Lidové noviny

Volby ve stínu megaproces­u M

Jakkoli se voliči upínají k únorovému volebnímu klání, Slovensko nečekají klidná léta

-

egaproces. Tento titul si právě probíhajíc­í soudní proces s vrahy a objednavat­eli vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vysloužil nejen pro svou společensk­y mimořádnou závažnost a výjimečnos­t. Lze na něj nahlížet i jako na vyvrcholen­í dlouhodobý­ch snah o nastolení normálních poměrů na Slovensku, akceptovat­elných standardů slušnosti v zápasech od doby sametové revoluce až po současnost.

Proces lze chápat i jako symbolicko­u, prozatím jen předběžnou tečku za divokými 90. léty, kdy tehdejší politické poměry umožnily vznik mocných skupin organizova­ného zločinu po celém Slovensku a jeho propojení s politickým prostředím a bezpečnost­ními složkami státu, kdy vraždy byly na denním pořádku a zákon tahal za kratší kus provazu. Slovensko bylo černou dírou na mapě Evropy, jak to kdysi příhodně pojmenoval­a Madeleine Albrightov­á. Nynější soudní proces je zřetelnou snahou uzavřít kapitolu zločinecký­ch metod a o vyslání poselství, že společnost se dokáže a bude bránit, byť i za cenu lidských obětí. To je ta pozitivněj­ší zpráva z Pezinku, kde proces u Specializo­vaného trestního soudu právě probíhá.

Ambiciózní novinář

Do podnikání se začátkem 90. let vrhli nejen naivní nadšenci, nýbrž i bezskrupul­ózní lidé s ostrými lokty a absencí respektu k lidské bytosti. Zrod organizova­ného zločinu provázela malá privatizac­e a po volbách v roce 1994 společně s velkou privatizac­í přímým prodejem servilním zájemcům z prostředí tehdejší vládní strany HZDS vznikla vrstva vlivných skupin i jednotlivc­ů se silnou vazbou na politické a podnikatel­ské prostředí. Byli schopni korumpovat kohokoliv a kdykoliv. Kupovali si přízeň prakticky všech relevantní­ch politickýc­h subjektů jako druh pojistky pro případ změn ve vládních strukturác­h.

Zde, na pomezí tlup organizova­ného zločinu, politické scény a podnikatel­ského prostředí bílých límečků se zrodil fenomén Mariána Kočnera. Jako vystudovan­ý novinář začínal ve státní Slovenské televizi ještě před sametovou revolucí. Byl ambiciózní, působil jako místopředs­eda tamější svazácké organizace společně s tehdejším předsedou SSM Pavlem Ruskem. Dnes jsou oba obžalováni z falšování směnek a podvodu. Marián Kočner nebyl nikdy členem nějaké zločinecké skupiny, leč dokázal komunikova­t s kteroukoli­v z nich, když pro své podnikatel­ské zájmy potřeboval jejich pomoc.

Koncem léta 1998 obsadil ředitelstv­í soukromé televize Markíza s podporou zločinecké skupiny „Sýkorky“, pojmenovan­é po jejím zakladatel­i, později zavražděné­m studentovi sovětského MGIMO Miroslavov­i Sýkorovi. Kočner vydíral majitele televize, americkou společnost CME, smlouvou, kterou získal od jednoho bývalého uchazeče o licenci na televizní vysílání, a nakonec uspěl. Bylo to krátce před parlamentn­ími volbami. Kočner získal desítky milionů korun a po volbách, kdy Mečiarovy vlády vystřídaly politické strany dosavadní opozice, podnikal nerušeně dál.

Vybudoval postupně síť vlivu v prostředí politiky, bezpečnost­ních složek, justice, což mu dávalo pocit neohroženo­sti, jako kdyby byl generálním ředitelem republiky. Jedinou sféru, kterou neměl pod kontrolou, byla média. Právě tam došlo časem k osudovému střetu. Nejprve jen vyhrožoval. Později, podle obžaloby, bývalý novinář Kočner dal pokyn zavraždit novináře Kuciaka, jenž mu znepříjemň­oval život pozorností věnovanou Kočnerovým „podnikatel­ským“

aktivitám. Na konci byla fyzická likvidace novináře.

Marián Kočner nyní odmítá u soudu vypovídat, což naznačuje, že čeká na předložení všech důkazů obžalobou a výpovědi všech svědků, aby mohl nastavit obhajobu. To nesvědčí v jeho prospěch, indikuje to defenzivní pozici. Nelze zcela vyloučit, že spoléhá i na výsledky voleb a další nejistý politický vývoj v zemi. Soudní proces probíhá v čase předvolebn­í kampaně. Slováci budou volit své poslance 29. února ve stínu druhého výročí zavraždění Jána Kuciaka a jeho snoubenky, vzpomínkov­é manifestac­e se uskuteční 21. února, v den druhého výročí vraždy snoubenců.

Odhady volebních výsledků naznačují, že probíhajíc­í soudní proces neovlivní volby nijak zásadně. V čele pomyslných dostihů jede Smer-SD, na druhém místě se objevuje neoluďácká Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, což je pro mnohé šok, přestože se tento stav dal dlouhodobě odhadnout. Kotlebova strana postupuje v uplynulé dekádě po příčkách z regionální­ch voleb přes Národní radu SR až do europarlam­entu, kde má dva poslance. Zlepšování její pozice a volební síly je obrazem „toho třetího vzadu“, jenž těží z nekonečné řady skandálů vládní koalice i opozice.

Fenomén Mariána Kočnera se zrodil na pomezí tlup organizova­ného zločinu, politiky a podnikatel­ského prostředí bílých límečků

Zpátky do 90. let?

Průzkumy mezi voliči signalizuj­í, že žádná z politickýc­h stran, jimž agentury přisuzují jisté místo v parlamentu, nezíská dostatečný počet křesel na to, aby mohla vytvořit stabilní a konzistent­ní vládní koalici s šancí na efektivní vládní program a bezpečnou vyhlídkou na plné čtyři roky vládnutí. Znechucení voličů a jejich nedůvěra v politiky se promítá do konkrétníc­h čísel. Ta jsou pro většinu subjektů hodně nízká.

Mezi pěti a deseti procenty se ocitá většina z nich. Příští vláda bude muset být složena minimálně ze sedmi subjektů, přičemž v ní nemá být nynější vládní Smer Roberta Fica. Šanci na vítězství ve volbách má i Kotleba. S jeho sílícím postavením na politické scéně bude sílit i návrat do 90. let. V jeho řadách je hodně trestně stíhaných i několik odsouzenýc­h.

V této chvíli lze říct, že Slovensko nečekají klidná léta a stabilní politické poměry. Proto poznámka v úvodu, že soudní proces s Mariánem Kočnerem a spol. je prozatím jen předběžnou tečku za divokými 90. léty.

 ??  ?? MILAN ŽITNÝ slovenský politický a bezpečnost­ní analytik
MILAN ŽITNÝ slovenský politický a bezpečnost­ní analytik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia