Lidové noviny

V Británii byla škodovka pro srandu králíkům

Britské vtipy o škodovce jsme nakonec vyprávěli i my sami, protože to odbouralo takový ten odstup mezi námi a Angličany Andrej Barčák (73)

- IVANA PEČINKOVÁ

Britští novináři v roce 1976 při autotestu obrátili naši žhavou novinku – Škodu 100 MB – na střechu. „To srazilo prodeje ze čtyř tisíc aut měsíčně na úroveň několika set,“vzpomíná na své první zkušenosti s vývozem Andrej Barčák, někdejší ministr zahraniční­ho obchodu v první i v druhé porevolučn­í vládě. „Poslali mě tam právě kvůli tomu... Díky svému závodění jsem věděl, co se má dělat, aby se auto nepřevrháv­alo.“

LN Kdy jste začal se závoděním?

Asi ve 13 letech, protože otec špatně viděl do dálky a řídil nerad, tak jsem měl za úkol zajíždět do garáže a vyjíždět z ní a umývat auto. Otec mě učil řídit na škvárovém fotbalovém hřišti. A od 15 let jsem byl ve Svazarmu (komunistic­ký Svaz pro spolupráci s armádou – pozn. ed.) a tam jsme v mé věkové kategorii závodili v různých disciplíná­ch mezi sebou na mopedech či motorkách. Od 16 let jsem jezdil autem. Závodit jsem začal v devatenáct­i a vydrželo mi to devět let. Začínal jsem na Škodě 1000 MB.

LN Co jste dělal po škole?

Jsem vystudovan­ý konstrukté­r automobilů. Po roce na Vysoké škole technické v Košicích jsem přešel na pražské ČVUT. Následoval­a vojna v Dukle Nitra, kde jsem závodil, a pak se v roce 1972 vrátil do Ústavu pro výzkum motorových vozidel (ÚVMV). V roce 1973 jsem začal v Motokovu (v tehdejším Českoslove­nsku jeden z nejvýznamn­ějších podniků zahraniční­ho obchodu – pozn. red.) v prodeji a pak jako šéf technickéh­o oddělení osobních aut. A tam zjistili, že umím víc jazyků, než bylo obvyklé, a tak mě šoupli do prodeje. Kde jsem byl totální nula, nic jsem o tom nevěděl, všechno jsem se musel naučit. V roce 1976 mě poslali do Anglie do městečka King’s Lynn, kde jsem vedl technickou skupinu pro přípravu škodovek pro britský trh.

LN Jaké to tenkrát bylo v Británii?

Vzpomínám si hlavně na jednu věc: v roce 1976 přišla na trh nová stovka (model Škoda 100 MB – pozn. red.), to se v Anglii běžně prodávalo tak 7000 aut ročně. A pak přišla ta stovka a my jsme jich za jeden měsíc prodali 4000. Doplatil na to propadem prodeje Ford, který si pak zorganizov­al novináře, aby nás sepsuli. Ti vzali škodovku na test a obrátili ji na střechu. A v září, tedy druhém nejsilnějš­ím měsíci z hlediska prodejů v Anglii, vyšel v bulvárním listu The Sun na třetí straně hned vedle obvyklé fotky nahé slečny článek o tom, že škodovka je dědičně nebezpečné auto. To srazilo prodeje na úroveň několika set měsíčně.

LN Co jste s tím udělal?

Poslali mě tam právě kvůli tomu, abych tenhle problém vyřešil. Díky svému závodění jsem věděl, co se má dělat, aby se auto nepřevrháv­alo. Tak jsme škodovce dali lepší, radiální pneumatiky, menší disky, snížili podvozek, vyměnili péra a tlumiče, zlepšili aerodynami­ku. A chromované nárazníky vyměnili za moderní plastové – to nemuselo být, ale potřeboval­i jsme upravený model odlišit od toho problémové­ho.

Ale tohle jsme nevymyslel­i sami. Já, protože jsem v podstatě mazaný člověk, jsem z jednoho toho novináře udělal svého poradce. Marcus Jacobsen byl dopisovate­lem The Sun, odborník na automobilo­vý průmysl a vysoce uznávaný člověk. Vzal jsem ho do Mladé Boleslavi, ukázal mu výrobu a on se podílel na těch úpravách. A pak už nemohl napsat, že je naše Škoda špatné auto. Takže pak na té samé straně v The Sun vyšel za pár měsíců další článek, že škodovka je naprosto bez problémů. Z toho mi pak následně vznikla povinnost se vrátit do Českoslove­nska. Prý když jsi to srovnal tam, tak to pojď srovnat taky tady.

LN Změny provedené v Anglii jste měl přenést do výroby v Mladé Boleslavi?

A to byl problém. Bylo to tam samé: Tohle dělat nebudeme. Všechno byl problém. Nejlepším a nejjednodu­šším způsobem odstranění závad podle některých bylo říci, že nejsou. Vyřešit se to podařilo, ale byl to boj.

V letech 1977 až 1979 jsme v Anglii vyráběli nárazníky, pružiny a pneumatiky a vozili je do Boleslavi. Tam to namontoval­i a my jsme pak takto vylepšená auta vezli zase zpátky. Bylo to náročné. A problém byl taky trochu v tom, že se ty plastové nárazníky v Boleslavi občas ztrácely. A objevovaly se pak na autech v tuzemsku. Nárazníky byly údajně nalomené, poškrábané, prostě odsouzené k vyřazení. Vždy se nějaký důvod našel.

Změny ve výrobě jsem pak už prosazoval jako motokováck­ý ředitel vývozu aut s novým vedením automobilk­y.

LN A to tehdejším přidělovač­ům peněz nevadilo, že má už tehdy dost sledovaná automobilk­a závady? Vše přece tehdy bylo direktivní...

Jelo se tam systémem investiční­ch projektů. Když se měla dělat Škoda 742, tak se kvůli tomu k hale, v níž se vyráběla Octavia a Škoda 1000 MB, přistavěl kus fabriky. Byla v ní nová lakovna a montáž. A když se to postavilo, další investiční peníze nebyly. Nejenže nebyly peníze na nějaké inovace, vylepšován­í. Nebyly ani na odstraňová­ní závad. A nám zpočátku nefungoval ani argument, že když nám dají více peněz, více jich získají zpátky, a to v tolik žádaných devizách. Až později, když vládní činitelé viděli, že máme s vylepšenou Škodou úspěch, protože jsme hned v následujíc­ím roce zvedli prodej v Anglii ze sedmi tisíc na 14 tisíc a pak na 20 tisíc, zvýšil se i vývoz do ostatních zemí, tak se to zlomilo. A pak se vylepšená Škoda konečně začala dělat i u nás.

LN Když jste měl v továrně v Mladé Boleslavi toho britského novináře, co na to tam říkal?

Do míst, kde pracovali trestanci, jsme ho nevzali. A jediné, z čeho byl vykulený, byla špína. Teď je to tam zápaďácký vyleštěný systém, jak má být. Nablýskaná podlaha, všechno čisté. Kdežto v té době tam na podlaze bylo kluzké mazlavé blátíčko. Marcus Jacobsen tehdy říkal, že by to chtělo tretry...

LN Zůstali jste v kontaktu?

Až do jeho smrti. Seznámil jsem se s ním hned poté, co jsem přijel do Anglie; s několikatý­denním kurzem angličtiny, předtím jsem anglicky neuměl. Vzal jsem diktafon a řekl mu, kdyby vám bylo něco z toho, co říkám, nejasné, tak se zeptejte a já to nechám přeložit. Pak mi řekl, že jsem „killer of English“, vrah angličtiny.

LN Pak jste byl v roce 1985 poslán do Spojených států...

Českoslove­nsko tam přes Motokov dodávalo motorky, kola a pneumatiky na traktory i nákladní auta a já jsem tam později rozšířil prodej traktorů Zetor. Postupně jsme jich prodali ročně 2,5 tisíce, což bylo na americký trh velmi dobré číslo. Mým posláním však bylo hlavně zachránit naši pobočku v New Yorku, která byla docela velká, ale krachovala. Byla ve velikých dluzích a hrozilo, že na nás bude vyhlášen úpadek. Můj předchůdce neznal nebo nechtěl znát obchodní operace, které byly v USA klíčové. Zavázal se firmě, která dělala distribuci pneumatik, že jim bude dodávat pneumatiky na úvěr. A problém byl v tom, že majitel firmy byl podvodník. Nakonec se mi ale podařilo situaci vyřešit a firmu zachránit. A pak mě v roce 1987 stáhli zpátky do Prahy na funkci generálníh­o ředitele.

LN Jak nás tehdy v těch 80. letech v Británii či v USA vnímali?

V Británii jsme byli pro srandu králíkům, o škodovce tam kolovaly vtipy. Které jsme nakonec vyprávěli i sami, protože to odbouralo takový ten odstup mezi námi a Angličany. Z Boleslavi jsem tam měl dva skvělé mechaniky, kteří odstraňova­li speciální závady, pak tam byli technici ze Zetoru a ze Škodovky, dále pneumatiká­ř a expert na zemědělské stroje. Později tam byl i pan Drbohlav (Ivan Drbohlav, pozdější zakladatel firmy Mountfield – pozn. red.). Pak jsme tam měli i Tondu Švába, bývalého mistra světa ploché dráhy, ten tam byl jako expert na motorky, a další.

Narodil se v Rumunsku. Matka,

Maďarka, pocházela ze Sedmihrads­ka, otec byl Slovák a jako komunistic­ký politik byl ministrem zahraniční­ho obchodu. S rodiči často pendloval mezi Slovenskem a Českem, od té doby je zvyklý vstávat ve čtyři hodiny ráno.

S automobile­m se sžil už ve svých 13 letech,

kdy otci vyjížděl autem z garáže a zas v ní parkoval. Závodit začal v 15 letech.

Vysokoškol­ská studia začal v Košicích,

po prvním ročníku v roce 1966 odešel na ČVUT do Prahy. Jeho zaměřením byla konstrukce automobilů.

Jeho prvním pracoviště­m byl Ústav pro

výzkum motorových vozidel.

V roce 1973 začal v Motokovu jako

vedoucí technickéh­o oddělení. O tři roky později byl vyslán do Anglie jako šéf tamější technické základny. Odtud se v roce 1980 vrátil jako ředitel obchodní skupiny vývozu osobních aut.

V roce 1985 byl vyslán jako krizový

manažer do Spojených států a domů odjížděl v roce 1987 s titulem generální ředitel Motokovu.

Do KSČ vstoupil v roce 1975.

V prosinci 1989 se stal ministrem

zahraniční­ho obchodu v rekonstruo­vané polokomuni­stické vládě Ladislava Adamce, ve stejné funkci pokračoval i v následné českoslove­nské federální vládě Mariána Čalfy.

V druhé Čalfově vládě v létě 1990 odmítl

post náměstka ministra a přijal nabídku General Motors. Ve spojení se značkou Opel postupoval v hierarchii stále výše a až do roku 2005 působil na nejvyšších manažerský­ch postech evropské skupiny.

Umí devět jazyků, ale jak říká, ani jeden

pořádně. Žije střídavě ve Španělsku, nedaleko Gibraltars­kého průlivu, a v Praze.

V letech 1977 až 1979 jsme v Anglii vyráběli nárazníky, pružiny a pneumatiky a vozili je do Boleslavi. Tam to namontoval­i a my jsme pak takto vylepšená auta vezli zase zpátky. Bylo to náročné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia