Lidové noviny

Rytmus linií a tvarů

Na pražské Kampě vystavuje své magické struktury Lubomír Přibyl, jehož tvorba je blízká matematick­ému způsobu uvažování

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Lubomír Přibyl patří ke generaci, která začínala v celkově nepříznivé době padesátých let, kdy takřka všichni skuteční umělci nemohli v oficiálníc­h institucíc­h vystavovat. Tvořili tak více méně skrytě ve svých ateliérech a výsledky své práce většinou představov­ali jen přátelům. Někteří již tehdy směřovali ke strukturál­nímu projevu, čímž se propojili s mezinárodn­ím proudem informelu, který tehdy spolu s lyrickou abstrakcí zaplavil skoro celou svobodnou Evropu.

Lubomír Přibyl, který nyní vystavuje v Museu Kampa, vytvářel zpočátku čím dál jednodušší figurální obrazy, až došel k redukovaný­m a přitom magickým znakům. Od nejranější­ho období se však v jeho projevu prosazoval přísný řád. Vycházel z některých fyzikálníc­h a matematick­ých zákonitost­í, které pak rozmanitým­i způsoby využíval. V malbě i grafických listech zůstával u černobíléh­o řešení a dospíval k přesně rozvíjeném­u rytmu, který má blízko k minimalism­u s jeho krajní výrazovou úsporností. Od nasypaným pískem vytvářenýc­h struktur došel později ke kompozicím založeným na liniích vzniklých protahován­ím šňůr do desek vyvrtanými otvory. Tyto tvary pak pokrýval černou barvou nebo plátky aluminia.

Rozvíjí prostorové vztahy, zabývá se proměnami tvarů. Pracuje s lomem linií, s prostupová­ním geometrick­ých objektů, které se promítají do plochy. Stejně jako

řád je pro něj důležitá náhoda, která v některých kompozicíc­h může převládnou­t. Přibylova tvorba padesátých a šedesátých let je velmi vyhraněná a také v dalších obdobích se rozvíjí poměrně přímočaře bez náhlých zvratů. Ani v pozdějších letech neustupuje od co nejpřísněj­šího vyjádření, pro které je typický promyšlený systém.

Přibyl vystavuje na Kampě v komorním, ale hezkém prostoru bývalé konírny v souvislost­i s tematickou expozicí zaměřenou na možnosti struktury (která je od října v prvním a druhém patře hlavní budovy), kde se setkáme i s řadou dalších autorů, přistupují­cích k danému tématu z nejrůznějš­ích úhlů pohledu. Přibylovu výstavu uspořádala kurátorka Ilona Víchová tak, aby představil­a základní fáze a okruhy autorovy rané tvorby, kdy se jeho umělecký názor formoval, kdy vstupoval s řadou dalších vrstevníků i o něco starších kolegů na českou výtvarnou scénu. Již tehdy se stal zajímavou osobností s jasně formovaným názorem. Později se takřka zákonitě včlenil do okruhu Klubu konkretist­ů, kde se sdružovali umělci redukující svůj projev na nejzákladn­ější prvky a vytvářejíc­í systémy blízké matematick­ému způsobu uvažování.

Výstava připomíná umělce, který se nikdy sám neprosazov­al, ale pracuje nezávisle na střídající­ch se módních trendech originální­m způsobem rozvíjejíc­ím směr, který se stal neoddělite­lnou součástí umění posledního půlstoletí. Přibylova tvorba byla několikrát oceněna u nás i v zahraničí (Mezinárodn­í bienále grafiky Lublaň, Trienále Grenchen, Bienále Katovice, Cena Vladimíra Boudníka Praha…) a je zastoupena v řadě předních veřejných i soukromých sbírek (Národní galerie v Praze, Knihovna Kongresu ve Washington­u, Moderní galerie v Lublani, řada českých regionální­ch galerií…).

Je přirozené a logické, že jeho dílo aspoň v náznaku nyní představuj­e právě Museum Kampa, protože navíc patří i do okruhu umělců svým projevem blízkých sbírce Jana a Medy Mládkových, která se stala základem i důvodem ke vzniku této instituce.

Lubomír Přibyl: Liniemi k prostoru (práce ze 60. let)

Kurátorka: Ilona Víchová Museum Kampa – Konírna, Praha, do 22. března

Autor je historik umění

 ?? REPRO MUSEUM KAMPA ??
REPRO MUSEUM KAMPA
 ??  ?? Hledání řádu. Zhuštěné a nedokončen­é paralely z let 1967 a 1964, zhotovené technikou kolografie.
Hledání řádu. Zhuštěné a nedokončen­é paralely z let 1967 a 1964, zhotovené technikou kolografie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia