Lidové noviny

Další várka záslužných jazzových reedic

- ONDŘEJ BEZR

Už několikrát jsme na tomto místě kvitovali, že v posledních letech se konečně někteří vydavatelé probrali ze spánku a reeditují skvělé nahrávky českého jazzu doby předlistop­adové. Přestože drtivou většinu z nich má ve svém archivu Supraphon, nové edice na kompaktníc­h discích vycházejí vesměs zásluhou dvou malých nezávislýc­h vydavatels­tví: Indies Happy Trails a Galén.

Právě druhé jmenované v minulých týdnech vydalo novou várku titulů, z nichž bezesporu nejpozoruh­odnější je vpravdě legendární album Světové evergreeny s texty

Josefa Kainara, které původně vydal v roce 1970 Gustav Brom se svým orchestrem.

Sestava písní, vesměs slavných hitů takzvaného Velkého amerického zpěvníku, je bezchybná (většinu z nich ostatně zařadil o pětatřicet let později na svoje kainarovsk­é album i Karel Plíhal), stejně tak výběr zpěváků: převládají­cí Jiří Jelínek, Karel Hála a Jiří Suchý prostě byli, respektive jsou vokalisté s výborným swingovým cítěním a zároveň schopností dobře vnímat zpívané texty. A ty jsou tady (společně s báječně hrajícím Bromovým big bandem) to nejdůležit­ější. Josef Kainar až na výjimky textoval americké originály zcela po svém, na originály se zvlášť neohlížel, dokázal do svých verzí ale dát spoustu vtipu, ovšem i (jako v Miss Otis lituje) nepatetick­é tragédie. Skvělé album. Jen je třeba připomenou­t, že možná ty vůbec nejslavněj­ší „kainarovky“, jako jsou Černá kára, Blues železniční­ho mostu nebo Mrtvý vrabec, zde nenajdeme, jde o písně, u nichž byl Kainar také autorem hudby, nejsou to tedy „světové“, nýbrž pouze české evergreeny.

Orchestr Gustava Broma je protagonis­tou i další reedice, nazvané prostě Gustav Brom: Jazz. Album z roku 1965 přináší na svou dobu avantgardn­í hudbu takzvaného třetího proudu, tedy průnik jazzu a moderní vážné hudby (např. Studie pro čtvrttónov­ou trubku a jazzový orchestr brněnského skladatele Pavla Blatného).

A big band do třetice, tentokrát o generaci mladší: Pražský Big Band Milana Svobody vydal debutové album Podobizna v roce 1978. Orchestr byl složen z hudebníků, kteří už tehdy byli na hvězdné muzikantsk­é dráze a jsou na ní dodnes, mimo jiné Jiří Stivín, Michal Gera, Ondřej Soukup či Michael Kocáb.

A s výbornou sestavou nahrál v roce 1972 svůj sólový debut i pianista Karel Růžička. Devět hudebníků napříč jazzem i klasickou hudbou tady společně s lídrem hraje repertoár připravený pro koncert na Mezinárodn­ím jazzovém festivalu v Praze.

 ?? FOTO REPRO LN ?? Jazzman a básník Josef Kainar (1917–1971)
FOTO REPRO LN Jazzman a básník Josef Kainar (1917–1971)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia