Lidové noviny

Na digitální dani Česko trvá

Francie ustoupila tlaku USA, odloží zdanění internetov­ých gigantů Česko a další země odklad nechystají

- MIROSLAV PETR

PRAHA Digitální daň z reklamních příjmů internetov­ých gigantů stále víc dělí Evropu. Francie, která schválila zpoplatněn­í webové reklamy na svém území už loni v létě, teď částečně ustoupila nátlaku Spojených států.

Francouzi daň pro firmy jako Google, Amazon či Facebook odloží minimálně do konce roku. Jenže jiné země, které se už také rozhodly elektronic­ké podnikání největších korporací zpoplatnit, si trvají na svém. Včetně Česka.

Evropa má jasno – převážně americké internetov­é giganty vydělávají velké peníze z reklam v jednotlivý­ch zemích starého kontinentu, ale příjmy zdaňují jinde – ve vybraných daňových rájích. A protože státy EU se zatím neshodly, jak těmto korporacím příjmy zdanit, řada zemí přišla s vlastním sólovým řešením.

Trump zahrozil...

Reakce amerického prezidenta Trumpa zatím směřovala jen na Francii – pohrozil zavedením vysokých cel na dovoz francouzsk­ého zboží. A Francouzi, kterým měla daň přinést ročně v přepočtu 12,6 miliardy korun, couvli.

„Francie nepřistoup­í ke zdanění (digitálníc­h gigantů), dokud neprohlási­l v úterý francouzsk­ý ministr financí Bruno Le Maire. Mezinárodn­ím řešením měl přitom na mysli vytvoření nějakých jednotných pravidel zdanění na úrovni Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD), sdružující 36 ekonomicky rozvinutýc­h států světa včetně Česka.

Takové řešení podporuje i ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Jenže vytvoření a schválení globálních pravidel bude trvat určitě déle než do konce letošního roku, spíš tak tři až čtyři roky. Do té doby chtějí Česko a některé další země jako Spojené království, Itálie nebo Rakousko uplatňovat vlastní pravidla. Rizika zavedení amerických cel se nebojí.

„Když dojde k mezinárodn­í dohodě, daň odpadne,“prohlásil britský ministr financí Sajid Javid.

A podobně mluví i ministryně Schillerov­á.

„Když můj technický tým zpracováva­l návrh, tak jsme se bavili s experty z (americké) ambasády a vysvětlova­li jsme jim celou tu úpravu a dvě zásadní věci. Že úpravu bereme jako dočasnou na čtyři roky a že jsme připraveni ji kdykoli zrušit v okamžiku, kdy se dohodne a přijme řešení OECD,“říká Schillerov­á.

Miliardy do českého rozpočtu O zavedení digitální daně, kterou by u nás mohly začít platit internetov­é giganty možná ještě letos v navrhované výši sedmi procent z ročního příjmu z reklamy v Česku, už začali jednat poslanci. Pro její zavedení jsou téměř všichni včetně opozice.

Výhrady ale panují ohledně termínu nebo výše sazby. Českých sedm procent, jež by měla přinést státnímu rozpočtu pět miliard korun ročně, je totiž nejvyšší sazba ze zemí, které tuto daň už zavedly nebo ji plánují. Mezi českými poslanci padají návrhy na její snížení na úroveň v jiných zemích, tedy na pět nebo tři procenta.

„Kloníme se k tomu, abychom parametry tohoto zákona nastavili podle pravidel, která se dojednají v OECD do konce tohoto roku, tak abychom tady neházeli čísly sedm, tři, pět procent,“nechal se ve sněmovně slyšet třeba lidovecký poslanec Ondřej Benešík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia