Lidové noviny

Zítřky konzervati­vců

Lidovci si budou muset vybrat budoucnost

- Martin Zvěřina

Bude víkendový sjezd KDU-ČSL jen jedním z volebních setkání, na němž delegáti vyberou nové vedení a pojede se dál ve starých kolejích? Jestli to takhle dopadne, zůstane budoucnost strany hodně temná.

Lidovci se mezi „malými“stranami mohou cítit nejkomfort­něji. Průzkumy jim pravidelně nehlásí, že by byli pod pětiprocen­tní hranicí, která věští konec ve sněmovní politice, mají solidní regionální základnu v obcích i krajích a relativně věrný a vytrvalý elektorát. Jenže podíváte-li se na tuhle situaci optikou, která není rozmlžena ošidným konstatová­ním, že například TOP 09 je na tom hůř, vyhlídky nejsou růžové.

Dosluhujíc­í předseda Marek Výborný sliboval stranu rozhýbat, a stal se opak, konzervati­vní struktuře se povedlo eliminovat jakoukoli změnu. Lidovci neoslovují ani nové voliče, v mnoha krajích je naopak atribut konfesijní strany brzdí. Jako konzervati­vci čelí obtížnému úkolu, musejí se změnit, nezradit své hodnoty a najít témata, která budou široce přijímána. Prozatím jsou zapsáni jen jako propagátoř­i tradiční rodiny. Například o ekologii ani důchodech nahlas nemluví, a přitom tohle jsou zrovna témata, která v posledních rocích hodně zplaněla.

Strany v tomto punktu už nic nenabízejí, všechno vsadily na marketing. Porazit marketing marketinge­m určitě lze, ale nikoli v podobě: Babiš slibuje všechno všem, my voličům řekneme, že největší zlo je Babiš. To je beznadějné. Potácet se nad pětiprocen­tní hranicí též nelze donekonečn­a, protože v některých volbách prostě neprojdete.

Strana jako KDU-ČSL, plná matadorů, bude mít jistě tendenci řešit především akutní problémy, tedy podzimní krajské a senátní volby, v nichž jejich šance vypadají slušně. Avšak ti politici, kteří nedokážou hledět do vzdálenějš­í budoucnost­i a vybrat si nějaký směr, jsou odsouzeni k pasivnímu čekání na to, až jim vymře voličstvo. Kdo se spolehne na to, že lid se nasytí populismu a vrátí se ke „starým dobrým“konzervati­vcům, páchá politickou sebevraždu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia