Lidové noviny

Kotleba těží z krize Smeru. Uspěje?

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Za měsíc a pět dní se bude na Slovensku volit nový parlament. Oproti minulosti doprovází letošní hlasování o budoucím složení Národní rady několik otazníků.

Tím asi největším je výsledek extremisti­cké Ľudové strany Naše Slovensko (ĽSNS) bývalého župana (hejtmana) Banskobyst­rického kraje Mariana Kotleby. Poslední průzkumy agentury Focus jí přisoudily necelých 14 procent hlasů, což je druhé místo za vládní stranou Smer – sociálna demokracia s 18 procenty. Řada politologů ale varuje, že u stran jako ĽSNS bývají čísla zjištěná při šetřeních zpravidla o dost nižší, než jaký je konečný výsledek. Jejich příznivci se totiž často zdráhají sdělit, koho by skutečně volili. Ukázalo se to i při posledních volbách. Tehdy jí agentury předpovída­ly dvě procenta, nakonec se ale s osmi procenty dostala vůbec poprvé do Národní rady.

Aktuálně těží ĽSNS především z poklesu popularity Smeru. Cíleně se proto zaměřuje na malé obce severního a východního Slovenska, které byly dlouhou dobu považovány za bašty sociálních demokratů a jejich dlouholeté­ho lídra, bývalého slovenskéh­o premiéra Roberta Fica. I na voliče

Smeru doléhají zprávy o politické korupci a úzkém napojení některých představit­elů policie a justice na vlivné podnikatel­e.

Symbolem tohoto systému, který v zemi existoval, je podnikatel Marian Kočner. V současné době čelí několika soudním procesům, přičemž policie ho mimo jiné viní z objednání vraždy investigat­ivního novináře Jána Kuciaka. Právě kvůli smrti Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyšly před dvěma lety do ulic tisíce občanů a žádaly změny ve vládě.

Slovenským extremistů­m patří v průzkumech již delší dobu stabilně druhé místo. Do karet jim hraje nejenom rozladění občanů ze situace v zemi, ale i roztříštěn­ost demokratic­ké opozice.

Proti genderu a liberálům Podobně jako při loňských prezidents­kých volbách, kdy skončil se ziskem přes deset procent hlasů na čtvrtém místě, se předseda ĽSNS Kotleba znovu snaží oslovit konzervati­vní voliče. Připomíná jim, že poslanci ĽSNS loni v parlamentu navrhli zpřísnění zákona o potratech a prosazoval­i také odmítnutí takzvané istanbulsk­é smlouvy. Jejím primárním cílem je sice potírat násilí na ženách, ale z pohledu konzervati­vců podporuje genderovou ideologii. Kotlebova strana poskytla na své kandidátce několik míst i představit­elům radikálníc­h křesťanský­ch uskupení.

Jak ukázala detailní analýza agentury Focus, mají příznivci Kotlebovy strany na rozdíl od jiných politickýc­h stran silnou motivaci pro ni hlasovat, přičemž míru jejich „věrnosti“stanovila až na 98 procent, což je nejvyšší číslo mezi slovenským­i stranami.

Strach z úspěchu ĽSNS se proto stal ústředním tématem v kampaních většiny ostatních stran. Platí to především pro uskupení, která jsou v průzkumech za Smerem a ĽSNS: levicově-liberální koalici Progresívn­e Slovensko / Spolu či stranu Za ľudí, již založil bývalý prezident Andrej Kiska. Jejich podpora se pohybuje shodně okolo deseti procent.

Kotleba naopak je zase považuje za hlavní „hlasatele zhoubného liberalism­u“. V posledních dnech se také již několikrát stalo, že se příznivci těchto stran potkali se stoupenci ĽSNS na jednom místě a policie je musela od sebe oddělovat. K takovéto situaci například došlo zkraje týdne ve východoslo­venské Levoči. Tam na náměstí proti sobě stáli fanoušci extremistů a Kisky. Kotlebovi lidé následně obvinili bývalého prezidenta, že údajně záměrně nechal přivézt do města Romy z okolních osad, aby narušili mítink ĽSNS.

Komentář k tématu čtěte na straně 12

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia