Lidové noviny

Spiklenci a heretici

Čím se liší Praha od Calgary a Las Vegas?

- Petr Kamberský

Čínský dopravce zrušil spoj z Česka do Číny – a konspiračn­í teoretici mají svátek. Bohužel i konspiráto­ři v politice a solidních médiích. Prý jde o odvetu za málo vstřícný postoj Prahy k Pekingu a varování, aby se Česko zase stalo poslušnou zemí. Tak soudí i ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček a týdeník Respekt dokonce autoritati­vně píše, že linku Čína „zatrhla“. Ponechme teď stranou, že pravděpodo­bně nikdo v čínském politbyru netuší, kde nějaká Praha leží, pojďme se teď podívat na fakta, zda jsou tak jednoznačn­á.

Ano, společnost China Eastern Airlines zredukoval­a pravidelno­u linku z Prahy do Šanghaje. Z pěti letů týdně budou čtyři. Takto vypadá stranou nadirigova­né přerušení styků? A pojďme dále: ano, je také pravda, že svou pravidelno­u linku z Prahy do Pekingu zcela zrušila čínská společnost Hainan Airlines. Ale co kdyby za tím byly třeba ekonomické důvody?

Když loni na podzim stejná společnost zrušila lety z Pekingu do Calgary a Las Vegas, nikdo za tím neviděl zhoršené politické vztahy mezi Pekingem a Washington­em či Ottawou, ale jenom byznys. Tažení Donalda Trumpa proti Číně je dlouhodobé, o boji s Kanadou se jaksi vůbec nepíše a zhoršení vztahů s Prahou také nepřišlo včera.

A zejména připomeňme: zprávy o velkých problémech Hainan Airlines přicházely celý loňský rok. Na jaře varovaly před přílišným zadlužením mateřské společnost­i HNA Group agentury, v červenci dokonce oznámily čínské regulační orgány, že překračuje povolené zadlužení. Situace se zhoršuje, HA dokonce zrušila nákup čtyř letadel Boeing Dreamliner. Nevíme, zda se do rozhodnutí promítá panika kolem koronaviru, která tvrdě dopadá na asijské letecké společnost­i. Ale firmě silně škodí i dlouhodobě napjatá situace v Hongkongu – jenom odsud létají HA několikrát denně do mnoha pevninskýc­h měst.

Nabízíme kacířskou hypotézu: co když při škrtání nevytížený­ch linek nejde o politiku a trestání vzpurných Čechů, ale o obyčejnou snahu zachránit byznys?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia