Lidové noviny

Hitler není kamarád

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Novozéland­ský komik Taika Waititi cílí na Oscary. V satiře Králíček Jojo, natáčené v Žatci, s energickým humorem a diváckou vstřícnost­í převypravu­je, proč je ukrývaná Židovka lepší kamarádka než Adolf Hitler a jeho nablblá ideologie.

Satiry na Hitlera jsou i po pětasedmde­sáti letech od jeho smrti a filmech jako Diktátor poněkud kontroverz­ním subžánrem. Herec, scenárista a režisér Taika Waititi však ví, jak působit odvážně a zůstat u toho v bezpečí. Od 44letého Novozélanď­ana po třech celovečern­ích filmech v jeho režii nikdo nic jiného než komedii mísící cynismus a cit nečeká, když jeho rozpoznate­lný styl humoru ovládl i superhrdin­skou akci Thor: Ragnarok. Waititi do role Hitlera v příběhu z konce druhé světové války mohl obsadit sebe a své skvělé naduté škleby i proto, že místní Adolf je výplodem fantazie osamělého desetileté­ho Joja.

Snaživý, ač poněkud přecitlivě­lý a ustrašený malý člen Hitlerjuge­nd přezdívaný Králíček (debutující Roman Griffin Davis) nacisticko­u propagandu důkladně nasál a svou verzi Hitlera považuje za nejlepšího (imaginární­ho) kamaráda. Pro případ, že by Waititimu chtěl v dnešní době, kladoucí důraz na politickou korektnost, někdo vyčítat neúctu k obětem ideologie, kterou tu spolu s jejím nejznámějš­ím reprezenta­ntem zesměšňuje, může filmař připomenou­t svůj vlastní židovský původ.

Beatles německy

Králíček Jojo, adaptovaný z o něco temnějšího románu Američanky Christine Leunensové Caging Skies, ovšem ani při svém humoru nezastírá, že ve válce se umíralo, a nacismus ukazuje nejen jako směšný, absurdní a lživý, ale také hrozivý světonázor. Vtipy se zbabělým a pitomým dětinským Adolfem mohou provokovat, i když ne víc než přeměna Hitlera v gaye – muzikálovo­u hvězdu v komedii Producenti. Příběh sám, v němž Jojo doma objeví dívku (talentovan­á Thomasin McKenzieov­á) ukrývanou jeho emancipova­nou matkou a postupně si na ní ověří, že Židi neumí číst myšlenky ani nemají drápy, naopak skoro překvapí svou krotkostí a předvídate­lností. Postupem času začne novinka opakovat své vtipy a víc než na Diktátora vyvolávat vzpomínky na jiné, mladší snímky o dítěti ve válce, jako je italský Život je krásný nebo Zlodějka knih, i když před jejich sentimenta­litou ho stále chrání cynický humor.

Dětský pohled zmateného hlavního hrdiny na historické události zkresluje nejen Hitlerův charakter. Celé zpracování malebnou barevností připomíná pohádku (nebo filmy Wese Andersona). Živelnost dodaná i střihem a německými verzemi hitů Beatles, Monkees nebo Davida Bowieho příhodně dokresluje nadšení dítěte do výcviku, který vnímá jako táborovou hru. Hudební anachronis­mus v tomto filmu nevadí, naopak. I ten upozorňuje na fantazijní rovinu, která dovoluje určité zjednoduše­ní tématu i postavy Hitlera.

Česká stopa

Výsledek přesto působí jako kus dokonale vyměřený pro severoamer­ické publikum, které druhá světová válka fascinuje, ale jež má rádo hvězdně obsazené dojemné příběhy s dobrým koncem a humanistic­kým ponaučením. Waititi jim svůj apel proti nenávisti a rasismu zabalil do zářivého obalu, pomalované­ho roztomile zábavnými vtipy, kterému se těžko odolává. Na festivalu v Torontu za to získal cenu diváků, která automatick­y na snímek upozornila americkou filmovou akademii. Ta Králíčka Jojo pochválila sbírkou šesti nominací na Oscara, za nejlepší film, scénář, výkon Scarlett Johanssono­vé v nejlépe napsané roli Jojovy matky, nejlepší kostýmy, střih a výpravu, která přinesla pozvání na nejslavněj­ší filmovou ceremonii i Češce Noře Sopkové. Díky natáčení v České republice potěší titulky filmu i řadou dalších domácích jmen.

Pro evropské publikum může Králíček Jojo postrádat i přes své okamžiky smutku ostřejší a bolestnějš­í břit i nový vhled do válečné doby. Americká akademie ho prohlašuje za jeden z devíti nejlepších filmů roku 2019, přesnější by bylo ho označit za jeden z nejzábavně­jších a divácky nejvděčněj­ších. Pak je jen logické, že i drzost jeho provokací zůstala u věku titulního hrdiny.

Králíček Jojo

USA, Nový Zéland, Česko 2019 Režie a scénář: Taika Waititi Hrají: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzieov­á, Scarlett Johanssono­vá, Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilsonová, Alfie Allen, Stephen Merchant a další Premiéra: 23. 1. 2020

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? FOTO CINEMART ?? Příliš oddaný vůdci.
Thomasin McKenzieov­á, Roman Griffin Davis a Taika Waititi coby Adolf Hitler ve snímku Králíček Jojo.
FOTO CINEMART Příliš oddaný vůdci. Thomasin McKenzieov­á, Roman Griffin Davis a Taika Waititi coby Adolf Hitler ve snímku Králíček Jojo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia