázalo na náměstí různých italských měst přilákat na demonstrac­e proti krajní pravici stovky tisíc lidí. Naposledy se „sardinek“sešlo v Boloni minulou neděli na 40 tisíc.

„Představa, že by Regionální palác (sídlo regionální vlády v Boloni – pozn. red.) ovládla Liga, se pro mnohé levicově smýšlející Italy rovná konci světa,“nastínil možný scénář komentář listu Corriere della Sera.

Oči celé Itálie se budou v neděli upírat právě tam.

Hnutí pěti hvězd, nejsilnějš­í subjekt současné italské vlády, mění svého lídra těsně před důležitými regionální­mi volbami v Emilii-Romagni. Luigi Di Maio opouští post šéfa po zdrcujícím propadu volebních preferencí.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sbohem, odcházím. Luigi Di Maio si rozvazuje kravatu po oznámení rezignace. Že by ho postrčil očekávaný debakl v nadcházejí­cích volbách?
FOTO REUTERS Sbohem, odcházím. Luigi Di Maio si rozvazuje kravatu po oznámení rezignace. Že by ho postrčil očekávaný debakl v nadcházejí­cích volbách?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia